Vizuál

KÉP-regény: Niksen, avagy a semmittevés művészete

2020.09.04. 14:40
Ajánlom
A nyár végével folytatódik morpho, azaz Hegedűs Ákos sorozata, amelyben hétről hétre egy fotóját – és annak történetét – osztja meg a Fidelio olvasóival. Ezúttal azt próbálta lefényképezni, hogy az emberek egy adott pillanatban nem csinálnak semmit, illetve éppen nem történik velük semmi.

Az egyik barátom, amikor megnézte ezeket az Amszterdamban készült képeket, azt mondta, hogy szerinte az összes bemozdult, elrontott szutykot berámoltam egy galériába, aztán gyártottam hozzá ideológiát. De tévedett. Pont fordítva történt. Az ideológia legalább két évvel a képek készítése előtt született meg, és hollandul úgy hívják, hogy Niksen.

Nehéz ügy egyébként egy társadalmi jelenséghez képeket gyártani, kivéve néhány kézenfekvő opciót, mint mondjuk a háború, az éhínség vagy a Covid-19. Ezeknek ugyanis látható jelei vannak, ami a niksenről már kevésbé mondható el.

Magyarra fordítva talán a „semmittevés” szó fejezi ki leginkább a niksen jelenséget, amikor az emberek azt csinálják, hogy nem csinálnak semmit.

Lehet, hogy kiérződik ebből egy hangyányi paradoxon, de ez csak a csalfa látszat, ugyanis a niksen tudatos semmittevést jelent. Amikor az ember nem dolgozik, és nem is szórakozik, csak előre megfontolt szándékkal, aljas indokból, különös kegyetlenséggel egyszerűen nem csinál semmit.

Amszterdam-130349.jpg

Amszterdam (Fotó/Forrás: morpho)

Utánanéztem picit ennek a dolognak, és két tök jó hasonlatot is találtam az amerikai és a holland sajtóban. Az egyik a szavannán niksenkedő hímoroszlán esete, aki egész nap nem csinál semmit, csak heverészik és szemlélődik egy akáciafa árnyékában, esetleg hébe-hóba megvakarja a fülét, miközben

minden környezetében történő eseményről tudomást vesz, csak nem kezd velük semmit addig, amíg nem muszáj.

Mondjuk, ha megéhezik, akkor elküldi vadászni a háremét, hogy utána letolhassa a zebrasztéket, mert az fontos, de ha megvan vele, visszafekszik a fa alá. Ha most valaki a lustálkodással azonosítaná az egészet, akkor megint csak téved, a niksennek ugyanis nincs semmilyen negatív konnotációja. Egy másik hasonlat szerint olyan, mint egy autó, amelyiknek jár a motorja, de éppen nem tart sehová.

A hollandok egyébként lelkesen tiltakoznak az egész ellen, mondván ezt csak a szociológusok találták ki, de ha megpróbáljuk kívülről figyelni a holland társadalmat (nem könnyű egyébként), akkor azt kell mondanom, hogy mégiscsak van benne valami.

Szóval, azt próbáltam meg lefényképezni, hogy az emberek egy adott pillanatban nem csinálnak semmit, illetve éppen nem történik velük semmi.

Hát, nem állítanám, hogy a legkönnyebben átugorható fotográfiai kihívást sikerült kimazsoláznom az amszterdami csatornák közül. Miközben ott van a piroslámpás negyed, meg a coffeeshopok, én elindultam fapapucsban szélmalomharcot vívni a tulipánokkal. Bravó! Aztán az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha már ők úgy sem csinálnak semmit, akkor csinálnék inkább én. Ennek lett aztán az a vége, hogy

tudatosan beráztam vagy elforgattam expozíció közben a fényképezőgépet, úgy, hogy a téma egy részlete azért lehetőleg éles maradjon.

Kétségtelenül van a történetben egy komoly véletlenfaktor, de a tudatos véletlenkeresés is van akkorra paradoxon, mint a tudatos semmittevés. Asszem.

Egyébként egy idő után elkezdetem élvezni az egészet és vagy egy hétig nem tudtam lejönni erről a hülyeségről. Azt hiszem, hogy a niksen jelenséget is sokkal jobban értem azóta, sőt, arra is rájöttem, hogy megélni a dolgot sokkal jobb, mint megpróbálni elmagyarázni.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Plusz

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Zenés színház

Nemzetközi díjat nyert a Soharóza Rotterdamban

Az ügy című catwalk koncert a rotterdami O. Festival zenész színházi seregszemléjén 147 olyan produkció közül került be a legjobb hat közé, melyeket 2018 óta mutattak be.
Klasszikus

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A kutya megette a telet?

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azon tűnődik, mi lett a téllel.
Vizuál hír

Kevin Spacey nélkül készül a tatárjárásról szóló film?

Lehet, hogy mégsem Kevin Spacey játssza majd az 1,26 milliárd forinttal megtámogatott, tatárjárásról szóló, új magyar film főgonoszát. Az amerikai sztár ellen ezúttal az Egyesült Királyságban emeltek vádat szexuális zaklatásért.
Vizuál gyász

Elhunyt Ray Liotta

Álmában érte utol a halál 67 évesen – olvasható a beszámolókban. A világhírű színész épp egy forgatáson tartózkodott, a Dominikai Köztársaságban.
Vizuál hír

Magyar filmterv nyert díjat Cannes-ban

Szabó Simon és Daoud Dániel filmterve, a Marad az űr nyerte el a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat, amelyet a 75. cannes-i fesztiválon adtak át.
Vizuál gyász

Elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

A magyar mozgókép mesterét türelemmel és méltósággal viselt, hosszú betegség után 90 éves korában érte a halál – tájékoztatta a család az MTI-t.