Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

2021.09.24. 12:05
Ajánlom
"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.

Dér András rendező, az Ars Sacra Filmfesztivál egyik alapítója, a zsűri elnöke, tiltakozása jeléül mondott le zsűrielnöki tisztségéről, és ezt a döntést hozta meg a zsűri egyik tagja, Gelencsér Gábor filmtörténész is. Mint arról korábban hírt adtunk Haragonics Sári és Dér Asia rendezők dokumentumfilmjének, az Anyáim történetének vetítése feljelentés áldozata lett a fesztiválon, és a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése elmaradt.

Dér András Facebookon olvasható gondolatait először a díjátadón mondta el, az alábbiakban a teljes szöveget közöljük: 

"Napokig próbáltam zsűritársaimmal együtt a film bemutatására kérni a szervezőket, akik a Citizen Go és más civilek nyomására végül kivették a vetítési programból az egyébként versenyben lévő filmet. A díjátadón tiltakoztam a beavatkozás ellen és lemondtam a zsűrielnöki tisztségemről. Fájdalmas döntés volt, mert az én kezdeményezésemre jött létre ez a fesztivál. Gelencsér Gábor, Dombrovszky Linda, Gőbel Ágoston zsűritársaim ugyancsak értetlenül és tehetetlenül álltak e méltatlan támadás előtt. Minket közvetlenül nem kerestek meg, illetve Ágostont igen, a bemutatást sérelmező "aktivisták". Ide másolom azt a levelet, amit a szervezőknek írtam és amit kb. a díjátadón is elmondtam. Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába.

Akik most elégedetten hátradőltek győzelmük tudatában, azok vesztesek, mert erőszakkal nem lehet sem téríteni sem igét hirdetni. De párbeszédet folytatni sem.

Mi, a zsűri, azt gondoltuk, hogy az emberi kapcsolatok érzékeny bemutatása minden ember számára fontos. A dokumentumfilm különösen az a katalizátor, ahol a különböző gondolkodású, világnézetű emberek meghallva egymás véleményét képesek vitázni. Az Ars Sacra filmfesztivál a keresztényi értékek felmutatása mellett a híd szerepét is vállalja, hogy a médiában tematizált diskurzust személyes és emberi relációkban mutassa be. Ahol nem paragrafusokkal, statisztikai adatokkal, hanem embertársaink, felebarátaink küzdelmével találkozhatunk. A zsűri egyöntetű vélemény volt, hogy Az Anyáim története ilyen filmalkotás."

Az Ars Sacra Filmfesztivál díjátadóján több alkotó is kifejezte szolidaritását Dér Asia és Haragonics Sári rendezők mellett. Nyilvános Facebook bejegyzésben reagált a letiltott film miatti helyzetre Visky Ábel, a Mesék a zárkából c. a fődíjas film alkotója, és a zsűri különdíját elnyerő, "...Csak az ének" c. film rendezője, Medgyesi Gabriella is, aki a betiltott film alkotóinak ajánlotta fel díját:  

"Örömömet azonban elrontotta az a felháborító ügy, hogy feljelentések miatt az ANYÁIM TÖRTÉNETE című filmet nem vetítették-vetíthették le a fesztiválon a Toldi moziban. Ezek a feljelentések nyilvánvalóan látatlanban, a film témája miatt születtek meg, és mindannyian tudjuk, hogy miért lehetett ez a következménye: gyakorlatilag az ANYÁIM TÖRTÉNETE betiltása a zsűri és a fesztivál döntése ellenére.

Ahogy tegnap a díjkiosztón is elmondtam: ahol egy filmet betiltanak, ahol egy film vetítését is letiltják, ott lesz következő is.

Ezek után bármelyikünk bármelyik filmjét be- és letilthatják, okot találhatnak majd kényükre-kedvükre - és ez megengedhetetlen. Ezért tegnap este és ma is díjamat e szégyenletes ügy elleni tiltakozásom és velük való szolidaritásom jeleként az ANYÁIM TÖRTÉNETE rendezőinek, Dér Asianak és Haragonics Sárinak valamint a film főszereplőinek dedikálom, tisztelettel és szeretettel."

A MADOKE - Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete facebook oldalán cikkünk írásakor még nem olvasható nyilvános reakció a kialakult helyzetre. 

Az Anyáim története oldalán az alkotók megköszönték az elmúlt napokban feléjük áradó támogatást, és szolidaritást. Mint írják, filmjüknek komoly nézettséget generált a kialakult helyzet, de, mint fogalmaznak: "az ügy igazi áldozatai nem mi vagyunk". 

Az Anyáim története az HBO programjában továbbra is megnézhető.

Kiemelések: Fidelio

Fejléckép: jelenet az Anyáim története című filmből (fotó: HBO)

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Kapcsolódó

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Klasszikus

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Zenés színház

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Zavarba ejtően jó filmekkel jön a Skandináv Filmfesztivál

A kilencvenes évek közepétől tart a skandináv mozi újjászületése, krimiben, társadalomkritikában, magánéleti krízisben a legerősebbek között vannak – fej-fej mellett a román újhullámmal. Premierekkel, Best of válogatással és dokumentumfilmekkel jön a 8. Skandináv Filmfesztivál az Art+ Cinemában. 
Vizuál ajánló

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Vizuál interjú

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Vizuál hír

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: Mindenki vegyen egy nagy levegőt!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a pekingi szürke szmogról készített fotójáról mesélt.