Vizuál

18-as karika kerülhet Almodóvar filmjeire

2021.09.16. 16:20
Ajánlom
Megjelentek a Médiatanács korhatár-besorolással kapcsolatos ajánlásai, a példák között több filmklasszikust is említ az NMHH – tudatta a HVG.

Az elmúlt időszakban számos megkeresés érkezett a Médiatanácshoz, melyben műsorsugárzók és alkotók egyaránt aggodalmukat fejezték ki a pedofiltörvény egyes részei miatt, mivel azok többféleképpen is értelmezhetőek. Ezt próbálja most a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyértelműsíteni, több oldalon részletezve a besorolásra vonatkozó ajánlásokat.

A dokumentum kitér arra is, hogy mikor kell 18-as karikát tenni egy homoszexualitást ábrázoló vagy nemváltoztatást népszerűsítő tartalomra, ám kiemelik, hogy ezek nem mereven értelmezett, szigorú szabályok.

Az NMHH megfogalmazása szerint olyan alkotásokról van szó, „melyek a szexualitást öncélúan ábrázolják, a homoszexualitást vagy a születési nem megváltoztatást propagálják”.

A besorolásnál nem a homoszexualitás vagy nemváltoztatás megemlítése vagy az azonosíthatóság dönt, hanem a közvetlenül megjelenített kontaktus és kapcsolat milyensége, illetve hogy mennyire központi elemként jelenik meg a filmben.

Nem tartják például problematikusnak a gyengédséget kifejező általános gesztusokat, a puszit, az ölelést, a kézen fogva sétálást, sőt a csókot sem, ha az nem öncélú és nem a tartalom meghatározó eleme vagy fő témája.

A szervezet konkrét példákat is hoz, melyeket véleménye szerint a 18 éven aluliak számára nem ajánlott műsorszám kategóriájába kell sorolni. Ezek között több, mára már klasszikusnak számító alkotás is megtalálható:

Adéle élete
A fiúk a klubból
Ez bűn
X generáció
Szólíts a neveden
L (The L Word)
Lip Service
Shameless – Szégyentelenek
Skin I live in

De ilyen alkotás Almodóvar Mindent anyámról című filmje is.

(via HVG)

Fejléckép: Jelenet Almodóvar Mindent anyámról című filmjéből (forrás: PORT.hu)

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.
Vizuál hír

Szintet lépett az HBO a hazai sorozatgyártásban

Az HBO új magyar sorozata, A besúgó világpremierje a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz november 7-én. Szentgyörgyi Bálint, író-rendező, valamint Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezők nyolcrészes sorozata az első magyar sorozat, amelynek a világpremierje nemzetközi fesztiválon lesz.
Vizuál aukció

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál ajánló

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.
Vizuál gyász

111 évesen elhunyt a Hófehérke és a hét törpe animátora

Ruthie Tompson, a Disney legendás alkotója négy évtizedet dolgozott a stúdiónál.