Vizuál

Az újraéledő falu: így nyitnak meg a szabadtéri néprajzi múzeumok

2020.05.08. 14:30
Ajánlom
Óvatosan és fokozatosan, a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett elkezdte újra fogadni a látogatókat az ország számos szabadtéri múzeuma. A csaknem két hónapos kényszerű zárvatartás után a településeknek is fontos, hogy ismét beinduljon a turizmus, noha egyes helyeken a tervezett éves látogatószám kétharmada is elmaradhat, az ebből származó bevétellel együtt. Körkép!

Május 4-től új szabályozás lépett életbe vidéken, ennek értelmében több megyében megnyithattak a strandok, az állatkertek és a szabadtéri múzeumok, amelyeket a járványügyi szabályok betartása mellett ismét látogathatják a vendégek.

gocsej2-140105.jpg

Göcseji Falumúzeum (Fotó/Forrás: Göcseji Falumúzeum)

A Göcseji Falumúzeum az ország első szabadtéri néprajzi gyűjteménye, amely 1968 óta fogadja a látogatókat. A skanzen jelenleg negyven különböző építményből áll, amelyek között találhatók lakóházak, istállók, szőlőhegyi pincék, pálinkafőző kunyhó és egy fatemplom is. A Zala holtága mellett létrehozott gyűjtemény épületeinek többségét Göcsej kis falvaiból telepítették át.

A múzeum az enyhítő rendelkezések ellenére egyelőre nem látogatható, jelenleg a veszélyhelyzet megkövetelte biztonsági intézkedések bevezetésén dolgoznak. A jelenlegi elképzelések szerint a megnyitást követően – a veszélyhelyzet feloldásáig – csoportos látogatásra nem lesz lehetőség, a rendezvényeket pedig augusztus 15-ig nem tartják meg.

A látogatók elmaradása jelentős bevétel kieséssel jár – tudta meg a Fidelio.hu Varju Andrástól, a Falumúzeum vezetőjétől, aki elmondta, az elmúlt időszakban erősítették a virtuális jelenlétüket: március 15-től „Online Skanzent” működtetnek Facebook oldalukon és a múzeum honlapján.

SostoiMuzeumfalu2-141536.jpg

Sóstói Múzeumfalu (Fotó/Forrás: Sóstói Múzeumfalu)

Május 8-tól fogad látogatókat az idén 50 éves nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu a szükséges óvintézkedések megtartása mellett. Közleményük szerint a kiállítási lakóházakban, a jármi kisnemesi kúria és a látogatófogadó épületek kiállítótermeiben, illetve az egyéb zárt terekben kötelező maszkot viselni.

A nyírségi megyeszékhelyen működő kilenchektáros szabadtéri néprajzi múzeum jegypénztárban egyszerre maximum öten tartózkodhatnak, kötelező a legalább másfél méteres védőtávolság betartása. A látogatók az úgynevezett nyitott színben és az anarcsi porta udvarán – a megfelelő védőtávolság betartása mellett – tudják elfogyasztani megvásárolt ételeiket és italaikat.

holloko2-140602.jpg

A Hollókői Vár és az Ófalu (Fotó/Forrás: holloko.hu)

Hollókőn is újra beindult a turisztikai élet, amelyre már régóta vártak a helyiek. „Közel két hónapja vannak zárva a múzeumok és a vár is, amely bevételkiesés a településnek, de az itt élők és a látogatók biztonsága érdekében került sor erre az intézkedésre.

Természetesen okozott nehézségeket ez a helyzet, de azon dolgozunk, hogy mielőbb pótoljuk a kieséseket”

- mondta el a Fidelio.hu-nak Rigóné Kovács Gabriella a Hollókő Község Önkormányzata képviseletében. A Budapesttől másfél órányi autóútra található palóc falu különlegessége, hogy több mint százéves, fehérre meszelt házikói az idő múlásával semmit sem változtak, mégsem skanzenként vagy múzeumként őrzik a hagyományokat: mindegyikük otthont ad egy-egy helyi családnak. Élő falu lévén tehát folyamatosan látogatható, itt nincs külön nyitva tartás.

A kis boltok, a pékség, valamint a sajtbolt is újra kinyitott, ezekben a maszk viselése kötelező, ahogy azt a kormányrendelet is szabályozza. Mivel a Falumúzeum egy zárt terű épületben található, így ennek látogatására egyelőre várnunk kell, azonban feloldották a korlátozást a Hollókői Vár szabadtéri részein, amely immár a megszokott rendben, 10:00 és 18:00 óra között fogadja az érdeklődőket. Mint megtudtuk, a látogatók számában lehetnek korlátozások, amennyiben túlságosan megnőne az érdeklődés.

opusztaszer6-140744.jpg

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (Fotó/Forrás: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark)

Az újranyitásra készül az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, amely május 19-től várja a látogatókat, csökkentett üzemmódban, a nyári nyitva tartás szerinti rendben, hétfő kivételével minden nap 10:00 és 18:00 óra között. Ez alatt a skanzen, a Nomád Park és a Szeri Gyógynövénykert is látogatható, továbbá a Gőzös Büfé és a Szeri Kávézó teraszai, a Szatócsbolt, valamint a Szeri Gyógynövénybolt is nyitva lesznek.

Az ópusztaszeri gyűjtemény tervezése 1973-ban indult, a telepítés fő törekvése az volt, hogy a Dél-Alföld mezővárosi és tanyai portái, népi építészetének jellegzetességei kerüljenek bemutatásra. A skanzen házai között sétálva a látogatók részesei lehetnek az egykori paraszti világnak: a népviseletbe öltözött tanyagazdák bemutatják eleink életmódját, találkozhatunk a két világháború közötti időszak jellegzetes figuráival, a csendőrrel, a juhásszal is.

A látogatók és a dolgozók védelmében hozott új szabályokról a Fidelio.hu kérdésére Kodácz Csengele marketing vezető elmondta, alapvetően a vonatkozó jogszabályi előírásokat alkalmazzák, vagyis kötelezővé teszik a másfél méteres távolság betartását, védőfelszerelés és fertőtlenítőszer használatát, továbbá mindenki köteles a zárt térbe való belépés során maszkot viselni.

opusztaszer2-140742.jpg

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (Fotó/Forrás: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark)

Azok a kiállítások, amelyek zárt térben találhatók – mint a Rotunda tárlatai vagy a Feszty-körkép – továbbra sem látogathatók. Nem vehető igénybe továbbá az elektromos kisautók bérlése, a parkjárat és a múzeumpedagógiai szolgáltatások sem, ezen kívül minden augusztus 15-ig tervezett rendezvény elmarad.

A kényszerszünet egyik hozadéka, hogy megnövekedett az online elérhető tartalmak száma: „Célul tűztük ki, hogy ebben a nehéz időszakban optimista üzenetet sugározzunk a látogatóknak, ennek érdekében elindítottunk egy online sorozatot a Park Facebook oldalán, amelyben egy-egy olyan nagy katasztrófát mutattunk be, amit széles körű összefogással sikerült leküzdeni” - tette hozzá a marketing vezető.

OrsegiNepiMuemlekegyuttes2-140502.jpg

Őrségi Népi Műemlékegyüttes (Fotó/Forrás: Őrségi Népi Műemlékegyüttes)

A Vas megyei Szalafő az Őrség egyik legtöbb népi értékét őrző és bemutató települése. Az egykori őrállók a dombok tetején, erdei irtásokon alakították ki házaikból és gazdasági épületeikből álló házcsoportjaikat, amelyeket „szereknek” neveztek. Ennek a több évszázados hagyománynak a bemutatására jött létre a szalafői Pityerszeren a három házcsoportból és portából álló Őrségi Népi Műemlékegyüttes.

A szabadtéri látnivalókban is bővelkedő létesítmény ugyancsak látogathatóvá vált, ám a szigorú óvintézkedésekre itt is nagy hangsúlyt fektettek, így

a 65 év felettiek továbbra sem látogathatják.

A vendégeknek – az egy háztartásban élők kivételével – ügyelniük kell az egymástól legalább másfél méteres távolság megtartására és követniük kell a higiéniás előírásokat. A Park igazgatóság azt kéri a látogatóktól, hogy a jegyvásárlásnál lehetőleg kerüljék a készpénz használatát, zárt térben pedig használjanak szájmaszkot. Az Őrségi Nemzeti Park egyéb bemutatóhelyei egyelőre zárva vannak.

Tihany-140407.jpg

Tihanyi Tájházak (Fotó/Forrás: Tihanyi Tájházak)

A Tihanyi Tájházak a népi építkezés és a népi életmód bemutatása, azon belül a Tihanyban megfigyelhető egyedi stílus megismertetése céljából jött létre. A tihanyi ház azonnal felismerhető főbb jegyeiről, az egyszerű, vakolatlan bazalt terméskő falazásról, valamint az ablakok körül fehérre meszelt keretről. Erre példa a településen található Parasztgazda Ház és Halászcéh Ház, ám ezek az idén már nem nyitnak ki, mint megtudtuk, egy nagyobb felújítás munkálatai kezdődtek meg, amelyek várhatóan év végéig eltartanak.

 

Felkészül: Szentendre

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (ismertebb nevén: Szentendrei Skanzen) története 1967-re nyúlik vissza, ekkor alapították meg az ország központi szabadtéri gyűjteményét, hogy bemutassák Magyarország népi építészetét, lakáskultúráját és életmódját. A Skanzen 2019 novembere óta zárva van, hiszen a téli időszakban normál körülmények között sem fogadnak látogatókat, a pandémiás veszélyhelyzet kihirdetése azonban egybeesett a tavaszi nyitás idejével.

SzentendreiSkanzen-141129.jpg

Szentendrei Skanzen - Felföldi mezőváros tájegység (Fotó/Forrás: Szentendrei Skanzen)

A népszerű turisztikai célpont a Pest megyét érintő korlátozások miatt egyelőre nem látogatható, ám mint azt Horváth Anita, a Skanzen kommunikációs főosztályvezetője a Fidelio.hu-nak elmondta, már dolgoznak az újranyitás akciótervén, és a minisztérium ajánlása alapján több lépcsőben tervezik a múzeumi szolgáltatások újraindítását. „A Skanzen fizikai nyitása után az első lépésben a Múzeumban sétálni lehet majd, és csak korlátozott számú, üvegfallal ellátott kiállítás és élőmúzeumi helyszín lesz látogatható, valamint a vendéglátósegységek, a távolságtartás szabályainak betartásával.” Az egészségügyi óvintézkedések részeként a közönségfogadásban dolgozó munkatársak számára kötelező lesz a maszk és kesztyű használata, a látogatóknak pedig ingyen biztosítanak maszkot, azonban ennek viselése nem lesz kötelező, csak ajánlott.

​Rendezvényeket augusztus 15-ig nem tartanak, helyette az őszi időszakra készülnek eseményekkel, amelyek a vonatkozó szabályoknak megfelelően kerülnek majd megvalósításra. Az előre megrendelt, zárt körű családi események (esküvők, keresztelők, születésnapok) megtartását a korlátozások enyhítése utánra tervezik.

Az idei évre tervezett programjaink több mint felét törölnünk kellett, és minden bizonnyal az éves látogatószám kétharmada is elmarad az ebből származó bevétellel együtt

- mondta el Horváth Anita, hozzátéve: „Az élet azonban nem állt meg, folytatódnak az Erdély épületegyüttes kivitelezési munkálatai és ezzel párhuzamosan óriási tempóban halad a kiállítások előkészítése.”

SzentendreiSkanzen2-141128.jpg

Szentendrei Skanzen - Észak-Magyarország tájegység, Nemesradnóti porta (Fotó/Forrás: Szentendrei Skanzen)

A Skanzen tovább erősítette online jelenlétét.

Augusztus 15-ig az online térben kínálnak szakmai, ismeretterjesztő és szórakoztató tartalmakat az érdeklődőknek: a kezelésükben működő honlapok és a Facebook oldaluk mellett folyamatosan aktívak Instagram csatornájukon is, a már két éve működő Skanzen blogon pedig hetente több írást, podcastot, videót találhatnak az érdeklődők. „Húsvéti rendezvényünket teljes egészében a Facebookon tartottuk meg, jelenleg a 30 évvel ezelőtti első szabad május időszakát idézzük meg oldalunkon. Néhány héten belül pedig a virtuális térben nyílik meg »Amikor minden más lett - Élet a nagy háború után« című kiállításunk és ezzel együtt online indítjuk el a Határtalan Skanzen tematikus évünket is.”

Mint a kommunikációs főosztályvezető kifejtette, jelenlegi tevékenységünknek több célja van: „szeretnénk betekintést nyújtani a múzeumban folyó szakmai, tudományos munkába, a tervezett programjainkat újragondolva az online térben megvalósítani, valamint azzal a tudással, amivel a Skanzen bír, segíteni az embereket az otthon töltött időben.”

skanzen-140336.jpg

Maszkgyűjtés (Fotó/Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum)

Mutasd a maszkod!

A Skanzen emellett egy izgalmas gyűjtést is elindított: szeretnék dokumentálni az éppen mindennapi használatba kerülő szájmaszkok történetét. „A viszonylag hamar megjelentetett felhívásunkra már több tucat történet és fotó érkezett, de továbbra is várjuk ezeket a maszk@skanzen.hu címre” – mondta el Horváth Anita, akitől azt is megtudtuk, hogy a beérkezett történetekben többnyire a közösségi szolidaritás jelenik meg, hiszen legtöbbször a rászorulóknak készítettek maszkokat közösségi összefogásban. „Volt, aki az esküvőjére készített speciális, matyó hímzéses maszkot. De volt olyan nagymama, aki még a húsvéti nyúl számára is varrt egy maszkot és annak segítségével magyarázta el unokájának, hogy hogyan és miért kell most maszkot hordani.”

 

A fejléckép forrása: Göcseji Falumúzeum

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Vizuál

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál online

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Vizuál hír

Kénytelen elárverezni több műtárgyát a Brooklyn Múzeum a pandémia okozta válság miatt

Gyűjteményének több darabját kénytelen elárverezni a New York-i Brooklyn Múzeum, hogy a járvány okozta válságos pénzügyi helyzetből talpra tudjon állni, és biztosítani tudja a múzeum fennmaradását.
Vizuál

Nemzetközi pályázaton keresnek új igazgatót Pompeji élére

Nemzetközi pályázaton keresnek új igazgatót a Pompeji Régészeti Park élére, miután Masssimo Osannát, a romvárost 2015 óta nagy sikerrel irányító kulturális menedzsert az olasz állami múzeumok főigazgatójává nevezték ki.
Vizuál galéria

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!
Vizuál ajánló

„Egyáltalán, doktor úr, nem tudok rendesen aludni" – pop-up kiállítás reflektál Csáth Gézára

Ötödik alkalommal adja át a Csáth Géza-díjat a Fiatal Írók Szövetsége szeptember 25-én Budapesten. A díjátadót követően az író életére és műveire reflektáló pop-up kiállítás nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban.