Vizuál

KÉP-regény: A trombitavirág

2022.06.24. 13:35
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, akinek ezúttal egy falból előbukkanó váratlan vendégről az emberiség múltja, jelene és jövője jutott eszébe. 

Profán kis történetnek tűnik ez. Egy késő tavaszi nagytakarítás közben elhúzza az ember az ágyat a faltól, mert ott is ki akar porszívózni, és legnagyobb meglepetésére azzal szembesül, hogy a kerti trombitavirág átverekedte magát a falon, benőtte magát a szobába és ott elkezdett vadul szárba szökkenni. Az első gondolatom az volt, hogy egy gyors mozdulattal kitépem az egészet, aztán a mozdulatból végül a fényképezőgép előhalászása lett.

Eszembe jutott az egészről az emberiség pillanatnyi helyzete a világban. A fogyasztói társadalmak és a nemzetközi pénzvilág harca, a globalizáció, a hatalmi játszmák, a covid, a klímakrízis, meg persze a háború. A Föld nevű bolygó az évmilliárdok, évmilliók alatt már sokszor átalakult. A Naprendszer harmadik bolygója kb. négy és fél milliárd éve alakult ki, és

az emberiség jelenléte olyannyira jelentéktelen időintervallumot ölel fel a Föld életében, mint egy félresikerült tüsszentés, vagy még annyit sem.

A modern ember olyan háromszázezer évvel ezelőtt jelenhetett meg Afrikában, és az első értelemre utaló régészeti leletek sem régebbiek ötvenezer évesnél.

A bolygó már nagyon sok mindent és mindenkit látott megszületni és kipusztulni a prokariótáktól a dinoszauruszokig.

Ha az emberiség szép lassan, vagy nagyon is gyorsan, de kivégzi önmagát, ez a bolygó akkor is itt lesz, és egyáltalán nem fogja érdekelni, hogy éppen emberek élnek a felszínén vagy kétfejű erszényes vörösfenyők.

Mi is csak egy faj vagyunk a sok közül, egy olyan faj, ami – annyi más fajjal együtt – bármikor kipusztulhat, főleg, ha még tudatosan dolgozik is rajta.

Atrombitavirag-131537.jpg

A trombitavirág (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Ezt a vidám történetet juttatta eszembe ez a kis növény, ami először betolakodónak tűnt, de aztán ráébredtem, hogy ő tulajdonképpen a túlélés, a talpon maradás szimbóluma. Aki meg tudott nőni a téli sötétségben, az ágy mögött, síri csöndben, mindentől elrejtve. Aztán hirtelen megjelenik egy ember, aki tavasszal rákapcsolja a villanyt, elhúzza az ágyat és azonnal kiírtja, mint valami gyomot. Arra jöttem rá, hogy már a szabadban sem vesszük észre a növényeket, már nem látjuk meg magunk körül azt a világot, amiben élünk.

Elhittük, hogy a béke és a jólét birodalma örökké tart majd, és nekünk semmit sem kell tennünk a saját sorsunk érdekében.

John Fitzgerald Kennedy idézetét kicsit átalakítva, mindenkinek tudomásul kéne vennie, hogy „Ne azt kérdezd, mit tud érted tenni a bolygó, inkább azt, hogy te mit tudsz tenni a bolygóért”.  Ha ez átmenne az emberiség jelentős részének agyába, és legalább csak egy picit elgondolkodna rajta, akkor sokkal nyugodtabban mennék nyaralni. Merthogy most egy kicsit megválok a klaviatúrától, közelebb húzom magamhoz a fényképezőgépet és nyári szabira küldöm a morphoblogot. Augusztus végére igyekszem felszívni magam és megújult energiákkal, vadi új képekkel folytatni a sztorizást. Addig is mindenkinek jó nyaralást és a lehetőségekhez képest sok nyugodt gondolkodást kíván a morpho.

Ja, igen, hogy végülis mi lett a szobában a kis trombitavirág sorsa, azt nem árulom el, inkább mindenkinek a fantáziájára bízom.  

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

„Mindig is szerettem régi tárgyakat megmenteni” – interjú Horváth Lóczi Judittal

A hála, az alázat és a türelem fogalmai absztrahálódnak Horváth Lóczi Judit képzőművész Almárium című kiállításán, amely a szentendrei MANK Galériában nyílik augusztus 30-án. A műtárgyak eladásából befolyó összeg egy részét a művész a Világszépe Alapítvány javára ajánlja fel.
Vizuál hír

Megmentett neonfeliratokból nyílhat múzeum Budapesten

A neonfeliratok a hetvenes években váltak igazán népszerűvé a fővárosban: kezdetben ugyan csak hirdetésként használták a feltűnő látványelemeket, később azonban a budapesti utcák jellegzetes kulturális elemeivé váltak. Most közösségi költségvetés segítségével állítanák ki a megmentett, muzeális értékkel bíró neonfeliratokat a Neonfal Múzeumban.
Vizuál

Modiglianiról forgat filmet Johnny Depp

Johnny Depp huszonöt év kihagyás után ismét rendez: a sztár az olasz festőművész és szobrász Amedeo Modiglianiról készít játékfilmet – számolt be róla a The Hollywood Reporter.
Vizuál ajánló

Hamarosan kezdődik a XIII. Bujtor István Filmfesztivál

Veteránautós felvonulással, koncertekkel, kiállításokkal és magyar filmekkel várja az érdeklődőket a Bujtor István Filmfesztivál. A rendezvényen megemlékezést tartanak a 2009-ben elhunyt rendező-színész sírjánál is.
Vizuál hír

Kerekes Péter börtönfilmje nyerte el a Anonimul filmfesztivál nagydíját

A kassai Kerekes Péter Cenzorka (Cenzor) című börtönfilmje nyert a romániai 19. Anonimul Nemzetközi Független Filmfesztiválon, így a felvidéki filmrendező és alkotócsapata kapta meg az Anoninmul trófeát, valamint az OTP Bank által a nagydíjra felajánlott háromezer eurót.