Vizuál

A fotóművészet csúcsteljesítményeit kínálja a II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon

2021.04.27. 09:05
Ajánlom
A fény képei címmel nyílt meg a Műcsarnok legújabb tárlata, amely 208 fotográfus munkáit vonultatja fel. A kiállítás a járványügyi korlátozások feloldásáig virtuálisan lesz bejárható.

Ha tudni szeretnénk, mivel foglalkoznak egy művészeti ág, jelen esetben a fotóművészet művelői az országban, akkor érdemes időről-időre olyan szalon-típusú kiállításokra ellátogatni, mint a szombaton (virtuális formában) megnyílt II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon. Itt ugyanis nem egy kurátor koncepciója köré szerveződik a tárlat, hanem

az elmúlt öt év legjelentősebb művei mutatkoznak be, méghozzá a lehető legtöbb alkotó részvételével.

KornissPeter__SzekiasszonyokBudapesten_Vasaloval-min-155331.jpg

Korniss Péter: Székiasszonyok Budapesten vasalóval (Fotó/Forrás: II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon/Műcsarnok)

A II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon szervezésekor az elsőrendű cél az volt, hogy az összetartozás jegyében megszólítsák, felkérjék kiállításra lehetőleg minden alkotót, aki az utolsó öt évben jelentős műveket hozott létre a fotóművészet bármely területén. A megszólítottak legnagyobb része, 208 fotográfus - mások mellett Ádám Gyula, Ambrits Tamás, Fátyol Viola, Felvégi Andrea, Gábor Enikő, Gáti György, Illés Katalin, Ilyés Zalán, Korniss Péter, Máté Bence, Révész Tamás, Stalter György, Stekovics Gáspár és Szilágyi Lenke - örömmel elfogadta a meghívást. Minden felkért alkotótól egy művet vagy sorozatot kértek, s a felkérőlevélben biztosították a leendő kiállítókat, hogy azt a művet várják, amelyet az elmúlt öt évben született fotói közül ő maga a legfontosabbnak tart. A szalon kurátora, Haris László fotóművész és társkurátora, Bán András műkritikus szerint: 

A mainstreammel nem törődő, egyéni utakon járó művészek, a valóban soha nem látott vizuális eszközöket használó avantgárd alkotók és sok más, napi feladatokat végző, a vizuális kultúrát meghatározó mesterek közül sokan „láthatatlanok”. Valójában a nemzeti szalon célja egyfajta állapotfelmérés."

MateBence_Csendelet-min-155331.jpg

Máté Bence: Csendélet (Fotó/Forrás: II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon/Műcsarnok)

A korlátozások miatt a Műcsarnok jelenleg zárva tart, ám a kiállítás hamarosan virtuálisan bejárható lesz.
Az újranyitást követően a kiállítás szeptember 26-ig lesz látogatható.

 

Fejléckép: Szilágyi Lenke: A vágóhíd kerítése, 2020 Fotó: Műcsarnok

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Vizuál

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

„Járt-e Cecile a Török utcában?” - film készült a Kék rókából 

A megújuló Duna televízióban látható először Herczeg Ferenc legnépszerűbb művéből, a Kék rókából készült egészestés romantikus játékfilm. Pacskovszky József filmes adaptációja a '30-as évek Budapestjén játszódó izgalmas szerelmi történet közepébe, egy „modern házassági sokszögbe" repít vissza.
Vizuál gyász

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Vizuál videó

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Vizuál hír

Még mindig kevés a nő a filmes szakemberek között

A filmrendezők kevesebb mint negyede nő az európai filmgyártásban - mutatott rá legújabb jelentésében az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont. A filmes szakemberek körében a legkevesebb nő éppen a zeneszerzők között található.
Vizuál hír

François Ozon új filmjével nyit a Berlinale

Élőben, de szigorú biztonsági megszorításokkal rendezik meg az idei Berlinalét. A nemzetközi filmfesztivál szakmai programja 6 napra rövidül, a mozikban felére csökkentik a nézőszámot, a vörös szőnyeges bevonulásokon csak a sajtó munkatársai vehetnek majd részt.