Vizuál

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

2022.05.19. 12:30
Ajánlom
Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.

Értelmiségi művész – mondják Grunwalskyra, de nemcsak filmkészítésről és képalkotásról vallott elvei miatt, hanem intellektuális alkata, szerteágazó alkotói tevékenysége, s mindezek mellett szakmai felelősségvállalása miatt. Pályája elismeréseként a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál idén neki ítélte az Életműdíjat, melyet az ünnepélyes díjkiosztón, május 28-án adnak át.

Nem tudnám megmondani, melyik a fő területem: a rendezés, operatőrség, forgatókönyvírás, fotózás vagy épp a televíziós műfajkísérletek.

Számomra ugyanolyan fontos a Danaidák című fotókönyvem, mint a játékfilmjeim. Sem stílusban, sem témában nem egyformák a dolgaim. Két film között annyi minden történik a világban, körülöttem és velem, annyi minden változik a technikához való viszonyomban, hogy nem tudom megismételni az előző hangulatot, ugyanazt a stílust” – mondta magáról egy beszélgetésben az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó.

DSC_4421-093707.jpg

A szegedi Belvárosi mozi bejárata (Fotó/Forrás: Szabó Luca, Zsigmond Vilmos Filmfesztivál)

A május 24–28. között megrendezésre kerülő 6. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál idén is tartogat újdonságokat, a versenyprogram mellett például több tematikus vetítést is szerveznek.

A névadó pályafutására emlékezve az egyik sorozat operatőri Oscart nyert filmekből ad nemzetközi válogatást, például ennek jegyében az idén 50 éves, Oscar-esőt nyert Kabaré nyitja meg a seregszemlét.

280712196_2041372496042525_1296446785935338685_n-093702.jpg

Greed, plakát (Fotó/Forrás: Zsigmond Vilmos Filmfesztivál)

A bűn optikája című sorozat a legjobb magyar krimiket játssza újra – melyhez egy kerekasztal-beszélgetés is kapcsolódik a bűnfilmek képi atmoszférájáról. Újra lehet nézni a műfaj honi etalonjának számító Dögkeselyűt, valamint A nyomozót és az Isteni műszakot. A harmadik széria Magyar panoráma címmel az elmúlt két év hazai filmterméséből mutatja be a legsikeresebbeket, többek között a Kilakoltatás, A legjobb dolgokon bőgni kell és a Külön falka című műveket.

A kőmozi zárt terei helyett esténként a csillagos ég alatt is lehet majd filmeket nézni, melyek közül Pálfi György remeke, a Final cut – Hölgyeim és Uraim című montázsfilm ígérkezik a legkülönlegesebbnek.

A délelőtti workshopokon – az említett noir téma mellett – Grunwalszkyval folytatott beszélgetésre, valamint a kiterjesztett valóság technikai és érzéki sajátosságait körbejáró (egész napos) VR-konferenciára lehet beülni.

Filmtörténeti, időutazós estét is tartogat a fesztivál: Vágvölgyi B. András közelmúltban megjelent Greed című regénye könyvbemutatójához kapcsolódva, a mű egyik ihletőforrását, Erich von Stroheim Greed, azaz A gyilkos arany című alkotásának egyórásra rövidített, vágott változatát is levetítik Darvas Kristóf alázongorázásával.

6. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

2022. május 24.-28.
Szeged

A részletes program ITT böngészhető.

Fejléckép: Pintér Georg, Grunwalsky Ferenc és Jancsó Miklós (fotó/forrás: NFI, ZSVFF)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  
Vizuál magazin

KÉP-regény: A trombitavirág

A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 
Vizuál hír

Gergye Krisztián emlékezetkísérletbe kezdett

A táncművész-koreográfus Szent Iván éjjelére időzítette legújabb performanszának kezdetét: összekötve a múltat a jelennel, 40 festményt állított ki Kőszegen, kitéve az alkotásokat az időjárás viszontagságainak.
Vizuál ajánló

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Vizuál ajánló

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én.