Vizuál

Hazahozzák Hollywoodot

2017.12.09. 10:17
Ajánlom
Statisztaként szeretett bele a filmekbe, Los Angeles-i főkonzulként pedig tenni is tudott a magyar filmtörténetért Bokor Balázs: a Hollywoodban karriert befutott magyarok nyomába eredt. Hivatali ideje lejárta után itthon folytatja a népszerűsítést és hagyományőrzést: a Magyar Hollywood Tanács elnökeként igyekszik hazahozni az egykori sztárokat, és visszacsempészni nevüket a köztudatba.

– Ha valaki Los Angelesben dolgozik diplomataként, hivatali kötelessége a filmes érdeklődés?

– Dehogy, inkább kivételnek számítok. 1992 óta működik főkonzulátus Los Angelesben, én voltam itt a hatodik főkonzul. Nem tudok róla, hogy rajtam kívül bárki az átlagnál jobban érdeklődött volna a filmek iránt. Gyerekkorom óra imádom a mozit. Annak idején "komoly" statiszta is voltam: Makk Károly Elveszett paradicsomjában az alsóörsi mólón én dobtam be a követ a Balatonba, de benne voltam Szabó István Szerelmesfilmjében, a Pál utcai fiúkban és a Menekülés a győzelembe című Magyarországon forgatott amerikai moziban is. A VIII. kerületi Fazekas gimnáziumba jártam, ahol remek filmklub működött. Olyan filmeket láthattam itt, amelyeket moziba nem vetítettek: a francia újhullám alkotásait, vagy Tarkovszkij néhány művét. Ezek az élmények formáltak filmőrültté.

03-bokor balazs-171115-A40A7547

03-bokor balazs-171115-A40A7547 (Fotó/Forrás: Szécsi István / Fidelio)

– Los Angelesben minden a filmek és a szórakoztatóipar körül forog. Főkonzulként ebbe a világba is belekóstolhatott?

– A filmes partikra, nagyobb eseményekre gyakran meghívják a diplomáciai testületet is. Én nem csak udvariasságból mentem el ezekre a rendezvényekre. Magamtól kezdtem el a filmtörténet magyar nyomai után kutakodni, és közben igyekeztem nemcsak a múlttal foglalkozni, hanem a magyar film jelenéért is tenni. Idén 17. alkalommal rendezték meg a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált, ezt igyekeztünk felkarolni, a főkonzulátus adta át például a fesztiválon a Tony Curtis-díjat. 2010-ben létrehoztuk a Los Angelesi-i Magyar Dokumentumfilm Fesztivált is, ahol Ember Judit-díjjal jutalmazzuk a legjobbnak ítélt alkotást.

– A filmfővárosból visszatérve pedig hazahozták Hollywood-ot a Magyar Hollywood Túrával.

– A hivatali időm lejárta után sem szerettem volna elengedni a magyar film ügyét, amit olyannyira a szívemen viseltem, hogy könyvet is írtam róla. A Magyar Hollywood Túra alapját az ebben a könyvben leírt információk és történetek alkotják. 2016-ban hoztuk létre az eseményt, azzal a céllal hogy bemutassuk a magyar származású, világhírű filmeseket, és valamilyen módon hazavigyük őket a születési helyükre, vagy oda, ahonnan családjuk származik. Első körben Északkelet-Magyarország hét településére koncentráltunk. Ezek Ricse, Mátészalka, Nagylóc, Miskolc, Tolcsva, Tarcal és Kisvárda. Mindenhol együttműködtünk az önkormányzattal és ismert magyar filmesekkel, akik elkísértek minket, így előadásokat, konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket szerveztünk.

Külön happening-nek számított, hogy Mátészalkán vagy Miskolcon egy igazi Oscar-díjat is megmutathattunk az embereknek. Nem sokan mondhatják el ugyanis magukról, hogy kezükben tarthatták a valódi aranyszobrocskát.

A helyiek ezt is megtehették.

01-bokor balazs-171115-A40A7536

01-bokor balazs-171115-A40A7536 (Fotó/Forrás: Szécsi István / Fidelio)

– Ebből a kezdeményezésből alakult meg végül a Magyar Hollywood Tanács?

– Mikor nekivágtunk a túráknak, kezdetben mindent én szerveztem magánszemélyként. A programokat, az emléktáblák részben az önkormányzat, részben szponzorok és támogatók segítségével valósulhattak meg. Már menet közben tervezgettük a további programokat, így vetődött fel az egyesület ötlete, amiből végül is a Magyar Hollywood Tanács megalakult. Az alapító tagság azokból a jó barátaimból állt, akik már a túrák megszervezésében is segítettek. Rófusz Ferenc lett az alelnök, Csupó Gábor, Bunyik Béla, Erdélyi György mellé pedig csatlakozott a Hollywood Túra két állomásának, Tolcsvának és Ricsének a polgármestere. Így állt össze az elnökség. Ma már 350 regisztrált tagunk van, olyan filmesek is, mint Herendi Gábor, Kamarás Iván, Bollók Csaba, Ubrankovics Júlia, Hules Endre, Havas Miklós és sokan mások.

– Milyen eredményeket értek el eddigi működésük során?

– Mióta Hollywood Tanácsként működünk tovább, már nem földrajzi szempontból, egy-egy országrészre koncentrálva szervezzük meg programjainkat, hanem nevezetes időpontokhoz, nagy magyar filmesek születéséhez vagy halálához köthetően.

Eddig körülbelül ötven-hatvan eseményt bonyolítottunk le.

09-bokor balazs-171115-A40A7618

09-bokor balazs-171115-A40A7618 (Fotó/Forrás: Szécsi István / Fidelio)

Az első hivatalos programunkat Ricsén, Adolf Zukor születési helyén szerveztük, ahol emléktáblát avattunk a Zukor Adolph Művelődési ház falán. A településen egy étterem is nyílt Zukor Csárda néven. Mátészalkán Zukor és Tony Curtis emléktáblát is avattunk. Előbbi négy osztályt végzett a városban, utóbbinak a szülei származnak onnan. A városban hatalmas fejlesztési projekt készül, amit az önkormányzat nyert el, mi csak támogatóként és tevékeny közreműködőként veszünk részt benne. Eszerint az ikonikus Kossuth utcában Tony Curtis múzeum és kávéház épül majd a színész relikviáival, nem messze tőle pedig a hosszú idő óta nem üzemelő régi mozi épületéből Adolf Zukor filmszínházat és filmtörténeti múzeumot alakítanak majd ki. Emellett az utca sétálóutcává válik majd, ahol a hollywoodi Hírességek sétányához hasonlóan csillagokon lehet majd lépkedni. Nagylócon, ahol Rózsa Miklós többszörös Oscar-díjas zeneszerző a gyerekkorát töltötte, emléktáblát avattunk, ugyanúgy ahogy Miskolcon Pressburger Imre, Szegeden Zsigmond Vilmos emlékét őrzi tábla. Túrkevén a Korda Sándor szobor szomszédságában programokat is szerveztünk a tiszteletére. Szegeden Zsigmond Vilmos, Szombathelyen Kraszna Krausz Andor emlékére rendeztünk programokat. Áprilisban komoly rendezvényt szerveztünk Rózsa Miklós születésének 110. évfordulójára a VI. kerületben. Barátom, Szakcsi Lakatos Béla zongora improvizációt tartott Rózsa műveire. Cegléden George Pal animációs filmes emlékére 2018. februárjában átnevezik a mozit George Pal filmszínházra és a tiszteletére fesztivált rendeztünk. Elindítottunk egy általános iskolai vetélkedőt is, ami 12 településen már lezajlott. Az első körben az ott születettek életéről szóltak a feladványok, tavasszal tartjuk az országos döntőt Budapesten.

A filmvilág Napóleonja: a magyar, aki feltalálta Hollywoodot

Kapcsolódó

A filmvilág Napóleonja: a magyar, aki feltalálta Hollywoodot

Zukor Adolfot nem érdekelte a filmművészet - ő egyedül pénzt akart keresni. Megalapította a világ egyik első filmstúdióját, ötletei nélkül Hollywood ma nem létezne - vagy legalábbis nem ebben a formában. Vetélytársait kegyetlenül félreállította, miközben átlagos, fényűzés nélküli életet élt a filmipar egykori ura.

A magyar animációs filmes, akit Walt Disney is irigyelt

Kapcsolódó

A magyar animációs filmes, akit Walt Disney is irigyelt

George Pal az animációs filmeket és a sci-fiket is forradalmasította egyedi technikával készült filmjeivel. Hét Oscar-jelöléséből azonban egyet sem tudott díjra váltani. Be kellett érnie egy tiszteletbeli elismeréssel és azzal, hogy a producerként világra segített mozijai közül több is Oscart nyert trükkjeiért.

– Volt olyan település, ahol nem kértek a programokból vagy az emléktáblából?

– A némafilmkorszak egyik sztárja, Bánky Vilma tiszteletére Budapesten tartottunk emlékműsort születési helye, Nagydorog ugyanis elutasította az együttműködést és nem szerették volna, hogy ott rendezzünk programokat. Sajnálom a dolgot. A Stefánia Palotában megtartott Bánky-est viszont így is remekül sikerült.

Vidéki magyar lányból hollywoodi világsztár, majd unalmas golfozó feleség

Kapcsolódó

Vidéki magyar lányból hollywoodi világsztár, majd unalmas golfozó feleség

Bánky Vilma Nagydorogról indulva vált az egyik legnagyobb hollywoodi sztárrá a némafilmkorszakban. A korai romantikus filmek tipikus női kedvese addig volt a csúcson, míg a film meg nem szólalt - akcentusával esélye sem volt a hangosfilm beköszöntével.

– Hol húzzák meg a határt, hogy ki számít magyarnak, kivel foglalkoznak a programjaikban? A stúdióalapító Fox például hiába itt született, nem beszélt magyarul.

– Fox még Vilike volt, amikor elhagyta Magyarországot. Ugyanis 9 hónapos volt, mikor a szülei elköltöztek vele Tolcsváról. Ezzel szemben Adolf Zukor 16 évesen emigrált, tehát kiválóan tudott magyarul. Persze, kérdés lehet az, hogy valaki önmagát magyarnak vallotta-e sikerei csúcspontján. Ha megtagadta származását, attól ugyanúgy érdemes számon tartani, de ekkor már magyarként nem ajnározzuk túl az illetőt. Ha viszont valaki büszkén vállalta magyarságát, akkor kötelességünk foglalkozni vele és ápolni az emlékét. Zukor nagyhatalmú producerként is hazalátogatott, és minden ricsei házasulandó fiúnak és lánynak 25 dollárt adományozott. Azért ennyit, mert ő ennyi pénzzel a zsebében vándorolt ki Amerikába. Nem véletlenül 25 dollár a címe a Zukorról szóló, idén készült magyar rövidfilmnek.

Nincs mozi, ahol ne tűnne fel a vásznon a magyar származású producer neve

Kapcsolódó

Nincs mozi, ahol ne tűnne fel a vásznon a magyar származású producer neve

William Fox-t az tette naggyá, ami a legtöbb korabeli sztár karrierjének végét jelentette: a hangosfilm. Filmes ízlése megkérdőjelezhető volt, de tudta mi kell a nézőknek. Ő alkotta meg az egyik első szexszimbólumot a vásznon, és ő harcolta ki, hogy bárki filmezhessen Amerikában. Túl naggyá lett - ez hozta el bukását is.

05-bokor balazs-171115-A40A7562

05-bokor balazs-171115-A40A7562 (Fotó/Forrás: Szécsi István / Fidelio)

– A Hollywood Tanács Houdinivel is foglalkozott, aki kategorikusan tagadta, hogy Magyarországon született volna.

A mai napig vitatkoznak arról, Houdini valóban tagadta-e annak idején magyarságát.

Ő Budapesten, a VI. kerületben született, és családjával gyerekkorában vándorolt ki Amerikába. Ekkor már elég nagy volt ahhoz, hogy legyen valamiféle percepciója vagy emléke Budapestről meg Magyarországról. Sokat foglalkoztam a személyével, ez alapján pedig úgy tűnt számomra, hogy Houdini csak az első időszakában tagadta származását, amíg nem jutott el a csúcsra - világhírű bűvészként már nem volt szüksége, hogy hazudjon születési helyéről.

Egy magyar, aki egész életében a halált kísértette - Houdini, a világ legnagyobb bűvésze

Kapcsolódó

Egy magyar, aki egész életében a halált kísértette - Houdini, a világ legnagyobb bűvésze

Budapesten született, de világ életében amerikainak vallotta magát. Nem volt olyan bilincs, csomó, lánc vagy doboz, amiből ne tudott volna kiszabadulni. Minden mutatványában az életével játszott - végül egy váratlan ütés okozta a vesztét.

– Ma is szeretjük emlegetni a magyarok szerepét Hollywood létrejöttében - anekdoták szerint a stúdiók étkezdéjében külön magyar asztalok voltak, az egyik stúdió falán pedig ott állt az idézet: "Nem elég magyarnak lenni, tehetség is kell". Mennyi igaz ezekből? Eltúlozzuk a magyarok hollywoodi súlyát?

– Nem hogy eltúlozzuk, sőt, szerintem alá is becsüljük. Sok, Amerikában karriert befutott magyar filmest alig ismerünk itthon. Ilyen például Gábor Éva, aki híres tévés színész lett odakint, vagy Hajmássy Ilona, akit szintén alig ismernek itthon. Ha mégis szó esik a hollywoodi magyarokról, leggyakrabban csak a nagy nevekről beszélünk: a stúdióalapítókról, vagy épp a Drakulát alakító Lugosiról. Pedig rengeteg magyar dolgozott a filmszakma legkülönbözőbb területein Amerikában: sminkesek, világosító, díszletesek. De több tucat ilyen magyar háttérmunkás van ma is Hollywoodban. Hogy a régmúltat sem felejtették el, arról személyes élményem is van: a Hollywood Tanáccsal Tony Curtis nyomában jártunk Los Angelesben, és elmentünk a Paramount stúdióba is. Beszélgettünk az ott dolgozó személyzettel, a túravezetőkkel, és anélkül hogy elárultuk volna honnan jöttünk, mindenki egyből Zukorról és a magyar filmesekről kezdett el beszélni.

A jó testvér, aki soha nem lépett ki Gábor Zsa Zsa árnyékából

Kapcsolódó

A jó testvér, aki soha nem lépett ki Gábor Zsa Zsa árnyékából

Gábor Évát a legföldhözragadtabb Gábor-lánynak mondták, és a legtehetségesebbnek is - már ami a színészetet illeti. Ez azonban mindig is csak másodlagos foglalkozása volt a Gáboroknak. Éva viszont minden másban alul maradt testvéreivel szemben: csak ötször házasodott, és jobbára a tévében szerepelt, vagy mesefilmeket szinkronizált.

Szexbotrány törte ketté a nagykőrösi sikolykirálynő hollyoodi karrierjét

Kapcsolódó

Szexbotrány törte ketté a nagykőrösi sikolykirálynő hollyoodi karrierjét

Hajmássy Ilona operaénekesnőből vált hollywoodi üdvöskévé, majd az olcsó B-filmek kelléknőjévé. Ilona Massey néven ismerte meg a világ, csillagot kapott a Hírességek sétányán is. Világsztárként sem felejtette el, honnan jött: kiállt az 56-os forradalom mellett, Amerikában is Nagykőrös jó hírét keltette.

Nem csoda, hiszen a falakon ott áll a teljes Zukor-sztori az életútjával együtt, ami innen, Magyarországról indult.

– Curtis mellett a többi filmes után is nyomozni kezdett?

– A legtöbb csillagot igyekeztem személyesen is felderíteni. A Tanáccsal találkoztunk a ma is élő rokonokkal, hagyatékőrzőkkel, igyekeztük őket is bevonni a programokba. Jártam például abban a klubban is, ahol Zukor törzsvendég vendég volt. Utána érdeklődtem, mit evett leggyakrabban a producer, beszereztem a recepteket, és ezek készülnek ma is a ricsei Zukor Csárdában. Jártunk Szörényi Éva örököseinél, most hoztuk haza a hagyatékát Los Angelesből a Bajor Gizi Színészmúzeumba születésének 100. évfordulójára. Eggerth Máriát 100. születésnapjára még volt szerencsém köszönteni, Tony Curtis-nek viszont sajnos már csak a temetésén képviselhettem Magyarországot.

08-bokor balazs-171115-A40A7587

08-bokor balazs-171115-A40A7587 (Fotó/Forrás: Szécsi István / Fidelio)

– Cikkek születtek pár éve arról, hogy Gábor Zsazsa az ágyában fogadta Önt.

Sinatrát és Richard Burtont is elcsábította, színészkedés helyett milliomosokra vadászott

Kapcsolódó

Sinatrát és Richard Burtont is elcsábította, színészkedés helyett milliomosokra vadászott

Gábor Zsazsa az egyik legelső olyan celeb, aki azért ismert, mert híres. Több tucat filmben szerepelt, de nem alakításairól, hanem botrányairól, csípős megjegyzéseiről és házasságairól vált ismertté. Kilencszer házasodott és hétszer vált el, mindegyik frigye csak egyre híresebbé és gazdagabbá tette.

– A körítés kissé bulváros, de valóban így volt. Zsazsa 95. születésnapjára a férje rendezett egy bulit, amire engem is meghívtak. Csodálkoztam, hiszen tudtam, hogy a színésznő súlyos állapotban van, ekkor már amputálták az egyik lábát. A partin ennek ellenére ott volt 100-200 fő. Mint kiderült, ennek a fele fizetős vendég volt. Zsazsa férje, Frédéric von Anhalt így akart egy kis pénz keresni az idős színésznő nevével. Hogy az ilyen dolog nem áll távol tőle, azt az is jelzi hogy a pletykák szerint saját hercegi jogát is pénzért vette, és igen jól keresett azzal, hogy felnőtt férfiakat fogadott örökbe, hogy ők is megkaphassák a címet. Zsazsa persze nem tudott jelen lenni saját születésnapján, néhány embert viszont bevittek hozzá a hálószobába, köztük engem is. Egyesével járultunk elé, biztattak hogy beszélgessek vele magyarul. Szegénynek szikrázott a szeme, látszott hogy a pokolba kívánja az egészet.

Kezet nyújtottam, megszorította, és kifogástalan magyarsággal azt mondta: Nagyon rosszul érzem magam.

Többet nem is beszélt. Egy évvel később aztán nyilván hasonló céllal a férje újabb bulit rendezett, ezúttal megismerkedésük 25. évfordulójára. Gabor Zsazsa tavaly halt meg, de a hagyatéka és a temetése körül még mindig folynak a viták.

13-bokor balazs-171115-A40A7669

13-bokor balazs-171115-A40A7669 (Fotó/Forrás: Szécsi István / Fidelio)

– Min dolgozik jelenleg a Hollywood Tanács, mik a tervek?

– Az eddig lezajlott programokat szeretnénk majd újra és újra megismételni, ugyanis az a célunk, hogy hagyománnyá váljanak, a hollywoodi magyar filmesek pedig még inkább bekerüljenek a köztudatba. Ezen kívül az a cél, hogy a határon túlra is eljussunk: tervezzük az erdélyi és felvidéki programot Lugosi Bélával, Paszternák Józseffel, Johnny Weissmullerrel. Rózsa Miklósról egyórás dokumentumfilmet szeretnénk készíteni, és remélhetőleg lassan megjelennek a csillagokról szóló kiadványaink is. Tervezünk együttműködést olyan, magyar gyökerekkel rendelkező amerikai sztárokkal, mint Adrien Brody, Drew Barrymore vagy Goldie Hawn.

Élete végéig nőcsábász és vámpír maradt a magyar Drakula

Kapcsolódó

Élete végéig nőcsábász és vámpír maradt a magyar Drakula

Lugosi Béla olyan élethűen alakította Drakulát a Broadway-n és az első filmváltozatban, hogy azt hitték, valójában vámpír. Komolyan vette a színházat és a színészetet is, a vámpír-szerep viszont megpecsételte a sorsát - soha nem tudott kitörni a skatulyából. Ötször nősült, az ötödik válását viszont már nem élte meg.

Soha ne gondolkodtasd el a közönséget! - naiv musicaljei tették világhírűvé a magyar producert

Kapcsolódó

Soha ne gondolkodtasd el a közönséget! - naiv musicaljei tették világhírűvé a magyar producert

Joe Pasernak csapnivaló színész volt, és a rendezéshez sem értett - viszont tökéletesen tudta, mi kell a nézőknek. Európában és Amerikában is sikert sikerre halmoztak jómodorú vígjátékai, naiv musicaljei - ezek a filmek formálták a klasszikus Hollywood-ot, és annak legnagyobb sztárjait. Ma már csak szelíd nosztalgával gondolunk rájuk.

Merítési lehetőségünk van bőven, én magam 39 magyar illetőségű Oscar-díjat és 24, a Hírességek sétányán található csillagot számoltam össze - és ezek csak a legnagyobb nevek.

Ráadásul van egy francia és egy brit vonal is, hiszen akadnak magyarok akik ott futotta be karrier - például Korda Sándor.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

A legtehetségesebb ifjú muzsikusokat keresi a Budapesti Fesztiválzenekar

A zenekar tehetségkutató és -ösztönző programot indított annak érdekében, hogy a jövőben is a legnagyszerűbb muzsikusok foglalhassanak helyet köreikben.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A kutya megette a telet?

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azon tűnődik, mi lett a téllel.
Vizuál hír

Kevin Spacey nélkül készül a tatárjárásról szóló film?

Lehet, hogy mégsem Kevin Spacey játssza majd az 1,26 milliárd forinttal megtámogatott, tatárjárásról szóló, új magyar film főgonoszát. Az amerikai sztár ellen ezúttal az Egyesült Királyságban emeltek vádat szexuális zaklatásért.
Vizuál gyász

Elhunyt Ray Liotta

Álmában érte utol a halál 67 évesen – olvasható a beszámolókban. A világhírű színész épp egy forgatáson tartózkodott, a Dominikai Köztársaságban.
Vizuál hír

Magyar filmterv nyert díjat Cannes-ban

Szabó Simon és Daoud Dániel filmterve, a Marad az űr nyerte el a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat, amelyet a 75. cannes-i fesztiválon adtak át.
Vizuál gyász

Elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

A magyar mozgókép mesterét türelemmel és méltósággal viselt, hosszú betegség után 90 éves korában érte a halál – tájékoztatta a család az MTI-t.