Vizuál

Jojo nyuszi, avagy rájöttem hogy nem kell félni a nácitól, meg is lehet szeretni

Jojo nyuszi filmkritika
2020.01.23. 19:05
Ajánlom
Képzeletbeli Hitler segít főhősünknek eligazodni a gyermeki lét útvesztőiben - Taika Waititi hollywoodi szuperhősmozi után ismét komédiát készített.

Heil Hitler! - hangzik el körülbelül negyvenszer, pedig még csak negyedóra telt el a filmből. Jojo, a lelkes hitlerjugend így spannolja magát a tükör előtt, ráadásul a karlendítéses köszöntésnek nincs többesszáma, így ha egy csapatnyi emberrel találkozik, mindenki felé el kell ismételnie, akik válaszként persze szintén heilhitlereznek egyet.

Kézenfekvő, hogy főhősünk képzeletbeli barátját, Adolf Hitlert is így köszöntse - vele viszont ennél sokkal bensőségesebb a kapcsolata.

Hozzá fordul tanácsért és bátorításért is - ám mivel a nyafka Hitler csak az ő elméjének szülöttje, gyermeteg intelmeivel nem megy sokra. Jojo ugyanis nem csak afféle kirakati hitlerjugend, ő valóban, meggyőződésesen hisz a Führerben, abban a hősi alakban, amit a propaganda sugall neki. Egyetlen álma, hogy a testőrsége tagjaként ő maga védhesse meg szeretett vezérét.

jojo01-154823.jpg

Részlet a filmből (Fotó/Forrás: Fórum Hungary)

A film ártatlan, ám iróniával teli, gyermeki világa kezdetben Wes Anderson-t idézi, később viszont jó pár hangulatba belekap a mozi: szatírából paródiába, majd románcra vált, hogy egy hirtelen fordulattal meglepően megrendítő dráma következzen. Mindez mégsem ad lendületet a filmnek, inkább csak egyenetlenné teszi.

Egyértelműen látszik, hogy a Hitlert alakító, emellett pedig a forgatókönyvet is jegyző rendező, Taika Waititi mely jeleneteknél érezte magát igazán elemében: azokban, amelyekben szabadjára engedhette humorérzékét.

A saját epizódjai mellett ilyenek a másod- vagy inkább harmadvonalas nácikat bemutató részek. Sam Rockwell harctéren fiaskót szenvedő, ezért gyerekfelügyelőnek lefokozott kapitánya telitalálat, csak úgy, mint a Gestapo hevenyészett házkutatása. Amikor viszont hiányzik a szatíra mankója, a Jojo nyuszi könnyen megbicsaklik. A sztori szerint Jojo felfedezi, hogy házukban anyja egy zsidó lányt bújtat - kezdetben igyekszik jó náciként viselkedni a szökevénnyel, ám Elsa elrabolja a szívét. A vele és anyjával való kapcsolata szép lassan felőrli a belétáplált propagandát. Mindez azonban túlságosan közhelyes, túl vékony - és sokszor még unalmas is.

A sztori felszíne alatt persze rengeteg réteg rejlik, ezeknek viszont csak a töredéke érdekelte Waititi-t. A propaganda és agymosás hatásának bemutatása egyszerre megmosolyogtató és elgondolkodtató - a filmben feltűnő felnőttek Jojo anyjának kivételével ugyanolyan gyermeki ártatlansággal falják fel a Führer tündérmeséit, mint a hitlerjugend tagjai. A fókusz viszont annyira a főhősünkre és annak álomvilágára szűkül, hogy egyértelműen látszik, a rendezőnek nem volt célja általános igazságok vagy kritika megfogalmazása. 

jojo03-154904.jpg

Részlet a filmből (Fotó/Forrás: Fórum Hungary)

A Jojo nyuszi ennek ellenére szórakoztató és szerethető mozi - pont annyira, mint a hasonszőrű felnövéstörténetek. Egyedüli trüváj benne, hogy a főhősünk képzeletbeli barátja maga Adolf Hitler - ezzel viszont nem nagyon kezd semmit néhány ironikus megjegyzésen kívül. A mozit bár 6 Oscarra, köztük a Legjobb film díjára is jelölték, a kritikusokat eléggé megosztotta. Joggal hihetnénk, hogy a tengerentúli ítészeknek az érzékeny témával való viccelődés nem tetszett - volt már példa hasonlóra.

De a Jojo nyuszival nem ez a baj, hanem, hogy kicsit azt csinálja velünk, amit a fiktív Hitler Jojóval: elhiteti, hogy több annál, mint ami.

Egészen sokáig be is dőlünk neki, a végén viszont rá kell jönnünk, hogy ez is csak egy szokásos dramedy a szeretet erejéről, csak épp kutya vagy macska helyett ezúttal Hitlernek öltözve.

Jojo nyuszi

német-amerikai háborús filmdráma, vígjáték, 108 perc, 2019
Bemutató dátuma: 2020. január 23.
Forgalmazó: Fórum Hungary

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Vizuál

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!
Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Klasszikus

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál online

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Vizuál hír

Kénytelen elárverezni több műtárgyát a Brooklyn Múzeum a pandémia okozta válság miatt

Gyűjteményének több darabját kénytelen elárverezni a New York-i Brooklyn Múzeum, hogy a járvány okozta válságos pénzügyi helyzetből talpra tudjon állni, és biztosítani tudja a múzeum fennmaradását.
Vizuál

Nemzetközi pályázaton keresnek új igazgatót Pompeji élére

Nemzetközi pályázaton keresnek új igazgatót a Pompeji Régészeti Park élére, miután Masssimo Osannát, a romvárost 2015 óta nagy sikerrel irányító kulturális menedzsert az olasz állami múzeumok főigazgatójává nevezték ki.
Vizuál galéria

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!
Vizuál ajánló

„Egyáltalán, doktor úr, nem tudok rendesen aludni" – pop-up kiállítás reflektál Csáth Gézára

Ötödik alkalommal adja át a Csáth Géza-díjat a Fiatal Írók Szövetsége szeptember 25-én Budapesten. A díjátadót követően az író életére és műveire reflektáló pop-up kiállítás nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban.