Vizuál

#BUDAPESTNAPJA – Játék, kaland, alkotás, zene minden szinten

2021.11.13. 08:50
Ajánlom
Egész napos programsorozat a BTM Vármúzeumban kicsiknek és nagyoknak november 20-án, este a Cseh Tamás-dalokat előadó Vodku fiai koncertjével.

Budapest 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda városának egyesítésével. A főváros születésnapja alkalmából egész napos, a városegyesítés évfordulójához kapcsolódó programokkal várja az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat, BTM Vármúzeum november 20-án.

A múzeumi forgatagban állomásról állomásra haladva vehetnek részt a látogatók a korszakot megelevenítő kézműves foglalkozásokon; a korabeli divathoz, építészethez, várostervezéshez kapcsolódó műhelymunkákon; valamint megismerkedhetnek múzeumunk olyan különleges műtárgyaival is, mint a Polyphon zenegép, vagy egy reformkori nyomdagép.

nov20_BTM_Varmuzeum_PR_cikk_foto_KeppelAkos_4-084654.jpg

Foglalkozás a BTM Vármúzeumban (Fotó/Forrás: Keppel Ákos / BTM Vármúzeum)

Ajánló a teljes programkínálatból:

Hogyan öltözködtek a gyerekek Pest, Buda, Óbuda egyesítésének idején? – Korabeli öltöztetős baba, viseletek felpróbálása, történetmesélés tárgyakkal, sztorilapokkal. A BTM festményei, gyerekábrázolásai alapján textillel dolgoznak a gyerekek, a nagyon kicsik színezhetnek.

Mivel játszottak a gyerekek a 19. század második felében? – Korabeli gyerekábrázolások felhasználásával megy a foglalkozás, a készítendő tárgy egy kis dob, ami a közelgő adventi időszak okán már lehet akár karácsonyfadísz is.

Bevásárlás a középkorban és ma – Tárgykereső, beszélgetés a vásárlási szokásokról.

Új város születik-Budapest 1873-as címere – A címer színeiből, azok felhasználásával papírvirág-koszorú (fejdíszt) készül. A feladattal a nagyon kicsik is elboldogulnak.

Milyen volt Budapest az egyesítés évében? – Készítsd el a saját utcaképedet! Korabeli fotók, grafikák felhasználásával montázsszerűen saját utcaképet készíthetnek az ügyeskezű látogatók.

Milyen tereptárgyak nem voltak még a rakparton és a dunán 1873-ban?Egy korabeli fotóba kell „beletenni” vágással – ragasztással az időközben felépült hidat, s e képből készül aztán a mécsestartó borítása. A fotók a Kiscelli Múzeum archívumából származnak.

Muzsika a palotában – Polyphon zenegép melódiái a Budapest – Fény és árnyék-kiállításban, középkori élőzene a kápolnában.

nov20_BTM_Varmuzeum_PR_cikk_foto_KeppelAkos-084739.jpg

Foglalkozás a BTM Vármúzeumban (Fotó/Forrás: Keppel Ákos / BTM Vármúzeum)

Cseh Tamás Budapestje

  • Tóth Eszter Zsófia történész előadása

Időpont: 2021. november 20. 18.00

Itt van a város, vagyunk lakói. Maradunk itt, neve is van: Budapest” – Cseh Tamás és művészete elválaszthatatlan Budapesttől, a nagyváros élményeitől, a törzshelyeitől. Tóth Eszter Zsófia történész előadásában Cseh Tamás Budapesthez fűződő kapcsolatát mutatja be kiemelve a saját életében fontos helyszíneket: a Vízivárost, az Iskola utcát és azokat a Budapest története szempontjából jelentős helyeket, melyeket megénekelt (Corvin köz, Széna tér).

  • Cseh Tamás dalai a Vodku fiai zenekar előadásában

Időpont: 2021. november 20. 19.30

„2010 hideg telén összeültünk egy pesti kocsmában, kézbe vettük a gitárt, a bőgőt és a hegedűt, és Cseh Tamás dalait énekeltük. Megszólalt a Budapest, a Krakkói vonat, a Műcsarnok, a Hatvanas évek és tucatnyi más felejthetetlen dal. Sokan összegyűltünk, a tizenévestől a nyugdíjas korúig mindenféle emberek ültek a székeken, a földön, vagy álltak a fal mellett. Körülnéztünk, és azt láttuk, hogy a szemekből eltűnt a korkülönbség és furcsa szeretem-színe lett mindenkinek. Jó volt elmerülni ebben a másik valóságban és reggel, kabátban ébredve, az ágyon még ott csengett a fülünkben, hogy 'talán volt egy-két este’.”

Fellépnek:

  • Bata István (gitár, ének)
  • Nemes Janó (fúvós hangszerek, ének)
  • Szabó Árpád (hegedű, ének, mandolin)
  • Takács Szabolcs (bőgő, gitár)
nov_20_Vodku_fiai-084807.jpg

Vodku fiai (Fotó/Forrás: BTM Vármúzeum)

A teljes programkínálat ide kattintva érhető el!

Belépés múzeumi belépőjeggyel, a szokásos kedvezmények érvényesek.

Online jegyvásárlás itt! >>>

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Plusz

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Klasszikus

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A kutya megette a telet?

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azon tűnődik, mi lett a téllel.
Vizuál hír

Kevin Spacey nélkül készül a tatárjárásról szóló film?

Lehet, hogy mégsem Kevin Spacey játssza majd az 1,26 milliárd forinttal megtámogatott, tatárjárásról szóló, új magyar film főgonoszát. Az amerikai sztár ellen ezúttal az Egyesült Királyságban emeltek vádat szexuális zaklatásért.
Vizuál gyász

Elhunyt Ray Liotta

Álmában érte utol a halál 67 évesen – olvasható a beszámolókban. A világhírű színész épp egy forgatáson tartózkodott, a Dominikai Köztársaságban.
Vizuál hír

Magyar filmterv nyert díjat Cannes-ban

Szabó Simon és Daoud Dániel filmterve, a Marad az űr nyerte el a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat, amelyet a 75. cannes-i fesztiválon adtak át.
Vizuál gyász

Elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

A magyar mozgókép mesterét türelemmel és méltósággal viselt, hosszú betegség után 90 éves korában érte a halál – tájékoztatta a család az MTI-t.