Vizuál

Biciklis galériatúra, pódiumbeszélgetések, kertmozi – Jön a Garten Balaton

2022.07.15. 13:15
Ajánlom
A Balaton északi partjának négy településén, Lovas, Felsőörs, Csopak és Alsóörs kiállítóhelyein és szabadtéri helyszínein 7 kiállítás és közel 40 program közül válogathatunk augusztus 5. és 14. között a Garten Balaton kortárs művészeti fesztiválon.

A tíznapos kiállítás- és rendezvényfolyam a kortárs képző- és fotóművészet köré szerveződik, a kiállításokat és a művészeti vásárt számos társművészeti, ismeretterjesztő és edukatív program teszi még vonzóbbá. A pódiumbeszélgetéseken gyűjtők, művészeti menedzserek és kurátorok beszélgetnek a képzőművészet legaktuálisabb kérdéseiről. A kertmozi dokumentum- és játékfilmjei mind a képzőművészet körül forognak. A koncerteken kortárs- és könnyűzenei produkciók egyaránt helyet kapnak. A tárlatvezetéseken a szakértők a művek többféle lehetséges értelmezését ütköztetik, és a hallgatókat is bevonják a felfedezésbe.

A fesztivál szervezői a kortárs festészet és fotóművészet aktualitásait és trendjeit élményszerűen, mindenki számára befogadhatóan mutatják be a páratlan szépségű Balaton-felvidék településein.

Garten-Balaton-2021_foto-PiedlAndras_21-132935.jpg

A lovasi Nagy Gyula Galéria kertje (Fotó/Forrás: Piedl András )

Kiállítások

A lovasi Nagy Gyula Galériában 50 művész több mint 200 alkotását tekinthetik – és vásárolhatják – meg a látogatók. A Van képünk hozzá címet viselő válogatással a kurátorok célja, hogy hazai fiatal és feltörekvő művészek alkotásaiból olyan válogatást mutassanak be, amelynek segítségével az érdeklődők képet alkothatnak a kortárs művészeti irányzatokról.

Szintén Lovason Szabad a pálya címmel 25 grafikus alkotásaiból nyílik szabadtéri plakátkiállítás a lovaspályán, míg a község másik végén szintén szabadtéri molinókiállítás látható Kása Béla indiai fotóiból. A megnyitó napján Maczky László fotóművész és Prokop-Maczky Gizella festőművész a műtermüket is megnyitják az érdeklődők előtt.

Csopakon a ZM+G galériában InVision címmel Verebics Ágnes egyéni kamarakiállításán festményekről és fotókról köszönnek vissza a művész hibrid lényei, állat- és emberportréi. A Kultúrházban Microdose címmel a fiatal művészeket tömörítő Skurc Group alkotásait láthatják a látogatók.

Felsőörsön a Fotóudvarban és az alsóörsi Török-házban a Capa Központ programja valósul meg több mint 20 alkotó közreműködésével. Köztéri fotókiállításokon és a Civil házban rendezett egyéni fotótárlaton a fotográfusok művei az étkezés és a fotográfia összefüggéseit vizsgálják. A beszélgetéseket, tárlatvezetéseket, irodalmi programokat és filmvetítéseket is e téma köré szervezik.

Polonyi_Fani_LimitAkril_vaszon_50x70cm_2021-132430.jpg

Polonyi Fáni: Limit (Fotó/Forrás: Garten Balaton)

Kertmozi

A Buharov tertvérek Melegvizek országa című filmjének szereplői egytől egyig utat keresnek egy hitehagyott világ útvesztőiben, hogy alternatív csatornákon keresztül más és más létformákig jussanak el, megváltva ezzel létük elviselhetetlenségét. Kérdés, hogy sikerül-e? (augusztus 6., szombat) Az El akartam rejtőzni című film Antonio Ligabue festő-zseni életének valós története kitűnő játékfilmes feldolgozásban. (augusztus 8., hétfő) A Goya gyilkosságok című krimi két főszereplőjének művészettörténeti ismerettel kell nekivágnia a nyomozás tekervényes útvesztőjének. (augusztus 9., kedd) A magyar rajzfilmgyártás történetében egyedülálló alkotás Kovásznai György Habfürdő című animációs filmje, amely a XX. századi festészet képi világából építkezve egészen egyedülálló vizuális élménnyel kecsegtet. (augusztus 11., csütörtök)

HABFURDO_06-143154.jpg

Jelenet Kovásznai György Habfürdő című filmjéből (Fotó/Forrás: © NFI Filmarchívum Igazgatóság)

Előadóművészet

A színpadon fellépnek: Huba és Vazul, a kísérleti elektroakusztikus blues utazózenészei (augusztus 5., péntek), majd a Kurtág és Ligeti zenéjét játszó Zétényi Tamás és Gadó Gábor, kortárszenei duó (augusztus 10., szerda), a dadaista punk táncház pszichésen felszabadító, filozófiai metálösszhatását produkáló Tudósok zenekar (augusztus 12., péntek), sőt a Cseh Tamás dalait legautentikusabban megszólaltató Vodku fiai (augusztus 13., szombat). Ezenkívül lesz irodalmi est Fenyvesi Ottóval (augusztus 7., vasárnap), Tandori Dezső-est, melyen a költő hanglemezeiből Pándi Balázs válogat (augusztus 7., vasárnap), és egy Verslábak neccharisnyában című alternatív színházi est az E-Mancik színházi manufaktúra jóvoltából (augusztus 14., vasárnap).

Gyerekprogramok

A szervezők a legkisebbekről sem feledkeztek meg, hiszen augusztus 8-12-ig minden délelőtt múzeumpedagógiai foglalkozás várja a 6-12 éves korosztály tagjait a Nagy Gyula Galéria kertjében.

Garten-Balaton-2021_foto-PiedlAndras_1-125712.jpg

Garten Balaton (Fotó/Forrás: Piedl András)

A fesztivál részletes programja ITT érhető el

A negyedik alkalommal megvalósuló fesztivál szervezője a Garten Kortárs Művészeti Alapítvány, szakmai együttműködő partnere a Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Nagy Gyula Művészeti Alapítvány. Az eseményt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében szervezik meg.

Fejléckép: Valkó Dávid: Akali délelőtt c. képe / fotó: Garten Balaton

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Tiszteletbeli lovagi címet kapott John Williams

A 91 éves amerikai zeneszerző is szerepel II. Erzsébet utolsó kitüntetési listáján. A tiszteletbeli lovagi címmel filmzenei életművét ismerik el.
Vizuál ajánló

Nem fordíthatjuk el a fejünket – Film készült az időskori demenciáról

Valós történetet dolgoz fel Vámos Zoltán orvos, filmrendező és forgatókönyvíró időskori demenciáról szóló kisjátékfilmje, amelyet szeptember 28-tól láthatnak az érdeklődők.
Vizuál hír

A gép szívében című filmet indítja az Oscar-díjért Bulgária

Martin Makariev alkotását indítja az Anya című film helyett Bulgária a 2023-as Oscar-díj legjobb nemzetközi film kategóriájában. A történet a kommunista Bulgáriába kalauzolja el a nézőket, ahol egy fegyenccsoport túszdrámába keveredik.
Vizuál ajánló

Artists in Residence – különleges programmal készül a Babel Camp Balatonbogláron

A boglári Babel Camp főképp azért csatlakozott a VEB2023 EKF Kultháló programjához, hogy a szezonon kívül is kulturális programokat biztosíthassanak a tó déli partján. Ennek kapcsán szeptember 25. és október 25. között összművészeti alkotótáborral várják a művészetek iránt érdeklődőket.
Vizuál ajánló

Art Market Budapest 2022 – A kortárs képzőművészet hazai csúcstalálkozója

Október 6. és 9. között 30 országból érkező mintegy 120 kiállító, több mint 500 művész több ezer alkotásával várja a közönséget a Bálna Budapest épületének négy emeletén, összesen mintegy 8000 négyzetméteren – ezzel Közép- és Kelet-Európa vezető kortárs képzőművészeti vására tovább erősíti meghatározó szerepét a régióban.