Vizuál

KÉP-regény: Terítéken a verebek

2021.09.17. 15:10
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a verebekről mesélt.

Most akkor mindenki merüljön el emlékeinek bugyraiban és válaszoljon saját magának arra az egyszerű kérdésre, hogy mikor látott utoljára verebet! Igen, arra a barnás-mintás, városi kismadárra gondolok, ami állítólag mindenről csiripel. A kérdés csak az, hogy hol. A minap olvastam egy posztot a verebekről, és bár eleinte hitetlenkedve röhögtem rajta, jobban belegondolva rájöttem, hogy utoljára akkor láttam verebet, mármint olyat, amire vissza tudok emlékezni, amikor ezt a képet csináltam. Ez pedig már több, mint három éve volt.

A verebek eltűntek, mint a kámfor.

Legalábbis a városokból mindenképpen. Javaslom mindenkinek, hogy menjen ki az utcára és keressen egyet. Meg fog lepődni. Londontól Budapestig csak mutatóba lehet látni egyet-egyet. Vidéken sem sokkal jobb a helyzet, és a történet vége sem kecsegtet túl sok jóval.

Teritekenaverebek-150604.jpg

Terítéken a verebek (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / Morphoto)

Ilyenkor egy pillanatra saját magam nézem hülyének, hogy elkezdtem aggódni a verebek miatt, pedig ez igenis komoly sztori! Fel se tűnik, ha a veréb eltűnik. De nem csak a verebek tűntek el, hanem a fecskék, meg a varjak is. Sőt, átalakulóban van a teljes madárvilág. Ha az ember átrágta magát a szabvány konteó vetületeken (chemtrail, 5G hálózat, stb.) akkor azért kiderül, hogy sokkal inkább az átalakuló klíma és a változó, sokszor kiszámíthatatlan időjárás lehet a háttérben. A költöző madarak korábban érkeznek, később indulnak, kivéve, ha bezuhan egy hőhullám, mert akkor megállnak a mediterrán országokban és nem is jönnek. Madarak jönnek, madarak mennek, a madarak csak jönnek-mennek…

De vannak ennél könnyebben összerakható okok is. A házi veréb és a mezei veréb is emberkövető faj, ezért jellemzően a házak közelében vagy a városokban élnek.

A mezei veréb azért tűnt el, mert az intenzív, vegyszeres mezőgazdasági fejlesztések kiirtották a szántóföldek élővilágát.

Ezért aztán a verebek a városokba menekültek, ahol meg már semmi sem olyan, mint amire fiókakorukból emlékeznek. Amióta az emberek odafigyelnek a szigetelésre, azóta a verebek nem találnak fészkelő helyet a házak réseiben; a parkok rendezése, a tüskés bokrok kiirtása elvette a búvóhelyet, a vegyszeres szúnyogirtás meg a kaját.

Az Európai Unió országaiban 1980 és 2016 között az összes szántóföldi madárfaj (mint például a mezei pacsirta, a bíbic, a mezei veréb és a seregély) állományának mintegy 56 százaléka eltűnt – derült ki az Európai Madárszámlálási Tanács statisztikáiból. Pedig a verebeket még Mao Ce-tungnak sem sikerült kiirtani, most meg az építészet, a mezőgazdaság, meg a szúnyogirtás lerendezi őket. Azért ez kemény. Amikor ezt a képet csináltam, a mellettem kajáló társaságnak nem volt éppen védelmi terve a verebek érdekében. Sőt, inkább zavarónak tűnt, hogy meghívás nélkül megszállták a terepet és odajöttek ők is kajálni. De mint már fent is említettem, a veréb emberkövető faj, akkor is odajön, ha nem kéne. Legalábbis régen így volt. Azt nem tudom, hogy a veréb mennyire múlt idő, de elgondolkoztató, hogy három éve nem láttam egyet sem, és arra az esetre is csak azért emlékszem, mert elkészült ez a kép. Akárhogy is van, abban biztos vagyok, hogy jobb ma egy veréb, mint holnap egy sem.

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

Fejléckép: Terítéken a veréb (fotó: Hegedűs Ákos / morphoto)

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.
Vizuál hír

Szintet lépett az HBO a hazai sorozatgyártásban

Az HBO új magyar sorozata, A besúgó világpremierje a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz november 7-én. Szentgyörgyi Bálint, író-rendező, valamint Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezők nyolcrészes sorozata az első magyar sorozat, amelynek a világpremierje nemzetközi fesztiválon lesz.
Vizuál aukció

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál ajánló

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.
Vizuál gyász

111 évesen elhunyt a Hófehérke és a hét törpe animátora

Ruthie Tompson, a Disney legendás alkotója négy évtizedet dolgozott a stúdiónál.