Vizuál

A lebegés harmóniája – Matisse-kiállítás nyílik a Szépművészetiben

2022.06.29. 16:10
Ajánlom
A francia festő, Henri Matisse életművét bemutató kiállítás nyílik június 30-án a Szépművészeti Múzeumban. Az Henri Matisse: A gondolatok színe – Remekművek a párizsi Pompidou Központból című tárlaton a művész több mint százötven alkotását láthatjuk.

A mostani tárlat egy „száz éve várt kiállítás”, mert Matisse művészetét a 20. század eleje óta ismerték Magyarországon, és a francia mester számos magyar festőre, például a „magyar Vadakra” is hatott.

A kiállítás címe Matisse művészetének egy fontos aspektusára utal: az életmű egyik alapja ugyanis a szín keresése, a színek tisztaságának felmutatása volt.

 A kiállítás kronologikus rendben vezeti végig a látogatót a csaknem hat évtizedes életmű meghatározó szakaszain. Felidézi a korai éveket, amikor Matisse képein még nem mutatkozott meg a festő későbbi kolorizmusa, majd felmutatja, hogyan kötelezte el magát a színek mellett.

matisse_odalisque_with_red_culottes-ok-154340.jpg

Henri Matisse: Vörös nadrágos odaliszk, 1921 (Fotó/Forrás: Szépművészeti Múzeum)

Az 1910-es évek kísérletező pályaszakaszát olyan fő művek szemléltetik, mint az enigmatikus Üvegajtó Collioure-ban vagy a Fehér és rózsaszín fej, de a közönség megismerheti Matisse szobrászati kísérleteit is.

A következő, nagyrészt Nizzában töltött évtizedben Matisse továbbfejlesztette festészetének addigi tanulságait, klasszicizáló időszakát azonban az 1930-as években modernista kísérletezések jellemezték.

Késői, vence-i időszakában a mester a táblaképfestészettől búcsúzva újradefiniálta a szín és a tér összefüggéseit, más műfajokban azonban még tovább alkotott. Nagyszabású műve a vence-i Rózsafüzér-kápolna megtervezése; az üvegablakok egyik életnagyságú modellje a kiállításon is helyet kapott.

ok-154004.jpg

Henri Matisse Arc sárga háttér előtt (1952) című festménye (Fotó/Forrás: Mohai Balázs/MTI)

Az egész rendezés legizgalmasabb pontja, a tárlat egyik tetőpontjaként is értelmezhető vence-i Rózsafüzér-kápolna üvegablaktermének installálása volt. Reményeink szerint a közönség is úgy értékeli majd, hogy sikerült megtalálni a lebegésnek azt a fajta harmóniáját, amelyet Matisse egész életében keresett

– mondta el a Fideliónak a kiállítás egyik kurátora, Fehér Dávid művészettörténész.

 

„A legnagyobb kihívást a tér és a művek harmóniába hozása jelentette. A Matisse-életmű alapvető kérdése egyébként is a harmónia, az egyensúly megtalálása. Egyrészt a Szépművészeti Múzeumban adott egy domináns és sajátos karakterű történeti tér, másrészt pedig adott egy modernista formaképzés. Kihívás volt megtalálni, hogyan lehetséges ezt a két dolgot fedésbe hozni, hogyan lehet úgy létrehozni egy architektúrát, amelyben ezek a finom modernista formák érvényesülnek, ám az eredeti teret sem tesszük tönkre” – tette hozzá.

Az ördög a részletekben rejlik

Kapcsolódó

Az ördög a részletekben rejlik

Megnyílt az idei év leginkább várt kiállítása a Szépművészeti Múzeumban, és gyakorlatilag azonnal hosszú sorok alakultak ki az épület előtt. A művész halála után 500 évvel is sokan szeretnének elmerülni Hieronymus Bosch rejtélyes világában. Vajon mit tudott a németalföldi festő, amire még mindig rezonálunk?

Matisse késői invenciója a gouache papírkivágások módszerének kifejlesztése volt, a zárószekció elsősorban ezekből a munkákból nyújt válogatást.

 Matisse a 20. század első felének egyik legfontosabb alkotója, aki, sok más mesterrel ellentétben, ma is jelentős hatást gyakorol a művészekre

– mondta a kiállítás másik kurátora, Aurélie Verdier, a Pompidou Központ művészettörténésze.

matisse_the_horse_the_rider_and_the_clown-ok-155419.jpg

Henri Matisse: A ló, a lovas és a bohóc 1947 (Fotó/Forrás: Szépművészeti Múzeum)

„Az egyik legjelentősebb Matisse-gyűjteményt a Pompidou Központ őrzi, a festő fia és unokái által adományozott számos alkotásnak is köszönhetően. Matisse már a 20. század elején, a fauve korszakában ismertté vált Magyarországon, mégis ez az első alkalom, hogy önálló kiállításon szerepelhetnek művei, így ez egy megható pillanat” – fűzte hozzá.

matisse_still_life_with_magnolia-ok-155129.jpg

Henri Matisse Csendélet magnóliával című festménye, 1941 (Fotó/Forrás: Szépművészeti Múzeum)

Ezért szerették volna kurátortársával, Fehér Dáviddal, hogy a bemutatkozás minél reprezentatívabb legyen, a kiállítás minél teljeskörűbben áttekintse Matisse életművét, különösen az alkalmazott technikák gazdagságát.

A Matisse-kiállítás június 30-tól október 16-ig látogatható.

A Bosch-tárlat még nyitva tart július 17-ig. Ősztől El Greco festményeivel találkozhatnak az érdeklődők.

Fejléckép: Részlet a kiállításból (fotó/forrás: Mohai Balázs / MTI)

Már hétfőn is várja a látogatókat a Bosch-kiállítás a Szépművészetiben

Kapcsolódó

Már hétfőn is várja a látogatókat a Bosch-kiállítás a Szépművészetiben

Eddig már több mint százezer látogatója volt a Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállításának. A Menny és pokol között, Hieronymus Bosch rejtélyes világa című, július közepéig látogatható kiállítás az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlata, közel kilencven műalkotást vonultat fel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Tiszteletbeli lovagi címet kapott John Williams

A 91 éves amerikai zeneszerző is szerepel II. Erzsébet utolsó kitüntetési listáján. A tiszteletbeli lovagi címmel filmzenei életművét ismerik el.
Vizuál ajánló

Nem fordíthatjuk el a fejünket – Film készült az időskori demenciáról

Valós történetet dolgoz fel Vámos Zoltán orvos, filmrendező és forgatókönyvíró időskori demenciáról szóló kisjátékfilmje, amelyet szeptember 28-tól láthatnak az érdeklődők.
Vizuál hír

A gép szívében című filmet indítja az Oscar-díjért Bulgária

Martin Makariev alkotását indítja az Anya című film helyett Bulgária a 2023-as Oscar-díj legjobb nemzetközi film kategóriájában. A történet a kommunista Bulgáriába kalauzolja el a nézőket, ahol egy fegyenccsoport túszdrámába keveredik.
Vizuál ajánló

Artists in Residence – különleges programmal készül a Babel Camp Balatonbogláron

A boglári Babel Camp főképp azért csatlakozott a VEB2023 EKF Kultháló programjához, hogy a szezonon kívül is kulturális programokat biztosíthassanak a tó déli partján. Ennek kapcsán szeptember 25. és október 25. között összművészeti alkotótáborral várják a művészetek iránt érdeklődőket.
Vizuál ajánló

Art Market Budapest 2022 – A kortárs képzőművészet hazai csúcstalálkozója

Október 6. és 9. között 30 országból érkező mintegy 120 kiállító, több mint 500 művész több ezer alkotásával várja a közönséget a Bálna Budapest épületének négy emeletén, összesen mintegy 8000 négyzetméteren – ezzel Közép- és Kelet-Európa vezető kortárs képzőművészeti vására tovább erősíti meghatározó szerepét a régióban.