Vizuál

Aki szereti felrúgni az állóvizet - Kis Hajni filmrendező a Külön falkáról

2021.10.09. 14:50
Ajánlom
Az ősz meglepetésfilmje a Külön falka, igazi érzelmi hullámvasút, amely egy percre sem ereszt el. Kis Hajni első nagyjátékfilmje Karlovy Vary-ban debütált, majd a CineFesten nyerte el a közönség szívét, a mozik szeptember 30.-a óta vetítik. A rendezővel beszélgettünk.

Éppen Berlinbe utazol egy ösztöndíjjal, mit fogsz ott csinálni?

Kis Hajni

A Junior Prima-díjas filmrendező négy éve diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem Mozgókép – film- és televíziórendező szakirányán, Miklauzic Bence és Salamon András osztályában. Eddigi két rövidfilmje, a Last Call és a Szép alak számos fesztiváldíjat nyert. Utóbbi a Diák Oscar-díj (Student Academy Awards) jelölésen kívül több mint száz fesztivál-meghívást kapott szerte a világban, és rengeteg díjjal tüntették ki. Első, egészestés játékfilmje, a Külön falka az idei Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon debütált. 

Beválasztottak a berlini Nipkow programba egy új tervemmel, aminek nagyon örülök. Kicsit skizofrén érzésem van, mert amellett, hogy ez egy jó lehetőség, éppen most juthatna egy kis időm a barátaimra, a szeretteimre. A bemutató óta nagyon intenzív időszakot éltünk meg. Szóval furcsa még a váltás, másfelől meg biztos sok élményt ad majd.

Mit szóltál a CineFest Közönségdíjához?

Nagyon meglepett. Megmondom őszintén, most már egyszerűen nincs erőm többször megnézni a filmet, mert az utómunka alatt vagy százszor megtettem és még közeli az élmény. Amúgy azt látom és érzékelem, hogy nagy szeretet és pozitív energia jön vissza a sorokból a vetítések után. És ez fantasztikusan jó érzés. Ez a díj megerősített bennünket abban, hogy nem csak hallucináltuk, amit a közönség részéről éreztünk az elmúlt hetekben.

KulonfalkaCinefest-214522.jpg

Dietz Gusztáv, Kis Hajni és Horváth Zorka a Külön falka sajtótájékoztatóján, Miskolcon (Fotó/Forrás: Varga Amanda, CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál)

A szociális érzékenység már a kisfilmjeidet is jellemezte, a Külön falkával sincs ez másként, ez a film is rólunk szól, közép-európai történeteinkről.

Külön falka

A részben személyes élményeken alapuló film nagy eséllyel az év egyik legkiforrottabb alkotása, feszes, pontos, megindító. A szívszorító apa-lánya történet főszereplője a tizenkétéves vadóc Niki (Horváth Zorka) és édesapja, a kidobóként dolgozó Tibor (Dietz Gusztáv). Amikor Niki megtudja, hogy édesapját kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. Tibor magának való alkat, sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen. A szlovák-magyar koprodukcióban készült alkotás a fiatal tehetségeket támogató Inkubátor Program újabb nagyszerű filmje. 

Jó ezt visszahallani, de nem így kezdtünk bele, nem egy elvont gondolatból jött. Egyszerűen arról csinálok filmet, ami érdekel, ami számomra fontos, és van mit róla megosztanom - gondolatilag és érzelmileg is.

A Külön falka egyik fontos jelenete éppen egy autósjelenet, hogyan készültél fel rá?  

Rengeteg autósjelenetet elemeztünk a film operatőrével Nyoszoli Ákossal, mindenféle műfajban, egész különböző stílusú autókkal. Fontos volt, hogy lássuk milyen példák vannak előttünk, hiszen a saját formanyelvünket kerestük, azt, ami a mi történetünkhöz illik. Zeneileg is meghatározó döntés volt, amikor John Maus Believer című számát választottam az autós jelenthez.

A formanyelvben jelenleg az asszociatív költőiség érdekel, valamilyen elemeltség, és azt hiszem, ez visszatérően megjelenik az eddigi filmjeimben is.

Mint ahogy megjelenik a humor is.

Az elképesztően fontos a számomra! Már csak azért is, mert amikor én ülök be egy filmre, hálás vagyok, ha nevethetek, mint ahogy az életben is hálás vagyok érte. Régen rossz, ha nem tudunk magunkon nevetni, még ha drámai helyzetként éljük is meg az adott pillanatot. Nagyon fontosnak tartom, hogy a sírás nevetéssé tudjon átfordulni és máshonnan rálátva önmagunkra fel tudjunk nevetni. Ilyen filmeket szeretek nézni, és a saját munkáimban is erre törekszem.

WildRoots_AkosNyoszoli_11-144054.jpg

Külön falka (Fotó/Forrás: Nyoszoli Ákos, Mozinet)

Mindkét főszereplőnek, az apa és a kislány szerepére is amatőröket választottál, hogyan dolgoztatok együtt?

Elég sokat próbáltunk, de nem közvetlenül a forgatások előtt, vagy csak nagyon ritkán. Bizonyos a jeleneteket nem minden esetben szeretek sokat próbálni, mert rettentően kíváncsi vagyok arra, ami elsőre, magától születik meg a kamera előtt. Bármilyen rizikósnak is tűnt az elején őket választanom, mégis nagyon örülök, hogy így tettem. Ahogy a filmben, úgy az életben is két elképesztően szuggesztív, érzékeny embert ismertem meg bennük, akárcsak a nagymamát alakító Füsti-Molnár Évában, aki 22 év után most tért vissza a filmvászonra.

Mindkét főszereplő önfejű és makacs, szerintem ezért is választottam őket. Olyan elemi erő birtokosai, ami végig fennmarad a film alatt.

A stábból sokatok első nagyjátékfilmje a Külön falka. Ez mekkora segítséget jelentett?

Nagy biztonságot jelentett, hogy többségében olyan emberek vettek körül, akikkel, mint a tenyerünket, úgy ismertük egymást, akikkel az egyetemtől kezdve az első filmig együtt jártuk végig az utunkat. Óriási bizalomban dolgoztunk, és ez nem csak nekem adott erőt, de a többieknek is.

WildRoots_AkosNyoszoli_1-144056.jpg

Külön falka (Fotó/Forrás: Nyoszoli Ákos, Mozinet)

A történet egy kész érzelmi hullámvasút, Szántó Fannival írtátok közösen. Hogyan dolgoztatok együtt?

Valahogy összeolvadt az agyunk és a lelkünk. Könnyen és jól tudunk együtt gondolkodni és ez a legtöbb alkotótársamra is igaz, Nyoszoli Ákos operatőrre, vagy a zeneszerzőre, Borsos Olegre, a vágóra Gorácz Vandára, vagy a látványtervezőnkre Nyitrai Annára.

A zene kitüntetetten fontos a számodra és komoly dramaturgiai szerepet is kap.  

A zene különösen érdekes ebben a filmben, egy kisebb csoda.

Hiszen teljesen abszurd, hogy ilyen alacsony költségvetéssel 11 jogosított zenénk lehessen. Beleértve olyan világhírű előadókat, mint a La Bouche, Scooter, John Maus, Dusty Kid, a komolyzenei vonalról Peter Gregson, vagy akár a kevésbé ismert izlandi Kaelen Mikla. Mindez a film producereinek köszönhető, Berkes Júlia és Zachar Balázs harcolták ki kőkemény munkával - a végletekig elmentek, hogy megszerezzék a zenéket. Borsos Oleg, a zeneszerzőnk csodálatosan kötötte össze és tette egységessé a film univerzumán belül ezeket a hangulatokat.

KulonFalka_foto_AkosNyoszoli2s-095321.jpg

Külön falka (Fotó/Forrás: Nyoszoli Ákos, Mozinet)

A feszes ritmus nem csak a zenében köszön vissza, hanem a történetmesélésben is. Lehet, ez lesz a védjegyed?

Azt nem tudom. Viszont az életben is olyan típus vagyok, aki szereti felrúgni az állóvizet maga körül, ha már nem ad inspirációt, ezért el tudom képzelni, hogy hirtelen majd vizuálisan is kipróbálok valamilyen járatlan utat.

Külön falka

magyar-szlovák filmdráma, 98 perc, 2021
Bemutató dátuma: 2021. szeptember 30.
Forgalmazó: Mozinet

 

Fejléckép: Kis Hajni / Fotó: Szász Zita Laura

 

Kis Hajni Külön falkája Karlovy Vary-ban versenyez

Kapcsolódó

Kis Hajni Külön falkája Karlovy Vary-ban versenyez

Közép-Európa legnépszerűbb és egyetlen „A kategóriás” fesztiválja meghívta Kis Hajni első mozifilmjét, a magyar-szlovák koprodukcióban készült Külön falkát. A szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló film szeptember 30-án debütál a magyar mozikban, a Mozinet forgalmazásában.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Manhattani ultra-luxus panoráma Schmied Andi fotóin

Mindannyiunkban ott a vágy, hogy a magasból láthassuk Manhattant, de csak keveseknek adatik meg, hogy ezt a saját nappalijukból tegyék meg. Schmied Andi fotóművész mégis megkísérelte a lehetetlent. Január 27-i tárlatvezetésén személyesen mutatja be munkáit a Trapézban látható kiállításán.
Vizuál ajánló

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Vizuál ajánló

Lenyűgöző tárlat mutatja be Frey Krisztián életművét a Ludwigban

A {Script:Abstract} Frey úr ír címmel nyílt nagyszabású kiállítás a hatvanas évek Iparterv-nemzedékének markáns, mégis alig ismert képviselőjét helyezi új fénytörésbe. A grandiózus tárlat a magyar nonfiguratív festészet egyik legeredetibb alkotójának minden korszakából válogat. 
Vizuál gyász

Elhunyt Breckl János jelmeztervező

A magyar film- és színházvilág megkerülhetetlen alakját 63 éves korában érte a halál.
Vizuál ajánló

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.