Tánc

„Premier” fesztivál a Nemzeti Táncszínházban

2021.09.01. 16:45
Ajánlom
Három nemzetközi társulat részvételével és hazai bemutatókkal veszi kezdetét a tánc legrangosabb hazai ünnepe, a Budapest Táncfesztivál, melyet szeptember 18. és október 9. között rendeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.

A pandémia – a színházak többségéhez hasonlóan – a fesztivállal is mostohán bánt, mert bár a 2020-as szemlét még meg tudták tartani a szervezők, a 2021-re tervezett eseményt tavaszról őszre kellett halasztani.

A Budapest Táncfesztivál legjobban várt produkciója Ladányi Andrea szerzői estje, a Divided Time lesz, a 60 éves Kossuth-díjas balettművész hat férfi táncos társaságában keresi a válasz arra, hogy mennyi múlt fér bele egy estébe, felvillantva egy kivételes pályafutás legszebb és legfontosabb pillanatait.

Az idei fesztivál a premierek szemléje lesz, ugyanis végre közönség előtt mutatkozhat be az a tíz előadás, melyet a járványhelyzet miatt eddig csak online láthattak a nézők. Újdonságokkal is készülnek a szervezők: a Szegedi Kortárs Balett a  The Black Paintings / Blue, a Gangaray Dance Company a Prakriti, Frenák Pál pedig a 40 éves munkásságának esszenciális elemeit felvonultató Fig_Ht című előadással érkezik a szemlére. Pirók Zsófia a FlamenCorazónArte Táncszínházzal közreműködve invitál egy vérpezsdítő utazásra a Caminos produkcióval, de színre kerül Kovács Gerzson Péter és a TranzDanz csárdás-sorozatának utolsó darabja, Az utolsó csárdás is.

A 10 éves Feledi Project a Don Quijotéval képviselteti magát, melyben Feledi János különböző zenei stílusokkal, prózával és stand up comedyvel ötvözi a táncot, miközben az emberről, a bátorságról beszél, és azt szeretné megmutatni, hogy hogyan küzd valaki a csalódás ellen.

A Győri Balett is rendhagyó produkcióval érkezik a Budapest Táncfesztiválra, a Chaos / The Waves két nagyon eltérő, de mégis egymáshoz kapcsolódó egyfelvonásosaival.

Az első részt Fodor Zoltán koreografálja, aki rá jellemző módon a befelé fordulásra, a csapatdinamikára helyezi a hangsúlyt, míg Lukács András, a győri társulat művészeti vezetője, a második rész rendezője Virginia Woolf munkásságából inspirálódott.

240934772_390651152416911_7521471088281634088_n-162649.jpg

A Budapest Táncfesztivál sajtótájékoztatója 2021. szeptember 1-jén (Fotó/Forrás: Kaszner Niki / Nemzeti Táncszínház)

Műfajok keverednek a 60 éves Pécsi Balett jubileumi estjén is: az első felvonásban egy kifejezetten az évfordulóra készített filmet láthatnak a nézők, amely nemcsak egy történeti áttekintő és visszaemlékezés, sokkal inkább a perspektívatágítás cél, annak megmutatása, hogy mi van a táncművészeten túl, rövid pályafutása során honnan hova juthat el egy profi táncos.

A második felvonásban már a színpadi produkcióé a főszerep, Eck Imre Az iszonyat balladája című művét értelmezi újra a társulat – mint azt hagyományosan a fontosabb évfordulókon teszik. Ez az előadás is kötődik majd a korábbiakhoz, azonban a megfogalmazás mégis mai lesz, legfőképpen a szabadságvágyról szól majd.

Három nemzetközi társulat is Budapestre érkezik a fesztivál idejére.

A Genfi Balett Glory/Paron című előadásával nyit a szemle szeptember 18-án és 19-én, majd 25-én és 26-án a holland Scapino Ballet Rotterdam hozza el három egyfelvonásosát, a Carried Alive/Risonanza/The Great Beant. A fesztivál záró produkciójaként a német tanzmainz/Sharon Eyal koreográfiáját, a Soul Chaint láthatják a nézők, amely a szerelemről és a vágyakról szól ugyan, de nélkülözi a romantikus képeket.

A külföldi produkciókat minden alkalommal kerekasztal beszélgetés követi, melyen a produkciókhoz köthető magyar alkotók mesélnek a darabhoz és a társulatokhoz való kötődésükről.

A Budapest Táncfesztivál részletes programja az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Pirók Zsófia a Caminosban (forrás: Nemzeti Táncszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.
Tánc ajánló

Don Quijote modern köntösben

Don Quijote történetéhez nyúl az idén 10 éves Feledi Project, amely a Budapest Táncfesztiválon mutatja be legújabb előadását szeptember 27-én.