Vizuál

Ki akar itt emlékezni?

2014.06.16. 17:00
Ajánlom
Az OSA Archívum ez év januárjában indította el a Csillagos házak projektet, amely a Holokauszt Emlékév legjelentősebb közösségi programjának ígérkezik.

Az esemény célja, hogy a csillagos házak történetén keresztül idézze meg Budapest történetének ezt a tragikus fejezetét, s így késztessen bennünket, a város mai lakóit, hogy szembenézzünk saját közös múltunkkal. 2014. június 21-én a még álló mintegy 1600 épület elé szervezett közös megemlékezésben közel száz önkéntes szervező, mintegy negyven csatlakozó intézmény, jónéhány a holokausztban érintett nagykövetség, s több közéleti személyiség vesz részt.

A megemlékezések sorában komolyzenei koncertek, színész- és városi séták, irodalmi programok, filmvetítések, kiállítások egyaránt szerepelnek.  A partnerek között szerepel többek között a Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a LengyelIntézet, a Krétakör, a Gólem Színház, az Eleven Emlékmű csoport, de magánszemélyként bekapcsolódik, sokak mellett Alföldi Róbert, Mautner Zsófi, Pogány Judit és Závada Pál is. Az eseményhez több intézmény a Múzeumok Éjszakája keretében kapcsolódik. A programok reggeltől késő estig zajlanak több mint száz helyszínen. A részletes program elérhető a www.csillagoshazak.hu honlapon, s a programfüzetet több mint hatvan helyszínen terjesztik a szervezők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál lista

Denzel Washington az évszázad (eddigi) legjobb színésze a New York Times szerint

Lehet, hogy furcsa két évtized után összeszedni a 21. század legjobb színészeit, a New York Times megpróbálta. Catherine Deneuve, Daniel Day-Lewis és Joaquin Phoenix is a felsoroltak között.
Vizuál rövidfilm

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Vizuál interjú

A hely szelleme, avagy a Dreher DNS-e

Mi közük a boszorkányoknak a sörfőzéshez? Hogyan fejtették meg a Dreher logóban található háromszög rejtélyét? S igaz-e a legenda, hogy miért nem koccintunk sörrel? A kőbányai Dreher Antal úton található Dreher Sörmúzeumban ezekre a kérdésekre is választ kaptam.
Vizuál hír

Döntött a bizottság, Horvát Lili filmjével nevezünk az Oscar-díjra

Az elmúlt hónapokban valóságos diadalkörutat járó Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film képviseli Magyarországot a 93. Oscar-versenyben.
Vizuál magazin

Neki köszönhetjük a Monty Python animációit – Terry Gilliam 80 éves

Az egyéni látásmódú amerikai-brit filmrendező, forgatókönyvíró a Monty Python csoport tagjaként lett ismert.