Vizuál

Egy márka, négy gyerek és rengeteg kreativitás

2020.05.13. 12:30
Ajánlom
Kopócs Éva, a Maminvent márka megteremtője, az első tudatos alkotók között alapította meg vállalkozását, és a funkcióval nem rendelkező anyagok újragondolását tűzte ki célul: izgalmas ékszerek, kiegészítők és sajátos filozófia jellemzi a brandet.

Mesélj kérlek a márka keletkezéséről: mit jelent a szó, hogy Maminvent és mi áll mögötte?

KopocsEvi5-121414.jpg

Kopócs Éva (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

2012-ben úgy döntöttem, hogy nem a fióknak fogok alkotni, hanem az olyan anyukák egyike szeretnék lenni, aki egy következő szintre emeli a hobbiját, és üzletet épít maga köré.

Kerestem egy olyan nevet, ami kifejezi azt, ami vagyok, és azt is, amit csinálok, továbbá fontos szempont volt, hogy könnyen kiejthető legyen magyarul és angolul is. Mivel a márka indításakor egy nagyadag félszegséget éreztem, jólesett egy kicsit elbújni a mozaikszó mögé. A „mami" egyértelmű utalás az anyaságra, az „invent" pedig az újításokat, az általam kitalált, „feltalált", újragondolt megoldásokat fedi le: így született meg a Maminvent.

Hogyan tudsz egyensúlyt tartani az alkotó folyamatok, a workshopok, a vásárok és a család között?

Azért tartottam jó ötletnek az alkotói életmódot választani, mert lelki szemeim előtt lebegett az, ahogyan majd a családom szerves részévé tud válni az alkotás, és együtt tud fejlődni, nőni a gyerekeimmel. Nem torpantam meg egy pillanatra sem, még akkor sem, amikor három éve megszületett Mendel, és hat főre növekedett a család, mert nem éreztem azt, hogy választanom kellene bármi között.

A tevékenységeimet és a feladataimat mindig az adott körülményekhez tudom szabni, miközben a fejlődés is folyamatos.

KopocsEvi2-121406.jpg

A négy fiúból kettő már beszáll segíteni. (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Persze rengeteg szervezéssel, logisztikával, kompromisszummal és lemondással is jár a sok feladat. Sőt, egyensúly sincs mindig, és előfordul, hogy valamelyik terület háttérbe kerül és megsínyli az egyszerre és sokfelé figyelést; ekkor újratervezek, és átrendezem a prioritásokat. A fiaim pedig egyre nagyobbak, és beigazolódott, amit megálmodtam magunknak: elkísérnek vásárokra, workshopokra és igazi, komoly segítséget jelentenek már. Élvezem a fejlődést, a közös alkotást, a közösen szerzett élményeket és a szabadságot, amit nyújt nekem az alkotói létforma.

Egy vidéken alkotónak milyen lehetőségei vannak a fővárosban megjelenni, és milyen hatásai vannak a Debrecenen kívüli megjelenéseknek a márkaismertségre?

Engem leginkább megtaláltak ezidáig a lehetőségek: vagy olyan csoportokat ismertem meg, akiken keresztül engem is megkerestek, vagy közösen jelentünk meg eseményeken. Egyik szervezője vagyok a debreceni Csak Design vásároknak, és nem titkolt

KopocsEvi3-121407.jpg

KopócsÉva egyik munkája (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a vidéken működő alkotókra, és a Budapest vonzáskörzetén kívül eső területekben rejlő művészi, alkotói potenciálra.

Korábban vágytam arra, hogy minél messzebbre eljusson a nevem, akár külföldre is, de egy ideje azt érzem, bőven megelégszem azzal, hogy helyben szeretik a termékeimet: szembe jönnek velem az utcán a táskáim, a hölgyek pedig várják az alkalmakat, ahol találkozhatunk, beszélgethetünk és közösen alkothatunk. Feltöltenek ezek a személyes találkozások, örülök a visszajelzéseknek és annak, mikor látom, hogyan viselkedik egy termékem használat közben, akár több év után.

Mennyire éled a mindennapokat is a tudatos felhasználás és újrahasznosítás jegyében?

Igyekszünk keveset költeni tárgyakra: ha mégis szükségünk van valamire, akkor sokszor használtan szerezzük be; többek között a ruhák nagy részét is, plusz a fiúk egymás ruháiba nőnek bele; és kulaccsal, szendvicses dobozokkal járnak iskolába; kiemelten figyelünk a vízfogyasztásra, és komposztálunk.

Az egyik következő nagy lépés a csomagolásmentes vásárlás bevezetése lehetne, szerencsére már erre is van lehetőség.

Melyek a legkedvesebb emlékeid a márkádhoz kapcsolódóan?

Rengeteg nagyon kedves emlékem van! Azok a pillanatok tűnnek még mindig hihetetlennek, amikor egy vásáron a pultomnál sor alakul ki és hirtelen azt sem tudom, kinek mit mutassak meg. Akkor is mindig megdobban a szívem, mikor a közösségi oldalakat tekergetve fotókon feltűnik egy ékszerem vagy táskám.

KopocsEvi4-121409.jpg

Kopócs Éva munkái (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Van egy nagyon intim emlékem is: tisztán emlékszem arra a délutánra, amikor megtudtam, hogy egy negyedik gyermek fog érkezni hozzánk. Egy nagyon furcsa, nyugodt lelkiállapotban ültem le dolgozni; előttem van az is, amit készítettem, egy piros mintás nyakkendőből varrtam neszesszert, miközben kavarogtak a gondolataim. Próbáltam előrevetíteni, hogy milyen változásokkal fog járni öt év után egy negyedik gyerkőc - az viszont meg sem fordult a fejemben, hogy szüneteltessem a Maminventet, mert tudtam, hogy minden meg fog oldódni valahogyan.

Ez a belső nyugalom végig megmaradt, sőt, egy szintugrást is hozott a várandóságom, mert sok új dolgot próbáltam ki, amiket azóta is készítek.

Milyen érzésekkel érkezel a Pesti Vigadó Maminvent workshopjára?*

Már a tavalyi Nyitott Ház programon is magával ragadott az épület miliője és az ott dolgozók szívélyessége, kedvessége. Megtisztelő lesz újra a csodálatos épületben vendégeskedni. Ha sikerül megoldani, akkor idén két fiam is elkísér. Tavaly a legnagyobb volt velem, és hatalmas élményt jelentett számára is a környezet. A teltházas workshop mindkettőnknek maradandó élményt nyújtott, abból a szempontból is, hogy ilyen sok résztvevővel akkor találkoztunk először. Feladta a leckét, de bebizonyosodott, hogy jó csapat vagyunk!

Nyirő Nikolett interjúja

*A Pesti Vigadóba tervezett programok a Kormánydöntés értelmében nem kerülnek megrendezésre, a Pesti Vigadó 2020. március 18-ától zárva tart. További információ

(Támogatott tartalom)

 

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Beintett a teknős a fotósnak, díjat ért

Átadták az idei Comedy Wildlife Photography díjakat, ami immár hat éve díjazza az év legviccesebb természetfotóit. A rangos megmérettetésre ebben az évben 44 döntős kép közül választották ki a legjobbakat.
Vizuál ajánló

Lábnyomok a Mars vörös porában

A Ludwig Múzeum Egyensúlyban című kiállításán számos olyan alkotó művével találkozhatunk, akik neve ismerősen csenghet a gyűjteményt ismerő látogatóknak. Roman Ondak szlovák művész Meghosszabbított álom című alkotása több tárlaton is szerepelt az elmúlt években. A mostani időszakos kiállítás szintén egy álomszerű művét mutatja be, amelynek címe Séta a Marson. Mit rejt ez a sejtelmes cím?
Vizuál hír

Alberto Barbera marad a Velencei Filmfesztivál igazgatója

Újabb négy évre, 2024-ig hosszabbították meg Alberto Barbera kinevezését – tudta meg a The Hollywood Reporter. A hosszabbításban az is közrejátszhatott, hogy az igazgató a pandémia idején sikerrel szervezte meg a fesztivált, ami a járványügyi előírások szigorú betartásával zajlott.
Vizuál hír

Gothár Péter új filmje a Sevillai Filmfesztiválon lesz látható

Meghívást kapott Gothár Péter új rendezése, a Hét kis véletlen az európai alkotásokból válogató Sevillai Filmfesztiválra. A film az Új hullámok szekció versenyprogramjában fog szerepelni.
Vizuál kult50

Vízipólósnak készült, aztán találkozott a kortárs képzőművészettel – Bencze Péter a Kult50-ben

Elég nehéz elképzelni, bár azért nem példa nélküli, hogy aki anno ellógta a művtöri órákat, egy szép napon azzal az elhatározással ébred fel, hogy szeretné felkarolni a kortárs képzőművészeket. Bencze Péter 22 éves koráig vízilabdaedzőnek készült – a sportolói karrier reményében költözött ki Londonba is –, de amikor egy pakisztáni festőművész lakótársa lett, 180 fokot fordult az élete.