Vizuál

Átadták a magyar származású művészeket díjazó Szervátiusz Jenő-díjat

2021.09.16. 15:25
Ajánlom
A kárpát-medencei születésű magyar alkotókat elismerő Szervátiusz Jenő Alapítvány díját idén a kárpátaljai Homoki Gábor festőművész, rajztanár és a moldvai csángó származású Petrás Alina keramikus, népdalénekes vehette át – tudatta az MTI.

Homoki Gábor a nemzeti kultúra gyökereihez visszanyúló, magas színvonalú munkásságáért, Petrás Alina pedig az ősi magyar jelképek egyedi és színes ábrázolásáért vehette át a kitüntetést. A díjátadón a művészeket Péterbencze Anikó néprajzkutató és Dupka György író méltatta.

Homoki Gábor 1997 óta foglalkozik festészettel, állandóan új technikákkal kísérletezve. Fő témái a letűnő magyar parasztvilág, valamint a magyar falusi életet meghatározó hit, illetve ennek jelképei – Isten hajléka, a krisztusi megváltás és az evangélium.

Petrás Alina alkotásaiban a moldvai csángó díszítőművészet motívumai élednek újjá.

„Minden alkotása egy üzenet, a remény üzenete, hogy lehet újjászületés”

– mondta a keramikus munkáiról Péterbencze Anikó. A motívumok egyaránt illeszkednek a bibliai és egyetemes transzcendencia témáihoz, ilyen visszatérő elem a teremtést szimbolizáló életfa.

A Szervátiusz Jenő-díj mellett átadták a Szervátiusz-ösztöndíjat is, mellyel az alapítvány a pályakezdőket kívánja támogatni. Ezt a marosvásárhelyi Bíró Borbála érdemelte ki, aki a díj odaítélése óta felvételt nyert a nagyváradi művészeti főiskolára.

A Szervátiusz Jenő-díjat a 2018-ban elhunyt Szervátiusz Tibor, a szobrászművész fia hozta létre édesapja születésének 100. évfordulóján azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a Kárpát-medencében alkotó magyar művészek munkáira.

A díjat minden évben azoknak a képzőművészeknek ítéli oda a kuratórium, akik megítélésük szerint a nemzeti kultúra gyökereit felmutató, magas színvonalú művészetet hoznak vagy hoztak létre, illetve hozzájárulnak a magyar nemzeti identitástudat erősítéséhez.

Fejléckép: a díjazottak (forrás: Szervátiusz Klára / Facebook)

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.
Vizuál hír

Szintet lépett az HBO a hazai sorozatgyártásban

Az HBO új magyar sorozata, A besúgó világpremierje a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz november 7-én. Szentgyörgyi Bálint, író-rendező, valamint Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezők nyolcrészes sorozata az első magyar sorozat, amelynek a világpremierje nemzetközi fesztiválon lesz.
Vizuál aukció

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál ajánló

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.
Vizuál gyász

111 évesen elhunyt a Hófehérke és a hét törpe animátora

Ruthie Tompson, a Disney legendás alkotója négy évtizedet dolgozott a stúdiónál.