Tánc

Újraértelmezett táncmozdulatok a Trafóban

2021.12.01. 11:45
Ajánlom
Maurer Milán táncművész két nem mindennapi táncelőadással érkezik a Trafóba: december 9-én és 10-én a Cage, 14-én pedig a Sziget – Táncmonológok fényfürdőben című produkcióval áll színpadra.

Milán pályatársaihoz képest későn, 15 éves korában kezdett a balett iránt érdeklődni. „Szerelem volt első látásra” – emlékezett vissza, és bár karrierje egy musicallel, a Pécsi Nemzeti Színház Olivér című darabjával kezdődött, hamar megtalálták a táncos feladatok. A művész azóta nemzetközi szinten is ismert és elismert táncos lett, az Egyesült Államoktól Németországig a világ számos pontján megfordult.

Táncával rendszeresen feszegeti a műfaj határait, a Cage – amely egy új generációs társulás első előadásaként kerül színpadra – például vizionális perspektívába helyezi a jelent, megidézve egy vágyott, illúziókra épülő kort. Az előadás fel-felvillanó emlékképeket tár a néző elé, az érzelmek oldaláról közelítve a témához.

A táncosok azonban nem kínálnak konkrét értelmezéseket, a közönségre bízzák a látottak befogadását.

A FrenAK szabta keretek között az a Radikal Dance formáció (melynek tagjai Esterházy Fanni, Eoin MacDonncha, Maurer Milán és Anibal dos Santos) egyetlen célja az önazonosság és hitelesség.

bobal_cage-113959.jpg

Maurer Milán a Cage-ben (Fotó/Forrás: Bobal Photography)

A Góbi Rita Társulat Sziget című táncmonológja sem illeszthető konkrét műfaji keretek közé: a produkció a tánc és képzőművészet határmezsgyéjén mozog. A tér két szigetre oszlik, melyre kikerülhetetlenül süt az életet adó Nap, a szigeteket azonban saját világegyetemükbe zárt, magányos lelkek lakják. Találkozásaikat csupán annak a természetes mágneses vonzódásnak, amely egyre közelebb sodorja őket egymáshoz. Kiszolgáltatottság, összeolvadás, a társra találás vágya keveredik a két alak táncában.

A Cage december 9-én és 10-én, a Sziget – Táncmonológok fényfürdőben pedig december 14-én látható a Trafóban.

Fejléckép: jelenet a Szigetből (fotó: Bobal Photography)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Plusz

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Klasszikus

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A fenntarthatóságról szól a Duda Éva Társulat összművészeti fesztiválja

A június 10. és 12. között megrendezésre kerülő ZÖME FESZT az első olyan magyarországi összművészeti és közösségi fesztivál, amely kifejezetten a fenntarthatóságot helyezi középpontba.
Tánc hír

Balettnövendékek olaszországi sikerei

Három arany, két ezüst és egy bronzérmet nyertek a Magyar Állami Operaház balettképzésének növendékei a múlt héten megrendezett 30. Spoletói Nemzetközi Táncversenyen. Az elmúlt hónapokban immár negyedik alkalommal díjazták a Magyar Nemzeti Balettintézet diákjait rangos nemzetközi balettversenyeken.
Tánc hír

Barta Dóra nyerte el a Seregi-díjat

A Kecskemét City Balett és a Badorda Társulat művészeti vezetőjét, a Magyar Állami Operaház több produkciójában közreműködő koreográfus-rendezőt díjazta idén a szakmai kuratórium. Az elismerést Seregi László egyik legnépszerűbb alkotása, a Rómeó és Júlia előadása előtt adták át a Magyar Állami Operaház színpadán.
Tánc hír

Neves művészek a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiváljának zsűrijében

Tizenegy táncprodukció méretteti meg magát Veszprémben május 23. és 29. között a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiválján, melynek előadásait öt helyszínen tekinthetik meg az érdeklődők.
Tánc hír

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.