Vizuál

Fényre érzékenyen

2009.08.12. 09:22
Ajánlom
A fénnyel való kísérletezés, bár a fotográfiai eljárás sajátja, képes önálló képi témává fejlődni.

Pácser Attila tárlatának címe egyszerre titokzatos és sokatmondó. Titokzatos, mert e két latin szó olyan széles asszociációs körrel bír, mely a könnyedséget, az eleganciát, de még a jelentéktelenséget és halványságot is magába foglalja. Sokatmondó, mert egy művészi attitűdöt, a fényviszonyokkal kapcsolatos elmélyült munkát jelez.

A fotózás fő helyszíne egy Kossuth Lajos utcai, XIX. századi napfényműterem, mely egyszerre ad lehetőséget az elvonulásra és tartja fent a kapcsolatot a külvilággal. Az ablakból budapesti háztetőket látni, az idő múlása tökéletesen mérhető a beszűrődő természetes fény erősségén. Pácser nem is ad lehetőséget a napszakokat illető találgatásra, a címadás minimumát a pontos óra és perc feltüntetésében határozta meg. Ezt a mérnöki precizitást egészíti ki, ha nem is minden esetben, egy elvontabb címadás. Az „Angelus" egy akasztón lógó fehér trikóra, míg a „Citatum" három, földön heverő citromra utal, folytatva a latin rájátszások sorát.

Nem csupán a címkézés, a fotók szerkesztése is átgondolt. A letisztult, sok esetben szimmetrikus kompozíciók illeszkednek a klasszikus festészeti és fotográfiai hagyományba. A fényképészet egyik klasszikusát, André Kertészt idézik például a villa árnyékát fekete-fehérben és színesben is megörökítő képek.

Pácser akkor is egy megszokott téma mellett dönt, amikor az üvegdarabok fénytörését vizsgálja, bár a végeredmény igazolja, hogy a játékos, érdekes megoldások tárháza kimeríthetetlen. Az anyag egészére jellemző, hogy apró részleteket egyedi módon ragad meg, makrofelvételei új értelmet adnak a hétköznapi formáknak. A narancsos, lágy fénybe helyezett használati tárgyak úgy kelnek életre a képen, hogy ennek nyomán átélhető a szinte sztoikus nyugalom. Korábbi, fekete-fehér csendéletei ennél szigorúbb vonalakkal dolgoznak, ám néhány közös motívum, például a könyv ábrázolása áthidalja a hangvételbeli váltást.

Egyedül a Galéria nagyméretű ablakai okozta tükröződések lehetnek zavaróak, de jobban belegondolva, a fénnyel való játék koncepciójába ez is belefér.

Pácser Attila: Lux, lucis

Budapest Galéria Kiállítóterme

Nyitva: augusztus 23-ig

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

A legtehetségesebb ifjú muzsikusokat keresi a Budapesti Fesztiválzenekar

A zenekar tehetségkutató és -ösztönző programot indított annak érdekében, hogy a jövőben is a legnagyszerűbb muzsikusok foglalhassanak helyet köreikben.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A kutya megette a telet?

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azon tűnődik, mi lett a téllel.
Vizuál hír

Kevin Spacey nélkül készül a tatárjárásról szóló film?

Lehet, hogy mégsem Kevin Spacey játssza majd az 1,26 milliárd forinttal megtámogatott, tatárjárásról szóló, új magyar film főgonoszát. Az amerikai sztár ellen ezúttal az Egyesült Királyságban emeltek vádat szexuális zaklatásért.
Vizuál gyász

Elhunyt Ray Liotta

Álmában érte utol a halál 67 évesen – olvasható a beszámolókban. A világhírű színész épp egy forgatáson tartózkodott, a Dominikai Köztársaságban.
Vizuál hír

Magyar filmterv nyert díjat Cannes-ban

Szabó Simon és Daoud Dániel filmterve, a Marad az űr nyerte el a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat, amelyet a 75. cannes-i fesztiválon adtak át.
Vizuál gyász

Elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

A magyar mozgókép mesterét türelemmel és méltósággal viselt, hosszú betegség után 90 éves korában érte a halál – tájékoztatta a család az MTI-t.