Vizuál

A festő naplói alapján keresi az eltűnt képeket László Fülöp családja

2019.12.26. 17:20
Ajánlom
László Fülöp leszármazottai és az általuk létrehozott alapítvány máig azon fáradozik, hogy felkutassa a festő életművét. Az 1800-as évek végétől 1937-es haláláig folyamatosan alkotó művész számos képe tűnt el a két világháború alatt. A The de László Archive Trust igazgatója, Sandra de László és Katherine Field kurátor Budapesten meséltek arról, hogyan bukkannak fel eltűntnek hitt képek akár a legváratlanabb helyen is. 

Felhívás!

Ha tudomása van a hiányzó festmények hollétéről, lépjen kapcsolatba az alapítvánnyal: catalogue@delaszlo.com

Az alapítvány online katalógusában külön szekciót alkotnak a lappangó alkotások. Honnan tudják egyáltalán, hogy léteznek?

Katherine Field kurátor: Philip de László nagyon pontosan dokumentált mindent, a munkáit is. Még azt is, melyik szignóját használta, és a kép mely pontján.

Ezek szerint naplót vezetett róluk?

KF: Igen, de a modellekről vezetett nyilvántartásából és a levelezéséből is sok részlet kiderül. Így rengeteg információ áll rendelkezésünkre, amelynek segítségével azonosítani tudjuk a képeket. Megkönnyíti a dolgunkat, hogy nagyon jellegzetes a stílusa – bár a korai képei nem annyira ismertek, így ott nehezebb az azonosítás.

12-204011.jpg

László Fülöp: Agathe von Ratibor und Corvey hercegnő, 1899 (Fotó/Forrás: Matthew Hollow © de Laszlo Foundation)

Sok hamisítvány kering még most is. Gyakran bukkannak fel aukciókon,

de az is előfordul, hogy valaki felkeres minket azzal, hogy van egy de László-festménye. Ezekről azonban többnyire kiderül, hogy valami nem stimmel: a dátum, vagy nem úgy használta a nevét abban az időben. Könnyű őket kiszűrni.

8-203950.jpg

László Fülöp: Argyll hercegnéje, Lujza brit királyi hercegnő, 1915 (Fotó/Forrás: Philip Mould & Company)

Ezek szerint megéri László Fülöp-festményt hamisítani? Magas áron kelnek el a képei az aukciókon?

KF: Már a művész életében is így volt. Ő maga is beszámol róla a naplójában, hogy kénytelen volt ilyen ügyekben megkeresni az aukciósházakat.

Ez egyfajta elismerés is…

KF: Valóban, ugyanakkor nagyon kimerítő – neki is az volt, és nekünk is az. Nemrég az egyik hamisítvány feltűnt egy londoni árverési katalógusban. Megkerestem az aukciósházat, tájékoztattam őket arról, hogy a festmény nem de László munkája, és vissza is vonták a tételt. Hogy aztán két hónappal később mégis eladják. Ha az új tulajdonosa jelentkezik nálunk, kénytelenek leszünk elárulni neki, hogy hamisítvánnyal van dolga.

Voltak olyan hamisítók, akik kifejezetten László Fülöpre specializálódtak?

KF: Az 1980-es évek elején valószínűleg voltak. Általában az akvarellképeit másolták, illetve a magyar témákat: zenészeket, táncosokat.

Sandra de László alapító: Vagyis az állítólagos korai munkáit, amelyeket kevésbé ismertek Angliában.

A szignón megfigyelhető kézírás alapján négy-öt hamisítót is meg tudtunk különböztetni.

11-204014.jpg

László Fülöp: Anny Ahlers mint Madame Dubarry, 1933 (Fotó/Forrás: Matthew Hollow © de Laszlo Foundation)

A kutatást nehezíti, hogy óriási életműről beszélünk. László Fülöp hihetetlenül gyorsan dolgozott. Még akkor is festett, amikor úton volt.

SL: De László az élete vége felé azt mondta, hogy 2700-an ültek neki modellt. Ehhez jönnek a portrékhoz készített vázlatok, tanulmányok, illetve a saját családtagjairól festett képek vagy az utazásai alatt készített tájképek.

A teljes életmű közel 6000 alkotásra tehető.

14-204012.jpg

László Fülöp: Baron Hugo von Reischach, 1899 (Fotó/Forrás: Matthew Hollow © de Laszlo Foundation)

Honnan kerülnek elő festmények?

SL: A Wenckheimer családról festett képe például teljesen váratlanul bukkant fel. Hosszú ideje próbáltunk már a nyomára akadni, amikor magyar kollégánk, Somfalvi Beáta

egy sajtótájékoztatót nézett a YouTube-on, és egyszer csak észrevette a festményt,

ahogy a kamera pásztázott a teremben. Mint kiderült, ez csak másolat volt, innen azonban már könnyen visszakövettük az eredetit, amelyet a Munkácsy Mihály Múzeumban őriznek. A kép eredetileg a Wenckheimer család palotájának falán lógott, a II. világháború során azonban – amikor a család elhagyta az országot – rábízták a festményt a helyi múzeumra.

KF: Az egyik kedvenc sztorim, hogy amikor elkezdtünk együtt dolgozni a kiállítás megszervezésén a Magyar Nemzeti Galériával,

teljesen váratlanul a galéria raktárából került elő az egyik eltűntnek hitt de László-kép.

Imádom annak az izgalmát, hogy sohasem tudhatjuk, melyik festmény kerül elő következőnek. Mindig lapulhat egy e-mail a leveleink között egy új képről. Sohasem tudhatod.

További festményekért kattints a képre!

„A nagyvilág művésze vagyok…” László Fülöp (1869–1937)
Magyar Nemzeti Galéria
2019. szeptember 26. – 2020. január 5.

Duff Hart-Davis: László Fülöp élete és festészete
Corvina Kiadó

Az ismeretlen magyar híresség

Kapcsolódó

Az ismeretlen magyar híresség

László Fülöp, vagy ahogy később nevezte magát, Philip de László a századforduló legkeresettebb portréfestője volt. Képei a londoni National Portrait Gallery-ben függnek, uralkodók, államfők és arisztokraták adták kézről kézre a nevét. A művészt szülőhazájában azonban mára szinte teljesen elfelejtettek. A Nemzeti Galéria kiállításának egyik kurátora, Bellák Gábor mesélt a művész életéről.

Véletlenül bukkantak rá a világhírű festő magyar arisztokrata házaspárról festett képeire

Véletlenül bukkantak rá a világhírű festő magyar arisztokrata házaspárról festett képeire

László Fülöp kettős portréját a Christie’s katalógusában fedezték fel a leszármazottai, a brit követség pedig akcióba lépett, hogy a Scitovszky-házaspár hazatérhessen egykori villájába.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

2019 legfantasztikusabb fotói - és a mögöttük álló történetek - Galéria

Nemcsak a felvételeket, hanem a mögöttük meghúzódó problémákat és történeteket is megosztjuk!
Vizuál online

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Vizuál hír

Kénytelen elárverezni több műtárgyát a Brooklyn Múzeum a pandémia okozta válság miatt

Gyűjteményének több darabját kénytelen elárverezni a New York-i Brooklyn Múzeum, hogy a járvány okozta válságos pénzügyi helyzetből talpra tudjon állni, és biztosítani tudja a múzeum fennmaradását.
Vizuál

Nemzetközi pályázaton keresnek új igazgatót Pompeji élére

Nemzetközi pályázaton keresnek új igazgatót a Pompeji Régészeti Park élére, miután Masssimo Osannát, a romvárost 2015 óta nagy sikerrel irányító kulturális menedzsert az olasz állami múzeumok főigazgatójává nevezték ki.
Vizuál galéria

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!