Vizuál

Fiatalon elhunyt Ando György, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója

2021.09.23. 09:45
Ajánlom
A direktort 55 éves korában érte a halál – adta hírül az intézmény.

Ando György 1966-ban született Békéscsabán, néprajz szakon végzett a pozsonyi Comenius (Komensky) Egyetemen.

1989-től néprajzos muzeológusként dolgozott a Békés Megyei Múzeumok Igazgatóságán, melynek 2001 és 2012 között igazgatóhelyettese volt. 2013-tól haláláig a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatójaként dolgozott.

Tudományos munkáiban főként a békéscsabai és a hazai szlovákság népi építészetét, népi hagyományait vizsgálta.

Múzeumi munkáján túl a Magyarországi Tájházak szövetségi tagja, a magyarországi Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának regionális referense, valamint a Békés Megyei Értéktár Bizottságának tagja volt. 2014-ben az EMMI múzeumi szakáig szakfelügyelőjének választották.

Munkásságát számos díjjal ismerték el: 2006-ban megkapta a Magyar Néprajzi Társaság emlékérmét, 2016-ban a Móra Ferenc-díjat, 2017-ben az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzetiségekért Díját, 2019-ben a „Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlésének Elismerése” kitüntetést, 2021-ben pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét.

Ando Györgyöt a Munkácsy Mihály Múzeum saját halottjának tekinti.

Fejléckép: Ando György (forrás: békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum)

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.
Vizuál hír

Szintet lépett az HBO a hazai sorozatgyártásban

Az HBO új magyar sorozata, A besúgó világpremierje a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz november 7-én. Szentgyörgyi Bálint, író-rendező, valamint Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezők nyolcrészes sorozata az első magyar sorozat, amelynek a világpremierje nemzetközi fesztiválon lesz.
Vizuál aukció

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál ajánló

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.
Vizuál gyász

111 évesen elhunyt a Hófehérke és a hét törpe animátora

Ruthie Tompson, a Disney legendás alkotója négy évtizedet dolgozott a stúdiónál.