Vizuál

Kardos Sándor veheti át a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját

2021.09.17. 09:45
Ajánlom
A Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr a magyar operatőrvilág egyik vezető alakja, mintegy 40 éves pályafutása alatt több mint 30 játékfilmet, valamint száznál is több tévéfilmet, kisjátékfilmet fényképezett.

A szegedi seregszemle látványos, óriásbábos felvonulással veszi kezdetét szeptember 21-én, a Kövér Béla Bábszínház színészei a Dugonics tértől egészen a Vaszy Viktor térig vonulnak. Az este kilátogató érdeklődőket is látványos program várja: a szervezők fényfestéssel készülnek a fesztivál névadójának tiszteletére. A Belvárosi Mozi falára az Oscar-díjas operatőr munkásságával kapcsolatos fotókat, valamint a mozgókép sajátosságaira rímelő montázsokat vetítenek.

A ZSIFF nyitófilmjét is nagy érdeklődés övezi: Enyedi Ildikó A feleségem története című romantikus drámáját ugyanis közönségtalálkozó követi, ahol bárki felteheti a kérdéseit a rendezőnek.

A szakmai díjak mellett a fesztiválon életműdíjjal ismerik el Kardos Sándor munkásságát, akiről Máthé Tibor, az operatőr pályatársa így nyilatkozott:

„Töretlenül hisz a fénnyel kialakított kép misztikus erejében, és abban is hisz, hogy gondolat nélkül nincs igazi kép”.

Az alkotóval a közönség is találkozhat, ugyanis a szervezők Mesterkurzust hirdetnek, de a nézők a filmjeit is láthatják: több olyan alkotást is vetítenek a ZSIFF-en, melyet Kardos Sándor fényképezett.

A művész gyűjteményéből tárlat is készül, „A bomlás virágai” – Fejezetek a Hórusz Archívumból című fotográfiai kiállítás szeptember 23-tól lesz látható.

A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált szeptember 21. és 25. között tartják Szegeden, ahol öt nap alatt 11 nagyjátékfilmet, 1 rövidfilmet és 1 kísérleti filmet láthatnak az érdeklődők. A szakmai zsűri tagjai Szabó Gábor, Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész, filmoperatőr, Horvát Lili rendező, forgatókönyvíró, producer, Bogdán Árpád színész, rendező, forgatókönyvíró, Zurbó Dorottya filmrendező, Barnák László színész, rendező, színigazgató, Willie Nel operatőr.

A kritikus zsűriben foglal helyet Gyürke Kata, lapunk vizuál és könyv rovatának rovatvezetője, Kovács Bálint, a HVG kultúra rovatának újságírója, Gyenge Zsolt filmkritikus, filmteoretikus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézetének docense.

A fesztivál programja a fesztivál oldaláról érhető el.

Fejléckép: Kardos Sándor operatőr és Báron György filmkritikus a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon (forrás: Zsigmond Vilmos Filmfesztivál)

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.
Vizuál hír

Szintet lépett az HBO a hazai sorozatgyártásban

Az HBO új magyar sorozata, A besúgó világpremierje a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz november 7-én. Szentgyörgyi Bálint, író-rendező, valamint Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezők nyolcrészes sorozata az első magyar sorozat, amelynek a világpremierje nemzetközi fesztiválon lesz.
Vizuál aukció

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál ajánló

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.
Vizuál gyász

111 évesen elhunyt a Hófehérke és a hét törpe animátora

Ruthie Tompson, a Disney legendás alkotója négy évtizedet dolgozott a stúdiónál.