Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

2021.12.03. 10:30
Ajánlom
A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.

A cinefilek és a romantikus történetek kedvelőinek örömére, Woody Allen a Rifkin fesztiváljában visszatér ahhoz az önreflexív recepthez, amiért megszerettük. Legújabb romantikus komédiájában

a főhős ezúttal is neurotikus, házassága ezúttal is válságban van, de kedvenc filmjei és egy elbűvölő doktornő segítségével újra visszatalál önmagához.

A négyszeres Oscar-díjas rendező alkotása a filmművészet nagy klasszikusai, többek között Fellini, Buñuel, Truffaut és Bergman filmjei előtt tiszteleg, miközben – Vittorio Storaro képeinek köszönhetően – a csodás észak-spanyol kisvárosról, San Sebastianról is rajongva mesél. Öt érdekesség a Rifkin fesztiváljáról.

1. Sztárparádé

Woody Allen utóbbi években forgatott filmjei csak úgy hemzsegtek a sztároktól: az Egy esős nap New Yorkban sztárjai Timothée Chalamet, Elle Fanning, Liev Schreiber, Jude Law, Diego Luna és Serena Gomez voltak, a Wonder Wheel: Az óriáskerékben Justin Timberlake, Kate Winslet, Juno Temple és Jim Belushi játszották a főbb szerepeket. A Rifkin fesztiválja főszerepében a Wallace Shawnt látjuk, míg játszótársai Gina Gershon, Louis Garrel, Elena Anaya, Sergi López és Christoph Waltz voltak.

Rifkinfesztivalja3-140356.jpg

Rifkin fesztiválja (Fotó/Forrás: Cinetel Kft.)

2. Film hommage

A Rifkin fesztiválja számos filmet megidéz. Többről is szó esik, de kilenc jelenetet konkrétan újra is játszik – természetesen Woody Allen módján – többek között Fellini, Buñuel, Truffaut és Bergman olyan klasszikusaiból, mint a 8 és fél, Az öldöklő angyal, a Kifulladásig vagy A hetedik pecsét.

3. Sakkjátszma a halál ellen

A Christoph Waltz által játszott Halál ellen játszott sakkjátszma során a sakktábla helytelenül van elforgatva. A sakk szabályai szerint minden játékos tábláján az alsó sorban a jobb oldali mezőnek fehérnek kell lennie – ezt már a kezdő játékosok is tudják, így nem lehet véletlen. Annál is inkább, mert ugyanez a hiba megjelenik Ingmar Bergman A hetedik pecsét című eredeti filmjében is.

Rifkinfesztivalja2-140356.jpg

Rifkin fesztiválja (Fotó/Forrás: Cinetel Kft.)

4. Díjnyertes plakát

A film plakátját az ismert barcelonai művész, Jordi Labanda tervezte, aki divatillusztrációiról és olyan magazinok vezércikkeiről ismert, mint a Vogue, Marie Claire vagy a The New York Times. A plakáton, mely elnyerte spanyol Feroz-díjat is, a négy főszereplő látható a San Sebastian-i Hotel María Cristina teraszán, a városi filmfesztivál sztárjainak szállásán.

5. A film menekülteket is segített

A forgatás egy héttel a tervezett időpont előtt véget ért. Az utolsó jelenetet augusztus 16-án délelőtt forgatták, délután pedig egy jótékonysági piacot szerveztek, amelyen a filmben használt kellékeket és jelmezeket árusították. A bevételt a Zaporeak elnevezésű helyi alapítványnak adományozták, amely élelemmel segíti Görögország partjain a menekülteket.

Rifkin fesztiválja

Bemutató: 2021. december 2.

Magyarországon forgalmazza a Cinetel Kft.

Fejléckép: jelenet a Rifkin fesztiválja című filmből (fotó: Cinetel Kft.)

Milyen lenne A hetedik pecsét vagy a Jules és Jim, ha Woody Allen rendezte volna?

Kapcsolódó

Milyen lenne A hetedik pecsét vagy a Jules és Jim, ha Woody Allen rendezte volna?

Klasszikusok előtt tiszteleg Woody Allen új filmje, a Rifkin fesztiválja, amely november 25-én, a ZSIFI premier előtti vetítésén mutatkozik be először - a cinefilek és a romantikus történetek kedvelőinek örömére.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Vizuál

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

„Járt-e Cecile a Török utcában?” - film készült a Kék rókából 

A megújuló Duna televízióban látható először Herczeg Ferenc legnépszerűbb művéből, a Kék rókából készült egészestés romantikus játékfilm. Pacskovszky József filmes adaptációja a '30-as évek Budapestjén játszódó izgalmas szerelmi történet közepébe, egy „modern házassági sokszögbe" repít vissza.
Vizuál gyász

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Vizuál videó

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Vizuál hír

Még mindig kevés a nő a filmes szakemberek között

A filmrendezők kevesebb mint negyede nő az európai filmgyártásban - mutatott rá legújabb jelentésében az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont. A filmes szakemberek körében a legkevesebb nő éppen a zeneszerzők között található.
Vizuál hír

François Ozon új filmjével nyit a Berlinale

Élőben, de szigorú biztonsági megszorításokkal rendezik meg az idei Berlinalét. A nemzetközi filmfesztivál szakmai programja 6 napra rövidül, a mozikban felére csökkentik a nézőszámot, a vörös szőnyeges bevonulásokon csak a sajtó munkatársai vehetnek majd részt.