Vizuál

KÉP-regény: A kutya megette a telet?

2022.05.27. 15:00
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azon tűnődik, mi lett a téllel.

Tavaly decemberben egy vicces nyári kutyafotózás viszontagságaival vezettem fel a közelgő telet, ami végül, ha nem is érdeklődés hiányában, de valahol a klímakrízis ölelésében megint csak elmaradt. Most, a nyár elején egy erősen nosztalgikusnak is nevezhető, alig harminc évvel ezelőtt készült, téli kutyás képet hajtottam fel az archívumom legmélyebb bugyraiból, amire egyébként egy fél napom ráment, de nem adtam fel, és így legalább mindenki láthatja, hogy milyen volt az, amikor télen még volt hó a pilisi erdőkben.

1992-ben egy cimborám dobta be, hogy kutyaszánhúzó versenyt rendeznek a Lajos-forrásnál, a Visegrádi-hegységben, és igaz, hogy még hasonlót se fotóztam korábban, sőt, sportot se nagyon, de aki Jack Londonon nőtt fel, az nem hagyhat ki egy ilyen bulit. Azóta sem tudom, hogyan került oda ez az egész, csak annyi volt meg, hogy valami kutyatápgyártó cég volt a főszponzor. Az egész verseny hangos ugatásba burkolódzott szánkózásra emlékeztetett, és hát aranyláznak nyoma sem volt.

Inkább úgy tűnt, mintha gyerekek szánkópartit rendeztek volna az erdőben, azzal a kikötéssel, hogy csak az indulhat, aki minimum fél tucat kutyát is hoz magával.

Van egy régi magyar szólás, miszerint „Nem ette meg a kutya a telet”. Utánanéztem a Magyar szólástárban, és jelentés gyanánt azt találtam, hogy: „nem szokott elmúlni a tél komolyabb hideg nélkül”, avagy „hiába jön enyhülés a tél vége felé az időjárásban, még egyáltalán nincs vége a télnek”. Hát, ezt ideje lenne újragondolni, mert

nekem nagyon úgy tűnik, hogy a télnek vége van. Nem az ideinek, hanem úgy általában. Lehet, hogy a kutya nem ette meg, csak egyszerűen elvitte.

Felrakta egy szánkóra, és lelécelt vele. Nekünk meg itt maradt a hó nélküli szárazság.

Tudom, hogy eltelt harminc év, meg minden, de akkor is, manapság teljesen valószerűtlennek tűnik egy kutyaszánverseny a Pilisben. Mondjuk idén a pekingi téli olimpiát teljes egészében műhavon rendezték meg. Az összes pályán egész nap hóágyútűz ropogott. Ezt azért kicsit talán túlzás lenne belőni a Visegrádi-hegységben egy kutyaszánverseny kedvéért, de havat lassan csak régi képekről mutathatunk a gyerkőcöknek. „Na, gyere, Jenőke, most elmesélem, hogy milyen volt egy hógolyó!”

KutyaszanversenyaPilisben1992-150047.jpg

Kutyaszánverseny a Pilisben (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

A nyár meg mindeközben durván túlteljesít, és akkor még egy nagyon gyenge eufemizmust alkalmaztam. De most már tényleg ott tartunk, hogy

a Trónok harca híres mondata, hogy „Közeleg a tél”, nagyobb fantasztikum lesz, mint az Éjkirály zombihadserege.

Pedig harminc évvel ezelőtt ezen a versenyen bizony elég keményen meg kellett harcolnom az elemekkel, mert nemcsak hogy térdig érő hóban, mínusz tíz fokban kellett botorkálni az erdőben, de még el is tévedtem, aztán meg füleltem, hogy merről jön kutyaugatás. Csakhogy szánhúzás közben ezek az ebek nem nagyon ugatnak – gondolom, inkább a légzéstechnikára figyelnek. Végül aztán favágók igazítottak útba, így szénné fagyva találtam vissza a verseny útvonalára, és az akkor még létező turistaházban forralt borba loccsantott vodkával próbáltam visszaverni az akkor még létező, kutyahideg tél kőkemény támadását.

Hogy ez a tél-jelenség személy szerint kinek, mennyire hiányzik, azt nem tudom, de a legnagyobb probléma tutira nem az vele, hogy ma már lehetetlen kutyaszánversenyt rendezni a pilisi erdőkben.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Kutyaszánverseny a Pilisben (fotó/forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  
Vizuál magazin

KÉP-regény: A trombitavirág

A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 
Vizuál hír

Gergye Krisztián emlékezetkísérletbe kezdett

A táncművész-koreográfus Szent Iván éjjelére időzítette legújabb performanszának kezdetét: összekötve a múltat a jelennel, 40 festményt állított ki Kőszegen, kitéve az alkotásokat az időjárás viszontagságainak.
Vizuál ajánló

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Vizuál ajánló

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én.