Vizuál

KÉP-regény: Esélytelen találkozás egy nagyvárosi mágussal

2020.10.30. 16:30
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a John Lurie-val való találkozás emlékét idézi fel.

1994-ben készült ez a kép John Lurie amerikai színészről, aki nem másodlagosan kitűnő szaxofonos is, és

kéretik zenei szinten nem párhuzamot vonni Woody Allennel.

Még véletlenül sem. A kép kicsit noir, kicsit melankolikus, kicsit Jarmusch. Pont olyan, mint John Lurie a Törvénytől sújtva című filmben.

Pedig csak megjött és rágyújtott. Itt döbbentem rá, hogy ő nem is szerepeket játszik, hanem saját magát, amit aztán verbálisan is alátámasztott. Ez ma már nem jöhetne össze, mert nem lehet egy hotelban nyilvánosan rágyújtani. Bár annak is nulla volt akkor az esélye, hogy én találkozni fogok vele, aztán mégis…  Jarmusch nagy korszaka elképzelhetetlen lenne a Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni trió nélkül. Florida, a paradicsom, Kávé és Cigaretta, Törvénytől sújtva, Éjszaka a földön.

A három idióta karakterisztikus eszenciája leginkább a Törvénytől sújtva „I Scream, You Scream, We All Scream for Ice Cream” című örökbecsű jelentében csúcsosodik ki,

amikor is Roberto Benigninek próbálják elmagyarázni a börtönben, hogy mi a különbség az „I scream” és az „Ice cream” között. Ezt egyébként átlagban két évente meg szoktam nézni. Felvidítja a búsborongós október végi délutánokat.

Lurie ’94-ben nem filmezni jött Budapestre, hanem zenélni, a The Lounge Lizards néven működő, saját alapítású jazzbrigáddal, amiben vagy harminc kitűnő zenész fordult meg ’78 és ’98 között. Kiderült, hogy a színpadon is pont annyira természetesen mozog, mint a filmjeiben. Ráadásul tényleg zseniálisan játszik. Bár amikor ezt felvetettük neki, gyorsan lehűtött. „Nem srácok, aki zseniálisan szaxofonozik az a John Coltrane, én csak műkedvelő vagyok.” Na, igen. Végül is innen is meg lehet közelíteni a kérdést. Lurie a fellépés előtt pár napot Budapesten töltött, nem csak a koncertre ugrott be. Elmesélte, hogy New York-i lévén imádja a nagyvárosokat, és elhatározta, hogy a legjelentősebbeket mind végigjárja majd.

A legjobban az jött be neki a magyar fővárosban, hogy a művészfilm fanokon kívül a kutya sem ismerte fel, ezért órákig tudott egyedül bolyongani az utcákon.

Megtudtuk, hogy régen utcazenélt is, sőt, egyszer meg is verték ezért, pedig szerinte tök jól játszott. Aztán kiderült, hogy sem a színészetet, sem a zenét nem tanulta, és ő a Jarmusch filmekben tényleg mindig önmagát játszotta.

JohnLurie-162726.jpg

John Lurie (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

A beszélgetést igencsak élveztem. Tök jó volt 22 évesen meghallgatni John Lurie gondolatait, filmről, zenéről, nagyvárosról. Pár hónapja dolgoztam akkor egy napilapnak, és elég valószerűtlennek tűnt, hogy pont engem küldjenek John Lurie interjút csinálni, mikor a fotórovatban volt néhány régi motoros, műkedvelő kolléga. Új hely, új rovat, új ember... Na, most ehhez képest kiderült, hogy vagy nem szerették Jarmusch-t, vagy nem hallgattak jazzt, mert nagyjából senki sem tudta, hogy ez a figura kicsoda. Teljesen el voltam hűlve, mikor az egyikük telefonon közölte valakivel, hogy van itt valami Luí nevű vagy mi, valami szaxofonos, és lehet, hogy ezért este sokáig kell dolgoznia. Itt jöttem képbe én, aki gálánsan átvállalta az éjszakába nyúló szörnyű feladatot. Sőt, azt is felajánlottam, hogy még a délutáni unalmas interjúra is elmegyek. Ezért még hálás is volt nekem! Frankón! Tudjátok milyen nehéz egy hálálkodó arckifejezést nézni közelről, miközben a szád szélét harapdálod az elfojtott röhögéstől?

John Lurie-t azóta megtámadta a Lyme-kór, és

nagyjából az ezredforduló óta csak a festészetnek él.

Ő az a típusú figura, aki sosincs meg valamilyen művészeti meló nélkül, aki mindig a lelki békét keresi, akit csak azért fényképeztem le, mert az adott pillanatban senki sem volt bent a fotórovatban, aki tudta volna róla, hogy kicsoda. Jó, mi?

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: John Lurie (fotó: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

Milyen munka áll Az Év Múzeuma díj mögött?

A múzeumok szakmai szervezete, a Pulszky Társaság idén először ítélte oda Az Év Múzeuma díjat egy tisztán kortárs művészeti profilú múzeumnak. Mennyi munka áll amögött, hogy a Ludwig lehetett a nagy múzeumok kategóriájának nyertese? Dr. Fabényi Juliával, az intézmény igazgatójával beszélgettünk.
Vizuál lista

Denzel Washington az évszázad (eddigi) legjobb színésze a New York Times szerint

Lehet, hogy furcsa két évtized után összeszedni a 21. század legjobb színészeit, a New York Times megpróbálta. Catherine Deneuve, Daniel Day-Lewis és Joaquin Phoenix is a felsoroltak között.
Vizuál rövidfilm

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Vizuál interjú

A hely szelleme, avagy a Dreher DNS-e

Mi közük a boszorkányoknak a sörfőzéshez? Hogyan fejtették meg a Dreher logóban található háromszög rejtélyét? S igaz-e a legenda, hogy miért nem koccintunk sörrel? A kőbányai Dreher Antal úton található Dreher Sörmúzeumban ezekre a kérdésekre is választ kaptam.
Vizuál hír

Döntött a bizottság, Horvát Lili filmjével nevezünk az Oscar-díjra

Az elmúlt hónapokban valóságos diadalkörutat járó Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film képviseli Magyarországot a 93. Oscar-versenyben.