Vizuál

A töprengő ír színész, aki gyűlöli, ha így jellemzik – Gabriel Byrne 70

2020.05.12. 10:55
Ajánlom
Az intellektuális alkatú Keresési eredmények Golden Globe-díjas színészt, a Közönséges bűnözők és A vasálarcos sztárját az ír kormány az ír kultúra nagykövetévé is kinevezte. 2020. május 12-én ünnepli 70. születésnapját.

Egy hatgyermekes, mélyen vallásos család elsőszülöttjeként Dublinban látta meg a napvilágot. Kádármester apja és ápolónő anyja testvéreivel együtt szigorúan nevelte, ahogy egy interjúban elmondta, katolikus szülei a testi fenyítést is a nevelés természetes velejárójának tekintették. Gyerekként papnak készült, tizenegy éves korában bekerült az Ír Keresztény Testvérek szemináriumába, ahol öt évet töltött el. 2011-ben egy felkavaró tévéinterjúban mesélte el, hogy ebben az időben őt is szexuálisan molesztálták, a zaklatások emlékét csak sok év után tudta feldolgozni, bevallása szerint életének egy sötét korszaka is, amikor az alkohollal és a depresszióval küzdött, a gyermekkori traumák következménye volt.

Középfokú tanulmányait a katolikus Ardscoil Éanna középiskolában végezte, ahol később maga is tanított spanyolt és történelmet. Érettségi után a dublini University College hallgatójaként régészetet és nyelvészetet tanult, főként az ír nyelv iránt mutatott komoly érdeklődést, amelyen folyékonyan beszél és ír is, tanulmányai mellett a helyi Stella Maris Football Clubban futballozott. A diploma megszerzése után rövidebb-hosszabb ideig tartó munkákat vállalt:

volt középiskolai tanár, részmunkaidős szakács, de dolgozott játékgyárban is, ahol plüssmackók műanyag szemét ragasztotta a helyükre.

Színészi pályafutását televíziós sorozatokban kezdte 1978-ban, és szerepelt az On a Paving Stone Mounted című filmben is. Ekkoriban csatlakozott a Focus Theatre, majd az Abbey Theatre társulatához, és elvégezte a Roslyn Park College előadóművészeti kurzusát is.

GettyImages-641108956-104352.jpg

Gabriel Byrne 1991-ben (Fotó/Forrás: Getty Images Hungary)

Első jelentősebb filmes alakítása az 1981-es Excaliburban Arthur király apjának szerepe volt. A nyolcvanas évek elején főleg a televízió foglalkoztatta, ő játszotta a Bracken című szappanopera főszerepét, a Nagy Sándor nyomában című minisorozatban Ptolemaioszt, a Kolumbusz Kristófban a címszerepet, Richard Burton oldalán szerepelt a Wagner életéről szóló tévésorozatban. Később maga is írt ír nyelven televíziós drámát Draiocht címmel, amelyet 1996-ban tűzött műsorára a TG4 csatorna.

Pályafutása igazán a nyolcvanas évek közepén indult be.

Byront alakította Ken Russell 1986-os Gótika, avagy a szellem éjszakája című mozijában, de játszott misztikus, romantikus drámában (Nagyra törő álmok) és vígjátékban (Visszajátszás) is. Amerikában a Coen-fivérek rendezte A halál keresztútján című filmben nyújtott alakítása nyomán figyeltek fel rá, ezt követően sorra kapta a szerepeket, sokoldalú tehetségét számos műfajban megmutathatta. Játszott a francia Nikita című film amerikai remake-jében, A bérgyilkosnőben, a Kisasszonyok című romantikus filmben, a két Oscarral is díjazott Közönséges bűnözőkben, a Jim Jarmusch rendezte Halott emberben, Bille August misztikus thrillerében, A hó hatalmában, Wim Wenders mozijában, Az erőszak végében.

A Vasálarcos című produkcióban D'Artagnant alakította, többek között Jeremy Irons, John Malkovich és Leonardo DiCaprio volt a partnere. Játszott papot a Stigmata című filmben, ferences rendi misszionáriust a Szent Lajos király hídjában, de volt Sátán is az Ítéletnap című alkotásban, amelyben Arnold Schwarzenegger volt a partnere.

vasalarcos-104955.jpg

Gabriel Byrne A vasálarcos című filmben (Fotó/Forrás: PORT.hu)

Közben a tévé képernyőjére is visszatért, 2008-2010-ben Paul Weston pszichológust alakította az HBO In Treatment című sorozatában, amelynek magyar változata Terápia címen futott Mácsai Pál főszereplésével. A sorozat és elsősorban Byrne sikerét is jelzi, hogy 2009-ben megkapta érte a Golden Globe-díjat, és jelölték az Emmy-díjra is. A Vikingek című sorozat első évadában egy magas rangú vezér volt, jelenleg a ZéróZéróZéró című olasz tévésorozatban szerepel, amely a kokain útját követi nyomon Amerikából Európába.

A filmezésnek sem fordított hátat, a 2010-es években olyan jelentős filmekben szerepelt, mint Costa Gavras Bennfentes játék című alkotása, a 2010-ben föld alatt rekedt 33 chilei bányász igaz történetét elmesélő A harminchármak, vagy az Ari Aster rendezte Örökség című horror, amelynek producere is volt.

Legutóbbi filmje a 2019-ben bemutatott, igaz történeten alapuló Elveszett lányok című amerikai thriller.

GettyImages-473864770-104251.jpg

Gabriel Byrne 2015-ben, a 68. cannes-i filmfesztiválon (Fotó/Forrás: Pascal Le Segretain / Getty Images Hungary)

Intellektuális, vívódó, töprengő alkat, bár 1995-ben megjelent Pictures in My Head című önéletrajzi könyvében megjegyzi, nem igazán szereti, ha ezekkel a jelzőkkel illetik. Megkapta több ír egyetem rangos kitüntetését, 2004-ben az UNICEF őt választotta meg Írország kulturális nagykövetének, 2010-ben pedig az ír kormány az ír kultúra nagykövetévé nevezte ki.

Kétszer nősült, első felesége 1988 és 1999 között Ellen Barkin amerikai színésznő volt, házasságukból két gyermek született. A válás után Byrne az Államokban, New Yorkban maradt, jelenlegi párja, Hannah Beth King producer, akit 2014-ben vett feleségül, kislányuk 2017-ben született meg.

Fejléckép: Gabriel Byrne (fotó: Carlo Allegri / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők kapták idén a Junior Príma Díjakat a színház- és filmművészet kategóriában

Hat fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában szeptember 22-én, a Haris Parkban. Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója nyújtotta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek.
Klasszikus

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Zenés színház

„Káros az elitizmus” – interjú Philipp Györggyel

Philipp György a zenés színházi élet megkerülhetetlen kakukktojása. Formabontó és gondolatokat provokáló előadásaival a partvonalról céloz a dolgok közepébe. Karmester, énekes és rendező. Októberben az Artus társulattal készült Minden (is) című produkciójához zeneszerzőként járult hozzá.
Színház

A darab, ami egyszerre hat intellektusra, rekeszizmokra és könnycsatornákra

A 2020-2021-es évad első bemutatója Peter Shaffer Amadeusa a József Attila Színházban. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Koltai M. Gáborral a darabról.
Könyv

A férfi, aki tipográfiailag is vicces – Kőhalmi Zoltán a Kult50-ben

A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban frappáns című kötetével tette meg első lépését Kőhalmi Zoltán az irodalmi életben. A humorát eddig elsősorban a színpadon és a címlapon bizonyító stand-upos formabontó könyvet hozott létre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Vizuál ludwig múzeum

Elválasztanak és összekötnek

A Ludwig Múzeum új kiállításán a Telekom kortárs képzőművészeti gyűjteményéből láthatunk válogatást, amely a kelet-európai régió művészeinek több mint hetven alkotását mutatja be. A kiállítótérben látható művek számos témát érintenek, műfajukat tekintve is sokfélék, azonban abban megegyeznek, hogy az egyensúly megtalálásáról, a hidak, kapcsolatok építéséről és a kommunikációról szólnak.
Vizuál galéria

2019 legfantasztikusabb fotói - és a mögöttük álló történetek - Galéria

Nemcsak a felvételeket, hanem a mögöttük meghúzódó problémákat és történeteket is megosztjuk!
Vizuál online

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Vizuál hír

Kénytelen elárverezni több műtárgyát a Brooklyn Múzeum a pandémia okozta válság miatt

Gyűjteményének több darabját kénytelen elárverezni a New York-i Brooklyn Múzeum, hogy a járvány okozta válságos pénzügyi helyzetből talpra tudjon állni, és biztosítani tudja a múzeum fennmaradását.