Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

2021.04.12. 19:20
Ajánlom
A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.

Nagyot fordult a világ Chloé Zhaóval az elmúlt tíz évben. Első rövidfilmje óta immár a negyedik, ezúttal nagyköltségvetésű, sztárokkal készült alkotásának (The Eternals) bemutatójára készül, de előbb még harmadik filmje, az Arany Oroszlán, a Golden Globe és BAFTA-díjjakkal elhalmozott A nomádok földjének Oscar versenye várja. 

Nem túlzás azt mondani, hogy ennek a filmalkotásnak köszönhetően tanulta meg a nevét a világ. A szakma és a szélesen vett közönség egyaránt rajong érte Velencétől Los Angelesig.

A fiatal filmrendező munkái szokatlanul egyedi hangú társadalmi érzékenységről árulkodnak, miközben mélyen emberiek és együttérzők.

Leheletfinom történetei a tények és a fikciók közötti könnyen elmosódó határvidéken játszódnak, de soha nem szűnnek meg a konvenciók ellen lázadni. Chloé Zhaót vállaltan Amerika kevésbé ismert – ha tetszik, igazi – arca érdekli. Itt találja meg történeteit és itt talál rá hőseire, a többnyire republikánus államok világában. Már első két egészestés filmjében is a számára 'oly fontos amerikai Középnyugatra kalauzolja a nézőt, 2015-ös (Songs My Brother Taught Me) és 2018-as (The Rider) mozija is előtanulmány a most Oscar-díjra jelölt filmjéhez.

520-094517.jpg

Francis McDormand A nomádok földje c. filmben (Fotó/Forrás: port.hu)

De kicsoda Chloé Zhao?

Honnan jött és honnan hozta ezt a szokatlan szociális érzékenységet az amerikai filmbe? A nomádok földjéig a függetlenfilmeseken kívül kevesen hallottak a 38 éves kínai származású rendezőről, aki 1982-ben született Pekingben. Jómódú kínai család gyerekeként (édesapja az állami acélipari cég vezetője, nevelőanyja híres színésznő) először Londonba került bentlakásos iskolába, a középiskolát Kaliforniában végezte.

Már fiatalon a nyugati popkultúra érdekelte és nagy lázadónak tartotta magát.

GettyImages-462380396-085841.jpg

Chloe Zhao (Fotó/Forrás: Amanda Edwards / Getty Images Hungary)

Először politológus diplomát szerzett a Mount Holyoke Főiskolán, aztán sokféle munkakörben kipróbálta magát - volt ingatlanügynök, csapos, promóter -, mielőtt filmkészítést tanult volna a New York-i Egyetem Tisch Művészeti Iskolájában. Az egyik legjobb helyen, a keleti part filmes hagyományainak bölcsőjében, így az ő látásmódjára is erősen hatott a klasszikusan szerzői filmes hagyomány: a rendezés mellett ő maga írja forgatókönyveit, sokszor forgat is, és mindig ő a vágója saját filmjeinek. Nem egyszer a producere is.

Chloé Zhao feltűnése többféle szempontból is rendhagyó.

Ő az első ázsiai-amerikai rendezőnő, akit Oscar-díjra jelöltek, ráadásul egyszerre a legfontosabb hat kategóriában. A nomádok földjét az amerikai kritikusok és szakmai szervezetek a tavalyi év tíz legjobb filmje közé választották, a Golden Globe és a BAFTA történetében pedig egyaránt Chloé Zhao volt a második (és az első ázsiai származású) nő, aki elnyerte a legjobb rendező díját. A Kaliforniában élő rendező egyszerre tartja magát kínainak és amerikainak, de hiába szeretne kettős állampolgár lenni, Kínában ez még nem engedélyezett. Ráadásul egy 2013-as interjú miatt szülőhazájában egyre kevesebbet hallani róla, a film címét blokkolták a kínai interneten, a keresőmotorok pedig nem tájékoztatnak Chloé Zhao munkáiról.

Minden bizonnyal ez a nehéz helyzet is szerepet játszik abban, hogy miközben megszállottan kutatja az alternatív életformákat a szegénység rétegződésére is nagyon kíváncsi. Rendkívül érzékeny alkotó, tudja, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni a pénztelenség és a szegénység közé. Idénymunkákból és betanított munkákból élő hősei mindig a szabadság szellemét hordozzák, és ha valamiben, akkor ebben tradicionálisan amerikai a látásmódja.

A nomádok földje egyszerre dokumentarista és meseszerűen elemelt alkotás, amely Jessica Bruder újságíró tényregényén alapszik. A lakóbuszok és karaván telepek nyughatatlan hőseit bemutató film előítéletek nélkül mutatja be Amerika egyik legszegényebb rétegét. A Francis McDormand alakította főhős, maga is súlyos pénzügyi gondokkal küzd a 2008-as gazdasági válságot követő években. Özvegy, adósságai vannak, idénymunkákból tartja fent magát és hónapról-hónapra él.

Rozoga karavánjával járja az államokat, kényszeres utazásai során olyan közösségek életét ismeri meg, akik között emberséget, bajtársiasságot, szeretetet talál.

A film kitáruló terében lélegzetelállító természeti tájakon, rezervátumokon keresztül visz a főhős útja, lélektelen munkahelyeken, Amazon raktárakban, hatalmas parkolókban, kommunákban járunk. Igazi road movie-ról van tehát szó, milyen jó is lenne a lehető legnagyobb mozivásznon megnézni, ahogy például tavaly nyáron történt Pasadenában, ahol egy autós kertmoziban láthatta először a közönség.

A nomádok földje magyarországi tervezett bemutatója: 2021. május 6.

Forgalmazó: Fórum Hungary

Fejléckép: Chloé Zhao / Fotó: Theodora Richter / Getty Images Hungary

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Kapcsolódó

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.
Vizuál Bartók Tavasz

6 ok, amiért Az aranyembert nem csak olvasni, de látni és hallani is kell!

Generációk nőttek fel úgy, hogy kötelező olvasmányként forgatták Jókai Mór nagy klasszikusát, Az arany ember című regényt. Az biztos, hogy meghatározó alkotás, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy még ma is képes parázs vitákat kiváltani az irodalmi életben. Szóval épp itt az idő, hogy valódi összművészeti élményként is találkozhassunk vele. A Bartók Tavasz keretében most lehetőségünk nyílik erre a műre teljesen más megvilágításban, kötelezettségektől mentesen, filmtörténeti csemegeként és egyben zenei kuriózumként tekinteni. És ha ez önmagában nem volna elég, akkor lássunk 6 olyan érvet, ami miatt feltétlenül látni kell a májusi produkció online bemutatóját.
Vizuál hír

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Vizuál lux-díj

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Vizuál újranyitás

Újra látogatható a Nemzeti Múzeum

Május elseje óta egymás után nyílnak meg a Magyar Nemzeti Múzeum országos intézményei, a budapesti főépület 2021. május 11-től várja az érdeklődőket, a járványügyi szabályok betartása mellett.