Tánc

Modern est a klasszikus zene és a balett szerelmeseinek

2022.06.01. 11:00
Ajánlom
Thierry Malandain Don Juan és Venekei Marianna Tűzmadarak című koreográfiáinak bemutatói mellett Jiří Kylián Petite Mort és Hat tánc című népszerű darabjai is láthatók a Magyar Nemzeti Balett Egyensúlyban című modern estjén június 3. és 11. között hat alkalommal az OPERA Eiffel Műhelyházában.

Két táncmű is bemutatkozhat a közönség előtt a Magyar Nemzeti Balett új modern estjén: az Egyensúlyban című előadáson Thierry Malandain Don Juan és Venekei Mariann Tűzmadarak című koreográfiája először lesz látható Jiří Kylián Petite Mort és Hat tánc című népszerű darabjai mellett. A klasszikus zenét és a balettet ötvöző műsort hat alkalommal mutatják be 2022. június 3. és 11. között az OPERA Eiffel Műhelyházban.

A nők olyan ösztönnel találják meg a maguk szerelmi táplálékát a földön, mint a madarak a magvakat vagy halakat.

Márai Sándor Füves könyvének idézett sorai adták az ihletet Venekei Marianna számára, hogy Igor Stravinsky híres Tűzmadár című balettzenéjére maga is koreográfiát készítsen. A történet nélküli egyfelvonásos darab a Márai-idézet gunyoros, ironikus hangulatát kívánja ábrázolni a női-férfi szerelmi viszonyrendszereken keresztül, hét emblematikus nőalak megjelenítésével: a harcias, dinamikus nőt, az elegáns dívát, a szenvedélyes szerelmest, a félénk kisasszonyt, az okoskodó matrónát, az ellentétekben élő nőt és a mindig gyötrődő szeretőt.

egyensulyban_foto2_kummer_janos_resize-102610.jpg

Jelenet az Egyensúlyban című estből (Fotó/Forrás: Kummer János / Állami Operaház)

A csaknem félórás darab látványvilágát és mozgásanyagát alapjaiban határozza meg a színpadot betöltő absztrakt épített díszlet. Szendrényi Éva és Augusztinyi Fruzsina munkáját egy, az Aquincumi Múzeum tárlatában megtalálható, madárformájú kelta ruhakapocs (fibula) ihlette, aminek elvont, stilizált változata maga is a darab szereplőjévé válik, ahogy a forgószínpadon mozgó idomokat betáncolják a Magyar Nemzeti Balett művészei.

Az est a kortárs francia táncművészet kiemelkedő alkotója, Thierry Malandain Don Juan című koreográfiájának bemutatójával folytatódik. A gátlástalan spanyol nőfaló alakja csaknem négyszáz éve szolgál témával a legváltozatosabb művészeti ágak alkotói számára. A 18. században Christoph Willibald Gluck írt balettzenét a témában Gasparo Angiolini 1761-es, formabontónak számító bécsi balettpantomimjéhez. Thierry Malandain 2006-ban hasonló újító szándékkal kívánta feldolgozni a jól ismert történetet, ugyancsak Gluck zenéjére, Don Juan személyiségének különböző aspektusait három táncosban megszemélyesítve.

egyensulyban_foto4_nagy_attila_resize-102610.jpg

Jelenet az Egyensúlyban című estből (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Az 1959-es születésű neves francia koreográfus a ’70-es, ’80-as években a Párizsi Operában, valamint Mulhouse-ban és Nancyban töltött, csaknem egy évtizedes balettművészi pályája során tette meg első koreográfusi szárnypróbálgatásait. Munkája elismeréseként a francia állam 1997-ben nemzeti kortárs koreográfusi központ létrehozásával bízta meg, ebből született legfontosabb alkotói műhelye, a Malandain Ballet Biarritz, amely számára a koreográfus a Don Juan című darabját is készítette.

Három és fél évtizedes alkotói pályafutása során műveit Európa, Ázsia és Amerika rangos balettegyüttesei tűzték már műsorukra,

2019-ben pedig a párizsi Szépművészeti Akadémia is soraiba választotta.

Az est további részében a világhírű cseh koreográfus, Jiří Kylián, két Wolfgang Amadeus Mozart zenéjére és a Holland Táncszínház (NDT I) számára készített koreográfiáját, a zeneszerző halálának 200. évfordulója alkalmából 1991-ben a Salzburgi Ünnepi Játékokon bemutatott Petite Mort-t, és az 1986-os játékos, vidám Hat táncot tűzi műsorára.

Fejléckép: Jelenet a Magyar Nemzeti Balett Egyensúlyban című estjéből (fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Támogatott tartalom.

Balettnövendékek olaszországi sikerei

Kapcsolódó

Balettnövendékek olaszországi sikerei

Három arany, két ezüst és egy bronzérmet nyertek a Magyar Állami Operaház balettképzésének növendékei a múlt héten megrendezett 30. Spoletói Nemzetközi Táncversenyen. Az elmúlt hónapokban immár negyedik alkalommal díjazták a Magyar Nemzeti Balettintézet diákjait rangos nemzetközi balettversenyeken.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Erdély legnagyobb kulturális fesztiválján lép fel a Székesfehérvári Balett Színház

A társulat meghívást kapott a 13. Kolozsvári Magyar Napokra, előadásuk, a Fantomfájdalom augusztus 16-án lesz látható.
Tánc galéria

Balett-táncosok a 20. századi Magyarország utcáin – GALÉRIA

A balett a 16. század óta rendkívül népszerű színpadi forma, amely folyamatosan elvarázsolja a közönséget: a légies, kecses mozgás mindig csodálat övezte.
Tánc ajánló

Bartók parasztdalai táncban és jazzben elmesélve

Feledi János táncművész és Oláh Dezső jazz-zongorista együttműködése nem újkeletű, immár a harmadik közös munkájukra készülnek a Nemzeti Táncszínház szabadtéri fesztiválján, a TáncParkon. A július 22-én bemutatásra kerülő Esszencia című jazz táncesten közreműködik a Nemzeti Színház színművésze, Szűcs Nelli is.
Tánc ajánló

Carmina Burana a Maribori Balett előadásában a Margitszigeten

A Carmina Burana július 1-jén kerül színpadra a Margitszigeten. Tüzes, letisztult, lélegzetelállító. Két kultikus darab modern feldolgozásával indul az idei szezon második hónapja a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttesének előadásában.
Tánc interjú

„Jelentősége van az időnek” – interjú Barta Dórával

Miközben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban sikerrel mutatták be a Bánk bán-rendezését, Barta Dóra márciusban átvehette a Seregi László-díjat. A kitüntetésről, a tánc és az opera kapcsolatáról, valamint a fiatal táncosgeneráció lehetőségeiről is beszélgettünk.