Vizuál

Így ragyognak a Hello Wood adventi installációi

2021.12.09. 09:20
Ajánlom
Nem múlhat el advent fából készített Hello Wood installáció nélkül. Adományfáik, szánkófáik, gigantikus méretű adventi gyertyáik az ország és Európa számos pontján visszatérő elemei az ünnepi várakozásnak. Az elmúlt évek karácsonyain készített installációikat gyűjtöttük össze.

A szociális érzékenység, a társadalmi felelősségvállalás, a fenntarthatóság és a minőségi design iránti elköteleződés alapvetően meghatározza a Hello Wood kreatív építészeti stúdió szemléletét. A 2010-ben művészeti alkotótáborként indult kezdeményezés nemzetközi alkotócsoporttá nőtte ki magát, amelyben építészek, formatervezők és asztalosok hoznak létre közös munkával egyedi, elsősorban fából készült alkotásokat. Jelenleg a Hello Wood olyan építész stúdióként működik, amely egyéni vagy szálláshely használatú kabinok, illetve épületek, installációk tervezésével és kivitelezésével foglalkozik.

Szánkófa

Lenyűgöző látványt nyújtott már a legelső karácsonyi installációjuk, a Müpa előtt felállított 11 méter magas, 365 szánkóból épült karácsonyfa, 2013-ban. A szánkófát különleges szerkezetének köszönhetően belülről is meg lehetett tekinteni, mégis több volt egy egyszerű ünnepi dekorációnál: célja a szociális érzékenyítés volt. Ennek jegyében, a szánkókat az installáció elbontása után az SOS Gyermekfalu rászorulóinak adományozták az alkotók.

24562506174_a65656dc84_k1-193502.jpg

Szánkófa, London, King's Cross, 2015 (Fotó/Forrás: Hello Wood)

Azóta külföldön is - Lenzerheide-ben, Bécsben és Londonban is - építettek szánkófákat. Londoni kreációjukat a Creatmosphere fényfestő csoporttal közösen alkották meg a Lumiere London fesztivál keretében. A Let it Snow, azaz Legyen hó névre hallgató karácsonyfa, amely a Királyi Botanikus Kertekben pompázott ünnepi megvilágításban, a globális felmelegedés következményeire - többek között a kevés hóesésre - hívta fel a figyelmet.

Adományfa

2014-ben elkészült a Hello Wood első karácsonyi adományfája is a budapesti Erzsébet téren. Az 5 ezer darab tűzifából épített installáció egyben kilátóként is szolgált, a közösségi együttlét és az egymásra figyelés fontosságára hívta fel a figyelmet. Az installáció alapanyagát az ünnepek után a Design Terminál és az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével rászoruló családoknak adományozták.

hellowood_karacsonyfa_obuda_DSC3526-193455.jpg

Adományfa Óbudán (Fotó/Forrás: Hello Wood)

2017 óta egyszerre több magyarországi helyszínen is feltűnnek a Hello Wood adományfái a karácsonyi időszakban. Egy-egy 16 méter magas és 40 tonnás alkotás ékesítette már Óbuda és Kőbánya főtereit, egy 11 méteres változat Kecskemét és Miskolc városát is. A fák lebontása után összegyűlt tűzifa minden esetben hátrányos helyzetű családokhoz kerül.

Adventi Gyertyák

2015-ben újabb ünnepi installáció készült a Hello Wood műhelyében. A Várkert Bazár megbízásából születtek meg első adventi gyertyáik, amelyek abban az évben Európa legmagasabb adventi tornyai közé tartoztak. A függő falécek szélcsengőként működtek és színes fényekkel voltak megvilágítva, hogy különleges karácsonyi élményben részesítsék az odalátogatókat.

advent-candles_24744176513_o-193511.jpg

Adventi gyertyák (Fotó/Forrás: Hello Wood)

Lightbox Fa

A Művészetek Palotájának felkérésére 2016-ban formabontó kreatív koncepcióval állt elő a tervezői csapat: a koncertterem főbejárata elé építették fel különleges fainstallációjukat. A fakockákból és lightbox-okból építkező Hello Wood karácsonyfát 110 méteres LED fényszalag világította meg, a belsejébe pedig 3 irányból is be lehetett menni a belső látvány megcsodálására. Az újrahasznosítás és a fenntarthatóság ezúttal is főszerepet kapott a tervezésnél: a Müpa karácsonyfa megvilágított szövegdobozain a következő évad programjai szerepeltek. Az adventi szezont követően az installációból egy sajtófalat építettek, így másik funkcióval, de újra használatba kerülhetett.

hello_wood_karacsonyfa-194244.jpg

Lightboxfa a Müpa előtt (Fotó/Forrás: Hello Wood)

Jégpálya, Pop-up étterem, adventi koszorú

Szintén a Hello Wood csapata nevéhez fűződik a Müpa előtt felállított jégpálya évenkénti installálása, Zürichben több alkalommal is építettek hangulatos ünnepi pop-up éttermet, idén pedig Óbudára készítenek adventi koszorút.  

A képre kattintva GALÉRIA nyílik <<<

 

 

Fejléckép: Adventi gyertyák a Várkert Bazár előtt / Fotó: Hello Wood

 

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Kapcsolódó

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Bár a gyertyaláng ősidők óta a világ világosságának a szimbóluma, és az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták, a kereszténység elterjedésével a fenyőgallyakból fonott adventi koszorúk vallásos jelentőséget kaptak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Plusz

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Klasszikus

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.
Zenés színház

Nemzetközi díjat nyert a Soharóza Rotterdamban

Az ügy című catwalk koncert a rotterdami O. Festival zenész színházi seregszemléjén 147 olyan produkció közül került be a legjobb hat közé, melyeket 2018 óta mutattak be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A kutya megette a telet?

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azon tűnődik, mi lett a téllel.
Vizuál hír

Kevin Spacey nélkül készül a tatárjárásról szóló film?

Lehet, hogy mégsem Kevin Spacey játssza majd az 1,26 milliárd forinttal megtámogatott, tatárjárásról szóló, új magyar film főgonoszát. Az amerikai sztár ellen ezúttal az Egyesült Királyságban emeltek vádat szexuális zaklatásért.
Vizuál gyász

Elhunyt Ray Liotta

Álmában érte utol a halál 67 évesen – olvasható a beszámolókban. A világhírű színész épp egy forgatáson tartózkodott, a Dominikai Köztársaságban.
Vizuál hír

Magyar filmterv nyert díjat Cannes-ban

Szabó Simon és Daoud Dániel filmterve, a Marad az űr nyerte el a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat, amelyet a 75. cannes-i fesztiválon adtak át.
Vizuál gyász

Elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

A magyar mozgókép mesterét türelemmel és méltósággal viselt, hosszú betegség után 90 éves korában érte a halál – tájékoztatta a család az MTI-t.