Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

2021.10.19. 17:45
Ajánlom
Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

Nem csupán az épületen, a törzshelyének számító Piroska Vendéglőben is megidézik szellemét. Asztala fölött, melyen helyet kapott egy rádió, a művész portréja lóg, jelezve, hogy hol üldögélt, ha betért egy-két Unicumra. Ezt most foglalt tábla óvja, mintha még most is visszavárnák Antal Imrét.

„Imre maga volt a gondolat, a jó ízlés és a humor”

– emlékezett vissza Gyökössy Zsolt, a Szeszélyes évszakok rendezője, egy anekdotát is megosztva a hallgatósággal az avatóünnepségen. Sokszor kérdezték ugyanis Antal Imrétől, hogy honnan tud ennyi nyelvet, erre ő csak annyit felelt: ő nem a nyelveket ismeri, hanem azok dallamát.

IMG_1622af-172638.jpg

Gyökössy Zsolt, a Szeszélyes évszakok rendezője az Antal Imre-emléktábla avatásán (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Szücs Balázs, Erzsébetváros alpolgármestere is azokat az emlékeket idézte fel, melyek a Piroskához és a házhoz kötötték a művészt, ugyanis mint elmondta, ha nincs az erzsébetvárosiak kezdeményezése és összefogása, az emléktábla nem készülhetett volna el. Ezzel fejezi ki a ház közössége tiszteletét egykori lakója iránt, aki kivételes pályafutást tudhat magáénak.

Pedig Antal Imrét szülei eredetileg orvosnak szánták, ám zongoratanárnője felfigyelt a fiú kivételes tehetségére. A II. világháború után három évvel, 1947-ben felvételt is nyert a szegedi konzervatóriumba, ahol 1951-ben végzett.

Tanulmányait Budapesten folytatta a Nagymező utcai Zenei Gimnáziumban, ahonnan egyenes út vezetett a Zeneakadémiára. Mesterei Antal István és Hernádi Lajos voltak.

A diplomamunkájához szükséges oktatási gyakorlatát úgy váltotta ki, hogy tanítványt vett maga mellé, az akkor még csak nyolcéves Presser Gábort.

Az akadémia elvégzése után az Országos Filharmónia szólistája lett, zongoristaként a világ szinte minden táján fellépett. Hét nyelven beszélt tökéletesen.

Zenei karrierje a '70-es évek elején megtört, egy izületi gyulladás miatt nem zenélhetett többé. Váltania kellett, így került a Magyar Televízióhoz, ahol a sikeres bemutatkozás után rábízták a Halló fiúk, halló lányok! című nemzetközi ifjúsági vetélkedő vezetését. Gyakori vendég volt a tévénézők otthonában az ünnepekkor is, Vitray Tamással közösen vezették ugyanis a szilveszteri műsorokat. A műsorokban megcsillogtathatta humorát, vicceit gyakran idézték egymás között az emberek.

Televíziós karrierje igazán 1980-ban indult be: a Kudlik Júliával vezetett Szeszélyes évszakok a magyar televíziózás egyik legnépszerűbb sorozata lett.

Gyökössy Zsolt az avatóünnepségen elárulta: Antal Imre az összes adásban látható volt.

Rajongásig szeretett édesanyja 1988-ban bekövetkezett halála után azonban a művész lelkileg összeroppant, cigaretta- és alkoholfüggősége elhatalmasodott rajta. A szenvedélybetegségek és a trauma hatására az egészségi állapota megromlott és az orra deformálódott. Utóbbit egy speciális műtéttel korrigálták.

IMG_1636af-172637.jpg

Antal Imre emlékasztal (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Bár úgy tűnt, hogy az élete egyenesbe kerül, az MTV hirtelen levette műsoráról a Szeszélyes évszakokat, ami azt jelentette, hogy Antal Imre munka nélkül maradt. Egyik barátja, Jenei József karolta fel, így 2006-ban ismét kamerák elé állhatott az újraindított Szeszélyesben. A forgatást ugyan elkezdték, azonban Antal Imre hamarosan visszavonult a műsorvezetéstől, mert daganatot diagnosztizáltak nála. Két évvel később, 2008. április 15-én hunyt el, édesanyja hamvait – melyet a művész Damjanich utcai lakásában őrzött – végakaratának megfelelően mellé temették.

Munkásságáért Erkel Ferenc-díjban és Erzsébet-díjban részesítették, 1988-ban Érdemes Művész címet vehetett át, de neki ítélték a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és a Budapestért díjat is. 1999-ben Erzsébetváros díszpolgárává avatták, 2004 óta a Magyar Televízió örökös tagja.

IMG_1631af-172701.jpg

Antal Imre-emléktábla (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Fejléckép: emléktábla a Damjanich utca 40. szám alatt (fotó: Vass Antónia)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Plusz ajánló

Miért szeretjük ennyire az adventi kalendáriumokat?

Közelít a karácsony, így ismét eljött az örömteli várakozás és az adventi kalendáriumok ideje. Sok otthonban ma már elképzelhetetlen az ünnepi visszaszámlálás az apró meglepetéseket rejtő naptár nélkül: gyerekek és felnőttek egyaránt rajonganak érte. De mi a titka, és miért vált ki belőlünk ilyen érzéseket? Íme, egy kis kalendáriumtörténet és néhány ötlet, hogy az idei advent is izgalmas legyen!
Plusz ajánló

8 dolog, ami miatt alig várjuk a tavaszt!

Zseniális izraeli tánctársulat, a megszokottnál is csodálatosabb Mandarin, a világ egyik legjelentősebb barokk együttese, egy ragyogó kontratenor, egy ikonikus amerikai rockbanda és a többszörös Grammy-díjas jazzszaxofonos, aki ez alkalommal a magyar népzenéből merít! 2022 áprilisában ismét minden Bartókról és napjaink legkiválóbb művészeinek vadonatúj alkotásairól szól majd. Minden műfajban mutatunk néhány csemegét a 2022-es Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek frissen bejelentett programjából.
Plusz advent

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Bár a gyertyaláng ősidők óta a világ világosságának a szimbóluma, és az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták, a kereszténység elterjedésével a fenyőgallyakból fonott adventi koszorúk vallásos jelentőséget kaptak.
Plusz ajánló

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

Áprilisban immár másodjára rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatát, melynek huszonnégy izgalmas programját már a nagyközönség elé tárták.