Vizuál

Fizetnie kell az exhumálásért a nőnek, aki azt állította, ő Dalí lánya

2020.05.21. 09:30
Ajánlom
Pilar Abel tizenhárom éve állítja, hogy Dalí egyetlen gyermeke, három éve DNS-vizsgálat tárta fel, hogy nincs igaza, most pedig fizetnie kell, de még ez ellen is fellebbezhet.

Majd' három évvel azután, hogy kihantolták Salvador Dalí holttestét – éppenséggel feltárva azt is, hogy a védjeggyé vált bajusza megőrizte alakját –, a katalán művész végre békében nyugodhat. Hétfőn a madridi bíróság újra kimondta, hogy a tévéjós, aki magát a szürrealista festő lányának tartotta, nem rokona Dalínak, és meg kell fizetnie az exhumálás költségeit.

A festő 1989-ben hunyt el, szülővárosában, a katalón Figueras-ban temették el a múzeum alatt, amelyet saját műveinek tervezett. 2015-ben Maria Pilar Abel Martínez azt állította, hogy Dalí lánya, és követelte a holttest vizsgálatát. Az örökséget kezelő Fundación Gala-Salvador Dalí alapítvány tiltakozott a kérés ellen, hiszen szerintük a tévéjósnak először a saját testvéreivel kell egybevetnie a DNS-ét, hogy kiderüljön, más apától származik-e.

2017 júliusában a művész kriptáját felnyitották, és így bebizonyosodott, hogy Pilar Abel állítása nem helytálló. A nő fellebbezett az ítélet ellen.

2020 május 18-án a madridi bíróság megállapította, hogy Pilar Abelnek fizetnie kell az exhumálás költségeit. A döntést a Dalí örökségével foglalkozó alapítvány is üdvözölte, noha Abel a hétfői döntés ellen is fellebbezhet még. Könnyen lehet, hogy ezt meg is teszi. Tizenhárom éve állítja magáról, hogy Dalí egyetlen leszármazottja. Ha Pilar Abelről bebizonyosodott volna, hogy ő Salvador Dalí lánya, a katalán törvények értelmében a felbecsülhetetlen értékű örökség 25 százalékára tarthatott volna igényt. (Guardian)

Híres művészek babonás rituáléi

Kapcsolódó

Híres művészek babonás rituáléi

Még ha a tudomány meg is veti a hiedelmeket, az elmúlt kétszáz év legintelligensebb művészei között voltak, akik szertartásosan tartották magát saját babonáikhoz. Tudja, miért nem dobta ki Picasso a legvágott körömvégeit?

Így készült a legendás fotó Dalíról és a repülő macskákról

Így készült a legendás fotó Dalíról és a repülő macskákról

Philippe Halsman, a múlt század egyik legkiemelkedőbb portréfotósa egész munkássága alatt arra törekedett, hogy feltárja alanyai személyiségének valódi lényegét. De Dalí belső valóságának megragadása összetett feladat volt.

A kávétól a festőállványig – Művészek reggeli rituáléi

A kávétól a festőállványig – Művészek reggeli rituáléi

Milyen lehet Salvador Dalíként vagy Joan Miróként felébredni reggel? Mason Currey Daily Rituals: How Artists Work című könyvében 161 művész - köztük írók, színészek, képzőművészek - napi rítusairól számol be. Ezek közül néhány képzőművész reggeli szokását idézzük.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Klasszikus

A legtehetségesebb ifjú muzsikusokat keresi a Budapesti Fesztiválzenekar

A zenekar tehetségkutató és -ösztönző programot indított annak érdekében, hogy a jövőben is a legnagyszerűbb muzsikusok foglalhassanak helyet köreikben.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A kutya megette a telet?

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azon tűnődik, mi lett a téllel.
Vizuál hír

Kevin Spacey nélkül készül a tatárjárásról szóló film?

Lehet, hogy mégsem Kevin Spacey játssza majd az 1,26 milliárd forinttal megtámogatott, tatárjárásról szóló, új magyar film főgonoszát. Az amerikai sztár ellen ezúttal az Egyesült Királyságban emeltek vádat szexuális zaklatásért.
Vizuál gyász

Elhunyt Ray Liotta

Álmában érte utol a halál 67 évesen – olvasható a beszámolókban. A világhírű színész épp egy forgatáson tartózkodott, a Dominikai Köztársaságban.
Vizuál hír

Magyar filmterv nyert díjat Cannes-ban

Szabó Simon és Daoud Dániel filmterve, a Marad az űr nyerte el a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat, amelyet a 75. cannes-i fesztiválon adtak át.
Vizuál gyász

Elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

A magyar mozgókép mesterét türelemmel és méltósággal viselt, hosszú betegség után 90 éves korában érte a halál – tájékoztatta a család az MTI-t.