Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

2021.05.14. 13:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.

Olvasom, hogy a beömlő patakok hordalékától hatvan év múlva teljesen feltöltődik és megszűnik Erdély egyik turisztikai one-man show-ja, a Gyilkos-tó. Bár az ilyen előrejelzéseket nem szokták olyan forrón enni, és magam sem fogadnék nagy tétekben ennek bekövetkeztére, de arra jó volt, hogy eszembe jusson róla egy kép, meg a hozzá kötődő hülyeséghalmaz.

Nem tudom, hogy mitől van az, hogy egy erdélyi túráról sokaknak a pálinka hamarabb eszébe jut, mint egy átlagos korondi kerámiaváza,

de ez az ivászat dolog valamiért, valamikor, valakinek nagyon beragadt, és hát, lássuk be, elég masszívan tartja is magát. Abba az irányba már el sem indulnék, hogy Korondon kerámia kupicás készletet is csinálnak, mert a végén nem találok majd vissza.

Amikor 1997-ben ott jártam, akkor is akadtak tájékozódási problémáim. A Kurír című napilap edzett munkatársaival tartottunk egyhetes erdélyi szilvóriumot, köztük Balla Demeterrel, a későbbiekben Kossuth Díjas fotográfussal, meg a szintén képíró Szebeni Andrással. Sajnos már egyikük sincs köztünk, ezért kénytelenek lesztek tőlem megtudni, hogy Gyergyószentmiklós környékén, a fentebb említett okok miatt, úgy gondoltuk, hogy pálinkával nagyobb eséllyel fogunk majd érvényesülni, mint anélkül. Biztos, ami biztos.

Az egészből nem lett volna semmi gond, ha nem futunk össze egy budapesti középiskola éppen arra tanulmányi kiránduló brigádjával és a rendkívül barátságtalan kémia tanárnővel, aki vagy nem ismerte Erdély a pálinka kontextusába helyezett őstörténetét, vagy csak a szakmai amplitúdója volt éppen csúcsra járatva, mindenesetre folyamatosan kihelyezett helytörténeti foglalkozásokat akart tartani olyan helyszíneken, amelyekről hosszan beszélni talán inkább egy tanteremben kéne. Még ez is belefért volna akár, ha legalább az összeállt volna fejben, hogy nem ürítették ki nekik a területet, és mások nem voltak igazán kíváncsiak a Gyilkos-tó helyszínen mért ph értékére.

Gyilkosto1-122808.jpg

Gyilkos-tó (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Aztán este egy helyi panzió éttermében vacsoráztunk, a fő menü saláta volt, gyümölcssaláta, főleg szilva volt benne. Na, jó, pálinka volt. Aztán Szebeni „tanár úrral” a mosdót keresgélve keresztül kellett mennünk egy termen, ahol legnagyobb meglepetésünkre az említett tanárnőnk tartott éppen előadást Erdély őstörténetéről. Hát, én nem tudom. Ha már mindenképpen ott akarnám ezt csinálni, akkor talán nem egy étteremben, a mellékhelyiség előtt tenném mindezt, ahol hát bizony mindenki keresztül fog járkálni. Ez ilyen. Mindenesetre ismét kikaptunk rendesen. Azért mégiscsak kemény, hogy nem a pincébe mentünk pisilni, pláne nem lábujjhegyen.

Aztán ez a járkálás folyamatossá vált, mert hát a pálinka megmozgatja az embert, az olyan.

A tanuló srácok egy idő után már annyira röhögtek, hogy a lelkes tanárnő a hűvös távolságtartás látszatát is elkerülve támadt ránk, majd miután megtudta, hogy egy magyarországi napilapnak dolgozunk, teátrálisan, osztályostul elhagyta az éttermet. Másnap megálltunk egy út menti szénégetőnél nézelődni, meg fényképezni, és mit gondoltok, kik társultak be hozzánk egy gyors néprajz órára? Na? Bingó! Akkorra már olyan szürreálissá vált az egész, hogy majdnem kijózanodtam egy pillanatra. Gyorsan összedobtunk egy erdélyi népdalt Mengyelejev periódusos rendszeréről, mert akkorra már úgy tűnt, hogy mi is a kémiatanárnő osztályával érkeztünk a helyszínre, és hát, ideje lenne készülni a holnapi témazáró dolgozatra. Aztán mire egy hét múlva visszaértünk Budapestre, azzal szembesültünk, hogy a tanárnő a főszerkesztőnél is felnyomott, aki két whisky közben, emelt hangon dorgálta meg a szerkesztőségi túrán résztvevő, éppen a büfében tartózkodó tagjait. Kemény volt… A Gyilkos-tó viszont tényleg impozáns, kár lenne veszni hagyni.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jön az Üvegcipő, az Apák és fiúk, Spiró György Kádár-darabja - Évadot zárt a Katona

Kilenc bemutatóval készül a 2021/2022-es évadra a fővárosi Katona József Színház, amelynek társulata két új taggal bővül ősztől. Az idei szezon utolsó új online előadásaként a Mennyekbe vágtató prolibuszt mutatják be június 22-én.
Színház

Öt új bemutató lesz idén Gyulán

A Gyulai Várszínházban az elmúlt években láthatóan egyre nagyobb figyelmet fordítanak a saját bemutató előadásokra, még ha többnyire, szükségszerűen, más színházakkal koprodukcióban is hozzák létre azokat. Ráadásul minden évben kortárs magyar szerzők műveiből készült ősbemutatót, sőt ősbemutatókat is tartanak. Idén öt új bemutatóval várják a nézőket, és közülük három lesz ősbemutató.
Zenés színház

Figaro3 – Mozart, Rossini, Milhaud operái és a családállítás

Figaro3 címmel különleges színházi élményt ígérő produkciót mutat ben az Opera, Dömötör András rendezésében. A bemutatót június 26-án tartják az Eiffel Műhelyházban, és ezzel párhuzamosan élő közvetítés formájában az Opera Otthonra sorozatban.
Színház

Ian McKellen újra Hamletet játszik

A biztonságos távolságtartást figyelembe véve kezdik el játszani Sean Mathias rendezését június 21-én, melynek címszerepét Ian McKellen játssza.
Vizuál

Ilyen az égbolt szerte a nagyvilágban

A nyári napforduló alkalmából világszerte élő videón keresztül közvetítik az égboltot a Getty Research Center you tube csatornáján. A 24 órán át tartó különleges művészeti eseményt Yoko Ono inspirálta, magyar résztvevője az Artpool Művészetkutató Központ. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál podcast

Írjuk újra a magyar vígjátékot – Lakos Nóra filmrendező a Fülbemászóban

A Legjobb játékfilm és a Legjobb elsőfilm kategóriában is jelölt a HAB a Magyar Mozgókép-díjra, amit a magyar film új ünnepén, a Magyar Mozgókép Fesztiválon adnak át. Lakos Nóra rendezővel a minőségi vígjátékokról, az irodalmi adaptációkról és a fesztivál gyerekprogramjairól beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Térügyek - A tér világlása

Június 27-ig látható a Ludwig Múzeumban a Térügyek című tárlat, amelynek online kiterjesztése, A tér világlása (Spatial Affairs. Worlding) továbbra is elérhető az interneten. 
Vizuál ajánló

Ilyen az égbolt szerte a nagyvilágban

A nyári napforduló alkalmából világszerte élő videón keresztül közvetítik az égboltot a Getty Research Center you tube csatornáján. A 24 órán át tartó különleges művészeti eseményt Yoko Ono inspirálta, magyar résztvevője az Artpool Művészetkutató Központ. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: Messziről nem látja senki

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy elfeledett, mégis az egyik legsúlyosabb magyarországi környezetszennyezés emlékeit idézi fel, amikor a véletlen a garéi veszélyeshulladék-lerakóhoz vezette.
Vizuál hír

Szergej Polunyin a díszvendége a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak

A jubileumi ünnepre való tekintettel húsz helyszínen szervezik meg az idén a 20. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) megnyitóját, a seregszemle díszvendége a spanyol filmművészet és nemzedékének legtehetségesebb táncosaként számon tartott Szergej Polunyin ukrán művész lesz.