Vizuál

KÉP-regény: Ha eső nem lesz, buli lesz, ha lesz, nem lesz

2020.05.15. 13:50
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a Dunai Regatta történetéről ír.

Sok egyéb rendezvénnyel egyetemben, elmaradt idén Londonban a hagyományos evezősverseny a Temzén. Ki ne hallott volna még arról a világhírű összecsapásról, amit az Oxford és a Cambridge egyetemek evezős csapatai évről évre megrendeznek, alig 1829 óta? Budapesten is elmarad idén az egyetemi evezősverseny, de nem kell ezen nagyon meglepődni, mert nem is rendezték volna meg, mint ahogy nem volt már tavaly sem. Akkor meg hogy lehet, hogy nekem van erről a budapesti izéről egy fényképem 1998-ból? Kicsit utánanéztem a dolognak, és nem igazán tudom, hogy ez most akkor vicces, vagy inkább nem az.

RegattaBudapest1998-134823.jpg

Regatta Budapest 1998 (Fotó/Forrás: morpho)

A wikipédián azt találtam, hogy a Dunai Regatta története 2013-ban kezdődött, de mivel én ezt a képet 1998-ban csináltam, ezért ez nyilvánvalóan hülyeség. Ráadásul tudtam azt is, hogy akkori munkahelyemnek, a Kurír című napilapnak is volt valami köze a dologhoz, mert hogy az Oxford Cambridge Boat Race mintájára összerakott futam 1998. szeptember 19-én a Kurír kupáért zajlott. Legalábbis abban az évben, mivel a Kurírt tíz nap múlva megszüntették, szigorúan piaci alapon, így aztán nem követtem a későbbiekben a regatta sorsát. De jobb később, mint soha, merthogy ezt azért később is megrendezték ám, méghozzá egészen 2009-ig. Eredetileg a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem evezősnyolcasai versengtek egymással a Szabadság híd és a Petőfi híd közötti szakaszon. Közben volt félnapos buli, vízi és légi parádé, zenekarok, ultiverseny, csoki, napszemüveg, meg pár doboz sör. A szokásos hakni.

De! A történetből akár még hagyományt is lehetett volna csinálni.

Lehetett volna, de valahogy ez nekünk nem megy. 2009-ben bezárt a bazár hogy aztán 2013-ban újra elinduljon az Antall József Tudásközpont szervezésében megvalósuló Dunai Regatta. Ez aztán hasít a mai napig írhatnám, de ez sajnos nem így van, ugyanis utoljára 2018-ban rendezték meg, de 2019-ben már nem, merthogy „késve kezdték el a szervezést, próbálták kora őszre időzíteni a versenyt, de az sem jött össze. Az eseményről azonban nem mondanak le, reményeik szerint 2020-ban újra vízre szállhatnak az evezősök”. Hát nem szállhatnak vízre, és bár ezt most igazoltan tehetik, azt gyanítom, hogy valahogy nem nagyon zavar ez senkit sem.

Ha eső nem lesz, buli lesz, ha lesz, nem lesz, ha nem lesz, lesz.

Jól van ez így. Ha jobban belegondolok, a rendszerváltás óta egyetlen politikai kurzusokon átívelő, hagyományteremtő eseményt sem sikerült összedobni Budapesten. Harminc év alatt. Semmit. Még szerencse, hogy az augusztus huszadikai tűzijátékot azért megtartják. Ha esik, ha fúj…

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők kapták idén a Junior Príma Díjakat a színház- és filmművészet kategóriában

Hat fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában szeptember 22-én, a Haris Parkban. Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója nyújtotta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek.
Klasszikus

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Zenés színház

„Káros az elitizmus” – interjú Philipp Györggyel

Philipp György a zenés színházi élet megkerülhetetlen kakukktojása. Formabontó és gondolatokat provokáló előadásaival a partvonalról céloz a dolgok közepébe. Karmester, énekes és rendező. Októberben az Artus társulattal készült Minden (is) című produkciójához zeneszerzőként járult hozzá.
Színház

A darab, ami egyszerre hat intellektusra, rekeszizmokra és könnycsatornákra

A 2020-2021-es évad első bemutatója Peter Shaffer Amadeusa a József Attila Színházban. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Koltai M. Gáborral a darabról.
Könyv

A férfi, aki tipográfiailag is vicces – Kőhalmi Zoltán a Kult50-ben

A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban frappáns című kötetével tette meg első lépését Kőhalmi Zoltán az irodalmi életben. A humorát eddig elsősorban a színpadon és a címlapon bizonyító stand-upos formabontó könyvet hozott létre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Vizuál ludwig múzeum

Elválasztanak és összekötnek

A Ludwig Múzeum új kiállításán a Telekom kortárs képzőművészeti gyűjteményéből láthatunk válogatást, amely a kelet-európai régió művészeinek több mint hetven alkotását mutatja be. A kiállítótérben látható művek számos témát érintenek, műfajukat tekintve is sokfélék, azonban abban megegyeznek, hogy az egyensúly megtalálásáról, a hidak, kapcsolatok építéséről és a kommunikációról szólnak.
Vizuál galéria

2019 legfantasztikusabb fotói - és a mögöttük álló történetek - Galéria

Nemcsak a felvételeket, hanem a mögöttük meghúzódó problémákat és történeteket is megosztjuk!
Vizuál online

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Vizuál hír

Kénytelen elárverezni több műtárgyát a Brooklyn Múzeum a pandémia okozta válság miatt

Gyűjteményének több darabját kénytelen elárverezni a New York-i Brooklyn Múzeum, hogy a járvány okozta válságos pénzügyi helyzetből talpra tudjon állni, és biztosítani tudja a múzeum fennmaradását.