Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

2021.09.24. 14:05
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.

Szerintem minden magyar fotósnak van egy Jancsó-képe. Legalább is azoknak, akik nem 2014. január 31. után tértek erre a rögös pixelekkel telepakolt útra. Most nem a rendezővel kapcsolatos benyomásokra gondolok, hanem egy materiálisan vagy digitálisan megjeleníthető fényképre. Ezek nagy része nem is azért született, mert kimondottan Jancsót akartunk fényképezni, hanem azért mert belebotlottunk a rendezőbe úton-útfélen.

Jancsó Miklós olyan figura volt, akibe bárhol bele lehetett botlani.

Élete utolsó évtizedében, mikor már nyolcvan körül mozgott, akkor is úgy érezte vele kapcsolatban az egyszeri fotográfus, hogy nemcsak mindenhol ott van, de néha mintha nem is egy lenne belőle. Tök komolyan!

Aznap, mikor ez a kép készült, háromszor is találkoztunk, pedig egyiknél sem tudtam, hogy ő is ott lesz. Ez a kép az első alkalomkor készült, valamikor délelőtt. 1996-ot írtunk.

Jancso-Miklos-96-125712.jpg

Jancsó Miklós 1996-ban

A Főváros akkori kulturális vezetése gondolt egy hirtelent és befogadó teátrummá alakította át a Thália Színházat. A társulat egy tiltakozással egybekötött sajtótájékoztatót tartott egy budai étterem kertjében, ahol szolidaritásból Jancsó Miklós is megjelent. Az égvilágon nem csinált semmit, nem beszélt senkivel, csak rágyújtott a pipájára és a sajtómunkásokkal együtt végighallgatta a szomorú színészeket. De valahogy mégis csak növelte jelenlétével az esemény súlyát. Nem tudom megmagyarázni, hogy miért, és talán nem is kell. Lehet az is, hogy csak miattam jött el, hogy megcsinálhassam róla ezt a fényképet.

Aztán pár órával később beugrottam egy budai bevásárlóközpontba. Az egyik könyvesboltban már messziről kiszúrtam Jancsót. Szórakoztató volt, ahogy előadta magát az eladó hölgyek gyűrűjében. Nyoma sem volt a délelőtti visszafogottságnak. Mulattatott, hogy a rengeteg arca közül egy napon láttam kettőt, amiből aztán három lett. Késő este mentem fotózni az Almássy térre, ahol egy szerb figura Cseh Tamás dalokat énekelt szerbül. Most a produkció értékelésétől eltekintenék, de Jancsó Miklóstól nem tudok, mert ott is jelen volt. Itt azért már meghökkentem. Rám nézett, és csak annyit mondott: Megint? Fülig ért a szám. Úgy látszik, megint. Aztán persze még sokszor, de egy napon háromszor, random helyszíneken, egy közel kétmilliós városban?!

Később másoktól is hallottam, hogy hasonló történt már velük is, mert Jancsó tényleg mindig és mindenhol ott van. Ezért is lehet, hogy mindenkinek van egy Jancsó-képe.

Persze mindenkinek másmilyen Jancsó-képe van. Mindenkinek más korszakában, más időben, más helyszínen mondott valamit ez a különleges személyiséghez tartozó arc.

Nekem a kilencvenes évek Jancsója jutott, amikor nem forgatott állandóan, ezért is ért rá elmenni mindenhová. Szerintem szerencsém volt. Az évtized végén kevesebb ideje lett, mert nekilátott a Kapa-Pepe hexológiának. Pár hete megkerestek a Budapesti Őszi Fesztivál szervezői, mert képet kerestek a fesztivál plakátjára, és ez a kép is felmerült. Aztán végül egy másik fotós másik képét választották, amivel nincsen semmi baj, nagy ám a merítés, sőt, igazolja a kezdeti alapvetést, miszerint minden fotósnak van egy Jancsó-képe.

 

Jancsó Miklós 2021. szeptember 27-én lenne száz éves.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

KÉP-regény: Teljes Dráma!

Kapcsolódó

KÉP-regény: Teljes Dráma!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten egy régi Vígsátorbeli találkozásról reflektál.

KÉP-regény: John Cleese Repülő Cirkusza

KÉP-regény: John Cleese Repülő Cirkusza

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, miért kellett visszafognia magát, amikor találkozott John Cleese-zel.

KÉP-regény: Gondolatok a könyvtárban

KÉP-regény: Gondolatok a könyvtárban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, mit jelent egy fotósnak a kihalt város, illetve mennyire kihaltak valójában az utcák.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Klasszikus

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Zenés színház

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Zavarba ejtően jó filmekkel jön a Skandináv Filmfesztivál

A kilencvenes évek közepétől tart a skandináv mozi újjászületése, krimiben, társadalomkritikában, magánéleti krízisben a legerősebbek között vannak – fej-fej mellett a román újhullámmal. Premierekkel, Best of válogatással és dokumentumfilmekkel jön a 8. Skandináv Filmfesztivál az Art+ Cinemában. 
Vizuál ajánló

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Vizuál interjú

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Vizuál hír

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: Mindenki vegyen egy nagy levegőt!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a pekingi szürke szmogról készített fotójáról mesélt.