Vizuál

Ha nyár, akkor kertmozi

2019.07.03. 08:30
Ajánlom
Meleg nyári estéken a csillagos ég alatt az egyik legjobb program a mozizás. Bár a klasszikus kertmozik rég bezártak Budapesten, szerencsére sok helyen tartanak szabadtéri vetítéseket. A Fidelio szubjektív kertmozi ajánlója.

Orczy Summer Chill

A budapesti Orczy-kertben első alkalommal rendezik meg az Orczy Summer Chill fesztivált, amelynek célja, hogy a park ne csak árnyékot, hanem kulturális élményt is nyújtson az odalátogatók számára. Az Orczy-tó partján kialakított napágyas, pokrócos, ingyenes kertmoziban csütörtök esténként magyar kultfilmeket vetítenek, július 11-én például Makk Károly klasszikusát, a Liliomfit, vagy 18-án a digitálisan felújított Macskafogót

minden csütörtökön, 20.45, Orczy-kert

Benczúr Kerti Esték

forras_benczur_kerti_estek1_KERTMOZI-151455.jpg

Kiss Manyi a Cserebere c. filmben (Fotó/Forrás: Benczúr Kerti Esték)

Nyugalom, jó zene, legendás filmek - mindezt a város közepén kínálja a Benczúr Kerti Esték. A zenei programok mellett szerdánként és csütörtökönként működik a kertmozi, ahol olyan legendás filmeket is vetítenek, mint a Pillanatnyi pénzzavar, a Halálos tavasz, vagy a Sziriusz, Karády Katalinnal. A kertmozi kínálatában a 30-as, 40-es évek klasszikus magyar filmejei előtt a Budapest Metropolitan Egyetem hallgatói által készített vizsgafilmek mutatkoznak be. 

minden szerdán és csütörtökön 21.00, Benczúr Kert

Francia Hullám a Felliniben

A Rómaiparton, a Felliniben évek óta tartanak szabadtéri vetítéseket, a Dunára épített Hullám színpadon szerda esténként, sötétedés után kezdődik az ingyenes mozizás. Júliusban a Francia Intézettel együttműködve a Frankofón Filmnapok vízzel kapcsolódó új filmjeit vetítik, a július 10-én látható Vízhatás például egy Párizs környéki külvárosi uszodában és Izlandon játszódó szerelmi történet romantikus bonyodalmait mutatja be.  

IMG_8271-2-113915.jpg

Szabadúszók (Fotó/Forrás: Frankofón Filmnapok)

minden szerdán, 21.15, Fellini Római

KeddKilenc kertmozi

Óbudán a Fő téren, az Esernyős varázslatos belső udvarán különleges mozihangulatot ígér a most induló kertmozi. Jó hír a filmrajongóknak, hogy a vetítésekre kedvezményes áron, 500 forintért vásárolhatóak a jegyek, és a programot sikeres művészfilmekből válogatták össze. Rögtön két kult-filmmel indítanak, az Amy Winehouse-sztorival és Nick Cave 20000 nap a Földön című alkotásával. A legendás rockzenész, költő, író és forgatókönyvíró különleges utazásra invitál, életének egyetlen elképzelt napját mutatja be: a filmben összemosódik fikció és valóság, és természetesen feltűnnek benne állandó alkotótársai és a zenekara is. A vetítések utáni beszélgetésekről Baróti Éva filmes újságíró, dokumentumfilmes gondoskodik.

júliusban minden kedden 21:00, első alkalom: július 9.

Esernyős - Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont

Tranzit kert

Újbudán, a Kosztolányi Dezső téren felújított egykori buszvégállomás udvarán, a Tranzit Art Café teraszán folytatódik az immár hagyománnyá vált szabadtéri vetítéssorozat. A laza, filmnézős esték nem hagyományos kertmozik, de egész nyáron várják az ingyenes vetítésekre érkezőket, hétfőnként este 8 órától a felnőtteket, keddenként este 7 órától a gyerekeket. A többi napon a moziszerető közönség választhatja meg, hogy mit szeretne megnézni. Elég, ha megírják az Alibi Filmklub csoport vagy a Tranzit facebook oldalán, hogy mikor szeretnétek mozizni és Blue Ray vagy DVD lemezen elhozzák magukkal a filmet. Helyszínt, projektort és vezeték nélküli fejhallgatókat a Tranzit biztosít.

Tranzit Art Café, Kosztolányi Dezső tér

Tranzit_kert_Gyerekmozi_Foto_Tranzit-151559.jpg

Tranzit kert, gyerekmozi (Fotó/Forrás: Tranzit)

Szigeti kertmozi

Nem sok maradt fenn a Balatont egykor körülölelő kertmozik láncolatából, de jó pár üdülőhelyen érdemes figyelni a szórólapokra, a Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonfüreden, Balatonbogláron, Balatonakaliban, Fövenyesen és Révfülöp környékén nyaralóknak szerencséjük van, mert ezeken a településeken van hová menni esténként mozizni.

Pegazus_kertmozi_Foto_Pegazus-151639.jpg

Pegazus kertmozi (Fotó/Forrás: Pegazus)

A legkülönlegesebb közülük a révfülöpi Szigeti kertmozi, mert a Balatonon ez az egyetlen olyan hely, ahol közvetlenül a víz mellett építették ki a nézőteret, ráadásul a strandon levő mozinak még oldalsó fala sincs, félig-meddig az utcáról is be lehet kukucskálni.

Révfülöp, Szigeti strand

Pegazus kertmozi

A Balaton-felvidéken nyaralók számára is minden adott ahhoz, hogy átadják magukat a mozi varázsának. Tökéletes választás erre a Káli-medence legjobb kertmozija, amely Szentbékkállán a Pegazusban működik csütörtök esténként. A Cirko Film díjnyertes filmjeiből összeállított programban júliusban helyet kapott Az átkelés madarai, a Kafarnaum, A sértés és A rossz versek is. Eső esetén az épületben tartják meg az ingyenes vetítéseket.

minden csütörtökön 21:00, Szentbékkálla

 

Fejléckép: Keddkilenc kertmozi Óbudán (Fotó: Varga Imre, Esernyős)

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Plusz

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Zenés színház

Nemzetközi díjat nyert a Soharóza Rotterdamban

Az ügy című catwalk koncert a rotterdami O. Festival zenész színházi seregszemléjén 147 olyan produkció közül került be a legjobb hat közé, melyeket 2018 óta mutattak be.
Klasszikus

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A kutya megette a telet?

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azon tűnődik, mi lett a téllel.
Vizuál hír

Kevin Spacey nélkül készül a tatárjárásról szóló film?

Lehet, hogy mégsem Kevin Spacey játssza majd az 1,26 milliárd forinttal megtámogatott, tatárjárásról szóló, új magyar film főgonoszát. Az amerikai sztár ellen ezúttal az Egyesült Királyságban emeltek vádat szexuális zaklatásért.
Vizuál gyász

Elhunyt Ray Liotta

Álmában érte utol a halál 67 évesen – olvasható a beszámolókban. A világhírű színész épp egy forgatáson tartózkodott, a Dominikai Köztársaságban.
Vizuál hír

Magyar filmterv nyert díjat Cannes-ban

Szabó Simon és Daoud Dániel filmterve, a Marad az űr nyerte el a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat, amelyet a 75. cannes-i fesztiválon adtak át.
Vizuál gyász

Elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

A magyar mozgókép mesterét türelemmel és méltósággal viselt, hosszú betegség után 90 éves korában érte a halál – tájékoztatta a család az MTI-t.