Tánc

Táncba öltözik a város – itt a 27. Duna Karnevál

2022.05.31. 11:40
Ajánlom
Június 3. és 12. között újra karneváli hangulatban, nemzetközi és hazai fellépőkkel rendezik meg a 27. Duna Karnevált. Többek közt a FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaestje, látványos felvonulás, hungarikumok bemutatása és június 10-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nagyszabású gála várja az érdeklődőket.

Kellemes nyáresti hangulatban várja a néptánc és népzene szerelmeseit a 27. Duna Karnevál június 3. és 12. között Budapesten. A nemzetközi népművészeti fesztivál tíz napján látványos programok mutatják be a Kárpát-medence gazdag népzenei és táncos örökségét. 

A Vörösmarty téren felállított nagyszínpadon látványos táncelőadásokra, világ- és népzenei koncertekre, táncházakra, divatbemutatóra invitálják az érdeklődőket a pünkösdi hétvégén.

Bemutatkoznak hungarikumaink, rendhagyó divatbemutató vonultatja fel a Kárpát-medence legszebb hagyományos viseleteit és azok mai, újragondolt változatait, az Aurora FolkGlamour közreműködésével.

Kiemelkedő magyarországi és határon túli gyermek néptánccsoportok bemutatói várnak mindenkit a negyedik FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaműsoron, a Kobuci-kertben pedig nemzetközi táncház pezsdítheti fel az érdeklődőket.

Egyiptom-104359.jpg

Egyiptom-104359.jpg (Fotó/Forrás: Duna Karnevál)

Június 5-én, pünkösdvasárnap igazi látványossággal, hagyományos karneváli felvonulással köszöntik a meghívott társulatok a fesztivált Budapest belvárosában, ahol több száz táncos és zenész, külföldi és hazai népzenekarok, néptáncegyüttesek, gyermek és ifjúsági tánccsoportok és hagyományőrzők teremtenek hamisítatlan fesztiválhangulatot.

Pünkösdi tánckarnevál, nemzetközi táncház is várja az érdeklődőket, az Erzsébetligeti Színházban pedig a XI. Lánchíd Nemzetközi Néptáncversenyen a parádén bemutatkozó külföldi együttesek versengenek egymással. Produkcióikat nemzetközi zsűri értékeli majd. 

oltozes-104400.jpg

Készülődés az előadásra - a Duna Karnevál korábbi műsorán (Fotó/Forrás: Duna Karnevál)

Június 10-én mesés környezetben, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a külföldi és hazai táncegyüttesek közel háromszáz művészének egyedülálló, közös gálaműsora kápráztatja el a közönséget. Az est első részében, a Világkarneválon, a meghívott külföldi együttesek fellépésében gyönyörködhetnek a látogatók, többek között Bulgária, Észak-Macedónia, India, Mexikó vagy Törökország kiemelkedő tánccsoportjainak előadásai jóvoltából. 

A második részben a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes főszereplésével, valamint további hazai néptánc-társulatok közreműködésével a Petőfi-évforduló alkalmából mutatnak be egyedülálló produkciót A magyar ifjakhoz – Avagy virág vagy te, hazám ifjúsága! címmel.

A műsorszámok a költő forradalmi és szerelmi verseinek gondolatait az ifjúsághoz szóló, jelenben is érvényes üzeneteit jelenítik meg a tánc, a zene és Petőfi lírájának segítségével. Az előadás nem pusztán tisztelgés a kétszáz éve született költő emléke előtt, hanem egyben az újra és újra ébredő magyar lélekhez szóló gondolatiságának megjelenítése is.

27. Duna Karnevál

2022. június 3–12.

További iformációk a Duna Karnevál honlapján és Facebook-oldalán.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Karneváli ízelítő egy korábbi fellépésről (fotó/forrás: Duna Karnevál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Erdély legnagyobb kulturális fesztiválján lép fel a Székesfehérvári Balett Színház

A társulat meghívást kapott a 13. Kolozsvári Magyar Napokra, előadásuk, a Fantomfájdalom augusztus 16-án lesz látható.
Tánc galéria

Balett-táncosok a 20. századi Magyarország utcáin – GALÉRIA

A balett a 16. század óta rendkívül népszerű színpadi forma, amely folyamatosan elvarázsolja a közönséget: a légies, kecses mozgás mindig csodálat övezte.
Tánc ajánló

Bartók parasztdalai táncban és jazzben elmesélve

Feledi János táncművész és Oláh Dezső jazz-zongorista együttműködése nem újkeletű, immár a harmadik közös munkájukra készülnek a Nemzeti Táncszínház szabadtéri fesztiválján, a TáncParkon. A július 22-én bemutatásra kerülő Esszencia című jazz táncesten közreműködik a Nemzeti Színház színművésze, Szűcs Nelli is.
Tánc ajánló

Carmina Burana a Maribori Balett előadásában a Margitszigeten

A Carmina Burana július 1-jén kerül színpadra a Margitszigeten. Tüzes, letisztult, lélegzetelállító. Két kultikus darab modern feldolgozásával indul az idei szezon második hónapja a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttesének előadásában.
Tánc interjú

„Jelentősége van az időnek” – interjú Barta Dórával

Miközben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban sikerrel mutatták be a Bánk bán-rendezését, Barta Dóra márciusban átvehette a Seregi László-díjat. A kitüntetésről, a tánc és az opera kapcsolatáról, valamint a fiatal táncosgeneráció lehetőségeiről is beszélgettünk.