Vizuál

Az orosz filmek bojkottjára szólít fel Ada Rogovcseva

2022.04.06. 16:30
Ajánlom
A több mint száz filmet maga mögött tudó, ünnepelt ukrán (egykor szovjet) színművész, a 84 éves Ada Rogovcseva csatlakozott pályatársaihoz, akik az orosz filmek bojkottjára szólítottak fel. A különbség csupán annyi, hogy míg számos kollégája már elhagyta Ukrajnát, Rogovcseva még mindig kitart.

Az ukrán születésű színésznő Hluhivban látta meg a napvilágot 1937-ben. Ukrajnában él a családja is, lánya egy önkéntes központban dolgozik, unokája és veje is a fronton van, idézi az ukrán művésznő szavait a The Guardian. Rogovcseva – aki számos független, erős nőalakkal lett a nézők kedvence, igazi sikerét pedig egy tíz éven át futó, szibériai családi történet hozta meg –

az utóbbi időben több nyilatkozatot is adott, ukránul, mert oroszul már beszélni sem hajlandó.

Mikor arról kérdezték, hogy nem próbálta-e felvenni a kapcsolatot egykori orosz művésztársaival, hogy tájékoztassa őket az ukrajnai helyzetről, úgy felelt, teljesen mindegy, mit mond kollégáinak.

A színésznőnek márciusban Harkivban lett volna bemutatója – ez nem valósulhatott meg. Az általa ördöginek tartott háború közbeszólt.

Most bojkottra szólít. Sorsa emblematikus: a szovjet időknek is elismert, kitüntetett művésze volt, s most ukrán alkotóként tevékenykedne. Ha nem éppen élelemre lenne szükség.

Fejléckép: Ada Rogovcseva (forrás: Mykola Lazarenko / Wikipedia)

Kulturális vasfüggönyt követelnek Oroszország köré az ukrán filmesek

Kapcsolódó

Kulturális vasfüggönyt követelnek Oroszország köré az ukrán filmesek

„Az orosz bombák ukrán gyerekekre hullanak. Szükségünk van az Önök támogatására" - írják vezető ukrán filmesek, köztük Roman Bondarcsuk, Nariman Alijev, Alina Gorlova és Valentyin Vaszjanovics, akik az orosz kulturális propaganda bojkottjára szólítottak fel - adta hírül a The Guardian.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

„Mindig is szerettem régi tárgyakat megmenteni” – interjú Horváth Lóczi Judittal

A hála, az alázat és a türelem fogalmai absztrahálódnak Horváth Lóczi Judit képzőművész Almárium című kiállításán, amely a szentendrei MANK Galériában nyílik augusztus 30-án. A műtárgyak eladásából befolyó összeg egy részét a művész a Világszépe Alapítvány javára ajánlja fel.
Vizuál hír

Megmentett neonfeliratokból nyílhat múzeum Budapesten

A neonfeliratok a hetvenes években váltak igazán népszerűvé a fővárosban: kezdetben ugyan csak hirdetésként használták a feltűnő látványelemeket, később azonban a budapesti utcák jellegzetes kulturális elemeivé váltak. Most közösségi költségvetés segítségével állítanák ki a megmentett, muzeális értékkel bíró neonfeliratokat a Neonfal Múzeumban.
Vizuál

Modiglianiról forgat filmet Johnny Depp

Johnny Depp huszonöt év kihagyás után ismét rendez: a sztár az olasz festőművész és szobrász Amedeo Modiglianiról készít játékfilmet – számolt be róla a The Hollywood Reporter.
Vizuál ajánló

Hamarosan kezdődik a XIII. Bujtor István Filmfesztivál

Veteránautós felvonulással, koncertekkel, kiállításokkal és magyar filmekkel várja az érdeklődőket a Bujtor István Filmfesztivál. A rendezvényen megemlékezést tartanak a 2009-ben elhunyt rendező-színész sírjánál is.
Vizuál hír

Kerekes Péter börtönfilmje nyerte el a Anonimul filmfesztivál nagydíját

A kassai Kerekes Péter Cenzorka (Cenzor) című börtönfilmje nyert a romániai 19. Anonimul Nemzetközi Független Filmfesztiválon, így a felvidéki filmrendező és alkotócsapata kapta meg az Anoninmul trófeát, valamint az OTP Bank által a nagydíjra felajánlott háromezer eurót.