Vizuál

KÉP-regény: Lemmy, a whisky és én

2021.11.26. 16:25
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a metálzene iránti távoli rajongásáról, és a Motörhead zenekar akkor még élő legendás basszusgitárosáról, Lemmyről ír. 

A minap jelentettek be néhányat a ’22-es Sziget fesztivál fellépői közül, ami egyrészt azért örvendetes, mert úgy tűnik, hogy két év kihagyás után végre megrendezik a fesztivált, másrészt pedig eszembe jutott egy különös ivászat a Szigeten, ami erősen kilógott a többi átlagos, szigetes berúgás közül. 1997-ben ugyanis Lemmyvel, a Motörhead akkor még élő legendájával, a metálbasszerosok koronázatlan királyával ittuk szénné magunkat. Egyébként egészen könnyen ment.

Van olyan világsztár, akivel szívesebben ittam volna le magam, de egy huszonéves fotográfus azért ne legyen válogatós, fogadja el, amit éppen dob a gép. Eredetileg egy interjú erejéig találkoztunk volna vele, de GNL kolléga valamiért nem érkezett meg a helyszínre. A dolog fura volt, mert ilyen még sosem fordult elő korábban, de mivel akkor még nem volt mindenki zsebében három okostelefon, nem igazán tudtam kideríteni, hogy mi történt.

Lemmy viszont, interjú nem lévén, arra gondolt, hogy üssük el az időt valahogy, hiszen ő már rákészült a beszélgetésre, ami, ugye, ivászatot is jelent.

Ráadásul már az elején közölte, hogy a cechet ő állja, a fizetést mindenki felejtse el! Ez nem igazán érdekelt, viszont az már sokkal inkább, hogy együtt kocsmázhattam a klasszikus metálkorszak emblematikus ikonjával! Becsatlakozott még egy amerikai road és egy magyar szervező, és végül így négyesben rúgtunk be. Nem kicsit, hanem nagyon. Sokszor elmeséltem ezt metálkedvelő cimboráimnak, de egy idő után annyira utáltak miatta, hogy idővel inkább meg sem említettem, ha a Motörhead szóba került. Sosem voltam egy megveszekedett Motörhead rajongó, de azért bírtam a brigádot. Főleg a nyolcvanas évek nagy metálkorszakában. A nyers zúzda valahogy őszintébbnek tűnt, mint a maníros hamburgerrock. Amit egyébként azért hívnak így, mert elméletben keményrock ugyan, de annyira ügyes dallamvezetésbe csomagolták, hogy akár egy plázában is szólhat a rádióból. Meg hát egyáltalán, szólhat a rádióból.

Szerintem nem tévedek nagyot, ha azt állítom, hogy a Motörhead sosem szólt semmilyen kereskedelmi rádióból.

Volt egy osztálytársam még az általános iskola vége felé, aki intravénásan adagolta magának a metálzenét, és rajta keresztül talált meg a Motörhead, a Metallica, az Iron Maiden meg a Scorpions. Bár a későbbiekben mindegyik zenekar tagjaival találkoztam, de mégis Lemmy Kilmister a Motörhead énekes basszusgitárosa, a metálzene és az alkoholisták ikonikus legendája tette rám a legnagyobb hatást. Legalábbis, ami az itt keretezett zenészek színpadon kívüli teljesítményét illeti. Pedig a kocsmázásból tulajdonképpen csak annyira emlékszem, hogy ittunk és ittunk, és beszélt, és fogalmam sincs, mit mondott, szerintem neki sem volt, de megint egy kör, megint egy kör, és a végén már csak annyit mondott a backstage pincére, hogy még egy kört Lemmyéknek. Aztán már azt se, mert Lemmy széles vigyorral kikérte a wiskys üveget az asztalra.

Lemmy97-155525.jpg

Lemmy, 1997. (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Nem tudom már, hány wiskyt ittunk meg. Olyan tíz körülre saccolnám. Mármint fejenként. Eleinte még képben voltam, de aztán kezdett elszállni a helyszín, aztán a jelenlévők, végül szabadjára engedtem az egész szituációt. Arra még emlékszem, amikor azon kezdtem töprengeni, hogyan fogom este lefényképezni a Motörhead koncertet, ha este hatkor már fel sem tudok állni az asztaltól. A dolog furcsasága, hogy az egyáltalán nem jutott eszembe, hogy Lemmy hogy fog este játszani. Egyébként aznap jöttem rá, hogy ez a fickó tényleg nagyon tud valamit, mert úgy ment fel a színpadra és úgy nyomta le a bulit, hogy a másnap megjelenő kritikákat végigolvasva sok mindenre felhívták a figyelmemet, amit nem vettem észre, de hogy Lemmy csontrészeg lett volna, az senkinek sem tűnt fel. Pedig az volt. Ja, igen! Utóbb kiderült, hogy GNL kolléga azért nem jutott ki a Szigetre, mert már korábban megpróbált ráhangolódni a Lemmyvel esedékes randevúra, és ez olyan jól sikerült, hogy végül keresztül húzta a személyes találkozás lehetőségét. Ez egyébként tűpontosan mutatja, hogy milyen lelkiismeretesen készültünk fel egy-egy interjúra!

További érdekes fotókért és azok történeteiért kattints ide! >>>

 

 

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Vizuál

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

„Járt-e Cecile a Török utcában?” - film készült a Kék rókából 

A megújuló Duna televízióban látható először Herczeg Ferenc legnépszerűbb művéből, a Kék rókából készült egészestés romantikus játékfilm. Pacskovszky József filmes adaptációja a '30-as évek Budapestjén játszódó izgalmas szerelmi történet közepébe, egy „modern házassági sokszögbe" repít vissza.
Vizuál gyász

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Vizuál videó

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Vizuál hír

Még mindig kevés a nő a filmes szakemberek között

A filmrendezők kevesebb mint negyede nő az európai filmgyártásban - mutatott rá legújabb jelentésében az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont. A filmes szakemberek körében a legkevesebb nő éppen a zeneszerzők között található.
Vizuál hír

François Ozon új filmjével nyit a Berlinale

Élőben, de szigorú biztonsági megszorításokkal rendezik meg az idei Berlinalét. A nemzetközi filmfesztivál szakmai programja 6 napra rövidül, a mozikban felére csökkentik a nézőszámot, a vörös szőnyeges bevonulásokon csak a sajtó munkatársai vehetnek majd részt.