Tánc

Verbunkost táncol a Kárpát-medence

2021.06.04. 11:40
Ajánlom
Hagyományteremtő céllal, az egész Kárpát-medencére kiterjedő eseménysorozatot indít útjára a Hagyományok Háza. A június 12-én első alkalommal megrendezésre kerülő Verbunk Napja egy országhatárokon átívelő kezdeményezés, melyen több száz táncos egy időben táncolja majd a tájegységekre jellemző verbunkosokat.

A szervezők célja, hogy megmutassák néptánchagyományunk sokszínűségét és formagazdagságát, valamint megismertessék az emberekkel a 18. századból eredeztethető verbunkost. A tánc, amely a csárdás kialakulásához is nagyban hozzájárult, eredetileg a katonák verbuválására rendezett zenés-táncos események virtuóz férfitánca és nemzeti társastánca volt.

VerbunkNapja_MANE_Verbunkos_DusaGabor1_kisebb-145827.jpg

Verbunkos (Fotó/Forrás: Dusa Gábor / Hagyományok Háza)

A verbunkosok az ország különböző vidékein máshogy alakultak, ehhez hozzájárult az is, hogy a 2018-ban az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára is felkerült táncok formája csak félig kötött, így rengeteg improvizációs lehetőséget rejt magában. A résztvevők száma sincs szabályokhoz kötve: az egyéni előadástól a körtáncon át egészen a csoportos táncig számos ember járhatja.

A különböző körtáncok közül kitűnik a gömöri „tréfás verbuválás”, melyet hajnalban a lakodalomban roptak.

A Verbunk Napján egy időben egyszerre öt helyszínen lesznek láthatóak a produkciók: a Kisalföldi táncanyagot Kapuváron, a kelet-nyugati palócság és Sárköz hagyományát a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival és zenekarával Budapesten, Szatmár táncait Nyíregyházán, a Felvidék keleti és nyugati verbunkjait egybegyűjtve a szlovákiai Komáromban mutatják be, Székelyudvarhely pedig az erdélyi anyaggal csatlakozik a kezdeményezéshez.

A szervezők az eseménysorozattal a májusi pünkösdi időszakhoz is visszakapcsolnak, ugyanis a nyugati verbunk táncai a Pünkösdkor szokásos legényavatási szokásokhoz is szervesen kötődnek.

A Verbunk Napjának eseményeit a helyszíneken, valamint online is lehet majd követni, ennek pontos menetéről a kezdeményezés honlapján adnak tájékoztatást a későbbiekben.

Fejléckép forrása: Dusa Gábor / Hagyományok Háza

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

A legtehetségesebb ifjú muzsikusokat keresi a Budapesti Fesztiválzenekar

A zenekar tehetségkutató és -ösztönző programot indított annak érdekében, hogy a jövőben is a legnagyszerűbb muzsikusok foglalhassanak helyet köreikben.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A fenntarthatóságról szól a Duda Éva Társulat összművészeti fesztiválja

A június 10. és 12. között megrendezésre kerülő ZÖME FESZT az első olyan magyarországi összművészeti és közösségi fesztivál, amely kifejezetten a fenntarthatóságot helyezi középpontba.
Tánc hír

Balettnövendékek olaszországi sikerei

Három arany, két ezüst és egy bronzérmet nyertek a Magyar Állami Operaház balettképzésének növendékei a múlt héten megrendezett 30. Spoletói Nemzetközi Táncversenyen. Az elmúlt hónapokban immár negyedik alkalommal díjazták a Magyar Nemzeti Balettintézet diákjait rangos nemzetközi balettversenyeken.
Tánc hír

Barta Dóra nyerte el a Seregi-díjat

A Kecskemét City Balett és a Badorda Társulat művészeti vezetőjét, a Magyar Állami Operaház több produkciójában közreműködő koreográfus-rendezőt díjazta idén a szakmai kuratórium. Az elismerést Seregi László egyik legnépszerűbb alkotása, a Rómeó és Júlia előadása előtt adták át a Magyar Állami Operaház színpadán.
Tánc hír

Neves művészek a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiváljának zsűrijében

Tizenegy táncprodukció méretteti meg magát Veszprémben május 23. és 29. között a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiválján, melynek előadásait öt helyszínen tekinthetik meg az érdeklődők.
Tánc hír

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.