Vizuál

KÉP-regény: Gondolatok a könyvtárban

2020.03.27. 14:10
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, mit jelent egy fotósnak a kihalt város, illetve mennyire kihaltak valójában az utcák.

Van olyan, hogy nem a képnek van története, hanem a történetnek képe. Már, persze ha történetnek lehet tekinteni azt az élethelyzetet, ha valaki hajléktalan. Igen, tudom, hogy minden hajléktalannak saját története van, ezért ezt a gondolatot el is engedném. Egyébként sem szokta minden homeless felkelteni fotográfiai érdeklődésemet, de

ha valaki egy utcai könyvtárba kvártélyozza be magát, annak azért van egyfajta sajátos, méltósággal teli bája.

Erre mondják, hogy egy úr a pokolban is úr, avagy a tudás az utcán is hatalom.

Gondolatokakonyvtarban-130306.jpg

Egy úr a pokolban is úr? (Fotó/Forrás: morpho)

Furcsa időket élünk. Minden országban minden vezető azt harsogja, hogy mindenki maradjon otthon, és ez jól is van így. Tele van a világháló képek tömkelegével az üres utcákról, a kihalt városokról, a bezárt világról. Igen, tulajdonképpen bezárt a Világ. Nem tudom, hogy volt-e már ilyen valaha, de akármelyik városban nézünk körül, ugyanazt látjuk. Illetve ugyanazt nem látjuk. Az embereket. Na, itt akadtam el. Sorban kapom az e-maileket a nagy fotográfiai világszervezetektől, egyesületektől, újságíró szövetségektől, hogy

Fotósok hahó! Dokumentáljátok a valóságot, dokumentáljátok a bezárt világot, a nagy semmit!”

Hát nem mondom, érdekes és elég újszerű kihívás, de én egész életemben az emberek világát fürkésztem, a társadalmi jelenségeket fényképeztem. Nem igazán tudok mit kezdeni a „semmivel”. Pedig valamit kéne. Kéne, mert az emberek attól még ott élnek ezekben a városokban, csak nem látszanak, nem mutatják meg magukat. Elbújtak, már aki el tudott, el akart.

Tudtam, hogy ezt a képet egyszer elő fogom venni, csak azt nem, hogy mikor. Őszintén szólva valami sokkal vidámabbra gondoltam, telis-tele poénokkal, pazar sziporkákkal, aztán ez lett belőle, így alakult. Mi van azokkal az emberekkel, akiknek ezt jelenti a „Maradj otthon!” felszólítása? Vörösmarty alapesetben nyilván adja magát "Hogy míg nyomorra milliók születnek, Néhány ezernek jutna üdv a földön”, csakhogy itt nem erről van szó. Ez most egészen más.

A városok most kifejezetten róluk szólnak! Azokról, akik nem tudnak elbújni, még akkor sem, ha szeretnének.

Csak ők látszanak a kihalt tereken, az üres utcákon, a bezárt üzletek előtt. Azt mondjuk, nem tudom, hogy ahol kőkemény kijárási tilalmat vezettek be, ott mit fognak kezdeni ezekkel az emberekkel és mit fognak kezdeni a fotósokkal, akik dokumentálni akarják a valóságot, de meglátjuk. Én mindenesetre igyekszem majd ott lenni, végül is kell a mulatság, kell a férfimunka. 

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál Film

Az egzotikus filmek magyar mestere - Korda Zoltán

Az angol filmipart meghatározó Korda fivérek egyike, a négy Oscar-díjra jelölt A dzsungel könyve alkotója. A bagdadi tolvaj című filmjükből a Disney Aladdin című rajzfilmje és A csillagok háborúja is merített. A filmrendező, producer 1895. június 3-án született.
Vizuál online

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Vizuál magazin

Hatszor nősült az egyik leghíresebb agglegényt alakító színész

A még kardigánjaiban is hódító angolt Szexi Rexinek becézték a lapok. Hasonlóan ironikus, hogy legismertebb alakításai között több musical is van, pedig saját bevallása szerint alig pár hangot tud énekelni. Rex Harrison neve egybe forrt a My Fair Lady Higgins professzorával.
Vizuál morgan freeman

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.