Tánc

Szinergiák – Különleges találkozásoknak ad otthont a Fővárosi Nagycirkusz

2021.09.10. 16:35
Ajánlom
A társművészeteké a főszerep idén ősszel a Fővárosi Nagycirkuszban. A Carmina Burana mágikus világa, az Urban Verbunk egyszerre újító és hagyományőrző táncművészete, a Duda Éva Társulat újraértelmezett táncszínháza és a Monte Christo grófja című musical, valamint a Kijevi Cirkuszakadémia művészeti projektje várja a közönséget.

Carmina Burana

  • szeptember 11. szombat 19:00

„Világi dalok szólóénekesekre és kórusokra, hangszerkísérettel és mágikus képekkel” – így álmodta meg Carl Orff szcenikus kantátáját, a zenetörténet egyik legismertebb és legnépszerűbb művét. A zenemű szeptember 11-én látható összművészeti előadása hű marad a kiváló zeneszerző szelleméhez. A debreceni Kodály Filharmonikusok és Kodály Kórus koncertje közben

olyan kortárs mozgásszínházi előadást láthatnak a nézők, melynek tematikája reflektál az elmúlt év drámai eseményeire.

Az előadás során a Carmina Burana életigenlő üzenete átüt a dramatikus történetmesélés szövetén és groteszk humorú, komikus elemek, valamint lírai hangvételű etűdök színesítik Kovács Gergely Csanád táncművész igéző koreográfiáját, amelybe szervesen illeszkednek a látványos cirkuszi számok.

UAD1044-163351.jpg

Carmina Burana (Fotó/Forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

 

Elemek tánca

  • szeptember 18. 19:00, szeptember 19. vasárnap 15:00

A Harangozó Gyula-és Junior Prima-díjas Moussa Ahmed és Tóth Judit Örökös Aranygyöngyös táncművészek által alapított Urban Verbunk az Elemek tánca című produkcióval lép fel a Fővárosi Nagycirkuszban.

A különleges műsorban egyszerre van jelen tűz és víz, föld és levegő ugyanazon a színpadon. 

Hogyan lehetséges ez? Egy több mint 2500 liter vízzel feltöltött medencével, lángoló padlóval és szikrázó dobverőkkel, közel 350 acélrugó feszítésében egy 40 négyzetméteres trambulinszőnyegen. 

Az előadás minden korosztály számára is élvezetes szórakozást, és egyben tartalmas ismeretszerzési lehetőséget nyújt.

IMG_8066-163351.jpg

Urban Verbunk: Elemek tánca (Fotó/Forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

 

RAMAZURI – special edition

  • szeptember 25. szombat 19:00

 Tánc, cirkuszi hangulatban, élőzenével. A frissen bemutatott, újszerű előadást most egyetlen, exkluzív alkalommal, ismert sztárokkal, teljesen egyedi köntösben mutatja be a Duda Éva Társulat a Fővárosi Nagycirkuszban.

A látványos produkció egy akrobatikai elemekkel tarkított, derűs és szellemes tánc-cirkuszi kavalkád, műfajok találkozása.

Speciális eszközök és térelemek adnak lehetőséget a meghökkentő mozdulatok és egy különleges formavilág kibontakozásának. Farkas Izsák és Szarvas Dávid élőzenei duója pedig garantálja a karneváli hangulatot, melyben az elektrowsing, az etno, a jazz és hip-hop irányzatok is megjelennek.

210521-PRINT_photo_gordon_eszter_1793xxjpg-masolata-scaled-163430.jpg

RAMAZURI (Fotó/Forrás: Gordon Eszter)

 

Monte Cristo grófja

  • október 1. 19:00, október 2. 15:00, október 3. 15:00, 19:00

A fiatal Edmond Dantest a menyegzőjéről viszik el a rendőrök egy feljelentés alapján. If várának börtönébe kerül, ahonnan nincs visszatérés. A vád, miszerint kapcsolatban állt a száműzött Napóleonnal, valótlan volt, ám Dantes már nem tudja bizonyítani az igazát. Hosszú éveken át sínylődik bezérva, miután egy börtöntárs halála révén megszökhet – és egyben birtokosa lesz egy csodálatos vagyonnak is. Elindul tehát, mint Monte Cristo grófja, hogy bosszút álljon megnyomorítóin.

Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély – minden együtt a színpadi műben, ahogy Dumas örökérvényű regényében is.

Szomor György dalaival igazi musicalként mutatkozik meg a klasszikus alkotás.

MG_7378-163749.jpg

Dumas-Szomor-Pozsgai: Monte Cristo grófja (Fotó/Forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

 

Kijevi Cirkuszakadémia: Circle

  • október 10. 15:00

A Kijevi Cirkuszakadémia (Kyiv Muncipal Academy of Circus And Performing Arts) Circle című művészeti projektje a zene- és a cirkuszművészet különleges kombinációjából épül fel. A műsor készítőinek fő célja, hogy miközben a közönség a művészetre figyel, vizuális élvezetben részesüljön, valamint átjárja a szabadság és boldogság érzése.

A Circle című produkcióban hetven professzionális művész egyszerre, egy térben mutat be különböző stílusokat az akrobatika, a gimnasztika, az egyensúly, a pantomim, a bohócmesterség, az illúzió és manipuláció, a bábozás, az ének, a koreográfia és színészet területéről. A 80 perces, energikus műsor minden korosztály számára élvezetes kikapcsolódást nyújt.

vh-40-scaled-1-163352.jpg

Kijevi Cirkuszakadémia: Circle (Fotó/Forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.
Tánc ajánló

Don Quijote modern köntösben

Don Quijote történetéhez nyúl az idén 10 éves Feledi Project, amely a Budapest Táncfesztiválon mutatja be legújabb előadását szeptember 27-én.