Vizuál

El kellett vinni az Út a vadonba híres buszát, mert túl sokan szenvedtek balesetet miatta

2020.06.20. 10:55
Ajánlom
Már nem található meg az alaszkai vadonban az Út a vadonba című amerikai film híressé vált autóbusza, illetékesek csütörtökön légi úton elszállították a Denali Nemzeti Park közelében marad buszroncsot biztonsági okok miatt.

Túlságosan sok ember kockáztatta életét azért, hogy felkeresse azt a helyet, ahol Christopher McCandless kalandor éhen halt 1992-ben - indokolták lépésüket alaszkai illetékesek.

„Arra bátorítjuk az embereket, hogy biztonságban élvezzék Alaszka vadonjait, és megértjük, hogy ezen busz látványa begyökerezett a köztudatba” – írta közleményében Corri Feige, az alaszkai természeti erőforrások biztosa. "Ám ez egy otthagyott és egyre romló állapotú jármű, amelynek megmentése veszélyes és költséges erőfeszítés. Sőt, felkeresése egyes látogatóknak az életébe került” – tette hozzá.

Az alaszkai természeti erőforrások minisztériuma és a nemzeti gárda közösen szállította el az 1940-es években készült buszt.

Éveken keresztül számos ember sérült meg vagy került bajba, amikor elzarándokolt a buszhoz.

Ketten meghaltak, amikor folyón keltek át, áprilisban egy brazil turistát, februárban öt olasz turistát kellett kimenekíteni közeléből.

ChrisMcCandless-110519.jpg

Chris McCandless

A Denali város polgármestere megkönnyebbülésének adott hangot a busz elszállítása miatt. „Az emberek biztonsága miatt tudatában voltunk annak, hogy ez helyes dolog. Ugyanakkor a jármű része történelmünknek és egy kicsit keserű dolog látni, ahogy törtételmünk egy része elgördül az úton” - mondta Clay Walker a Reuters brit hírügynökségnek.
A buszt mintegy 60 éve egy útépítő csapat vontatta az alaszkai ösvényre - fűzte hozzá.

A jármű sorsa egyelőre ne ismert. A minisztérium közölte, hogy „egy biztonságos helyen fogják elhelyezni addig, amíg döntenek sorsáról.”

Az Út a vadonba című amerikai filmet Jon Krakauer 1996-os, azonos című regénye alapján készítették, Christopher McCandless kalandjait követi nyomon. A film rendezője és a forgatókönyvíró Sean Penn volt, a főszerepet Emile Hirsch alakította, Marcia Gay Harden, William Hurt, Vince Vaughn és Hal Holbrook is játszott a filmben, amelynek ősbemutatója a 2007-es Telluride Filmfesztiválon volt.

A buszról itt tekinthető meg egy rövid videó.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Vizuál

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Színház

Egy klasszikus és kortárs színházi társulat élete és hirtelen halála

Molière, Bulgakov, Szophoklész, Shakespeare művei, a szereplők improvizációi alapján készül és a jelen történéseire reflektál a Szentendrei Teátrum ősbemutatója, a Függöny. A rendező, Sardar Tagirovsky, arról is beszélt, hogy ami Molière korában történt, és ami most történik, aközött nincs nagy különbség.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Zenés színház

„Jó volt felfedezni, hogy van egy könnyedebb, komikusabb vénám is”

Augusztus 8-án debütál a Budavári Palotakoncertek fellépőjeként Bojtos Luca, a Budapesti Operettszínház mindig mosolygós és energikus szubrettje, aki többek között Stázi szerepében is elbűvölte már a közönséget. Ezúttal nemcsak a humorát, tánc- és énektudását csillogtatja majd meg, de a líraibb oldalát is megismerhetjük. A közelgő gálakoncert kapcsán arról is mesélt, milyen tulajdonságaira lelt rá az operettel való találkozásnak köszönhetően.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Vizuál magazin

Angyalszív, Madárka, Evita - Alan Parker legjobb filmjei

Hetvenhat éves korában, július 31-én meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, akinek nevéhez olyan kult filmek fűződnek mint a Pink Floyd:Fal, az Angyalszív vagy az Evita.
Vizuál Film

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Vizuál interjú

Fontos a fiatal művészek önmenedzselése

„Magyarországon, és persze a legkiemelkedőbb gócpontban, Budapesten a jelenkor művészetével, kultúrájával egy igen behatárolható közeg foglalkozik, és jár el kiállításokra, megnyitókra, előadásokra. Ismerjük egymást látásból, és ezek a személyes kapcsolódások gyakran felértékelhetik az alkotói produktumot” – mondta el Pócs Veronika művészettörténész, a MANK Galériában augusztus 2-ig látogatható kiállítás kurátora. Hozzátette: elengedhetetlen az önmenedzselés, sok energiát kell ebbe is fektetniük a fiataloknak. A 35 éven aluli művészek számára meghirdetett pályázat eredményeként létrejött szentendrei kiállítás munkáinak válogatásakor fontos szempont volt a sokszínűség.
Vizuál galéria

"Ez az ember vagy őrült volt, vagy megelőzött mindenkit..."

"...de nem tartom kizártnak, hogy mindkettő igaz" - a fenti megállapítást Camille Pissarro tette híres pályatársáról annak halála után. 1890. július 29-én halt meg Vincent Willem van Gogh holland festőművész.