Vizuál

Manhattani ultra-luxus panoráma Schmied Andi fotóin

2022.01.24. 14:50
Ajánlom
Mindannyiunkban ott a vágy, hogy a magasból láthassuk Manhattant, de csak keveseknek adatik meg, hogy ezt a saját nappalijukból tegyék meg. Schmied Andi fotóművész mégis megkísérelte a lehetetlent. Január 27-i tárlatvezetésén személyesen mutatja be munkáit a Trapézban látható kiállításán.

Schmied Andi fotóművész egy lakást kereső magyar milliárdosnak adta ki magát, hogy bejusson Manhattan legexkluzívabb magasemeleti ingatlanjaiba és dokumentálja a kilátásaikat. A projekthez megalkotta Gabriellát, az antikvitásokkal foglalkozó férjével, és közös gyermekükkel Manhattanbe költözni készülő magyar nő fiktív figuráját. A kiállításon látható műtárgyegyüttes a lakásokban tett látogatások kalandjain és az ügynökök szürreális marketing módszerein vezet végig, bemutatva New York szuper-luxus ingatlanjainak rejtőzködő és ellentmondásos világát.

Az előtérben látható videómunka az ingatlanbejárásokból kiragadott részleteken keresztül érint több fontos támát: az ultra-luxus ingatlanpiacon áthatoló szexizmust, az anyaghasználat és a designerek iránti fetisizmust, illetve olyan törvénykezési kiskapukat, mint a légtérjogok, melyek nélkül ezen beruházások nem is létezhetnének.

_S7A9176-144332.jpg

Schmied Andi: Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan (Fotó/Forrás: Trapéz Galéria)

A kiállítótérben 12 fénykép Manhattenen belül délről- északra haladva mutatja be az elit kilátásait. Azon kilátásokat, melyek az átlagos városlakó és a turisták számára elérhetetlenek. Ezen fényképek között visszatérő elem az üveg homlokzat előtt álló fürdőkád, mely mára már a luxus szimbolumává vált. A milliárdosok utcájahoz érve (57. utca), a Central Park magaslati kilátásait tekinthetjük meg több felhőkarcolóból. Ez a látvány csupán ezekből az új építésű, privát, luxus-felhőkarcolókból adatik meg. Ám míg a marketing brosúrákon ezen terek egy állandó nyári napos délutánon vannak ábrázolva, Schmied képein -csakúgy, mint a valóságban- a felsőbb emeleti lakások sokszor egy felhő közepén vannak.

Szintén a kiállítótérben található egy gyapjú szőnyeg, melyen Manhattan legmagasabb nyolc tornyának sziluettje látható állatmintából megformálva - Calcatta Tucci márvány háttérrel egy zebrabunda alatt.

_S7A9152-144329.jpg

Schmied Andi: Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan (Fotó/Forrás: Trapéz Galéria)

Ez az állat és az anyagmotívumok visszatérő elemei az ultra-luxusnak: a lakásokban található szőrmék, preparátumok és szobrok sokat mondanak a természet dominálásához való viszonyról. Például ezen beruházások létrejöttéhez a világ minden tájáról szállítják az amúgy USÁ-ban is elérhető alapanyagokat. A Perrier ásványvíz, melyen a szőnyeg nyugszik, szintén a kiváltság egy szimbóluma, melyet minden lakásnézéskor már az ajtóban az ember kezébe nyomnak.
Az új építésű ultra-luxus ingatlan valódi célja a vásárlók pénzének biztonságba helyezése: statisztikák alapján ezen ingatlanok 70%-a megvásárlása után üresen áll. Az építkezési törmelék anyagokból és egy márványlapból készült asztalon találunk több eredeti alaprajzot és marketing anyagot, mely ezen tömeggyártott lakásokat teljesen egyedülálló, helyenként "kézműves" lakásokként igyekeznek bemutatni.

A kiállítás támogatói: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Nemzeti Kulturális Alap, Brno University of Technology Építészeti Kar

Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan

Schmied Andi kiállítása
Megtekinthető: 2022. január 31.
Trapéz, 1053 Budapest Henszlmann Imre utca 3.

Schmied Andi tárlatvezetése: január 27. 18:30

 

 

Fejléckép: Private Views enteriör képek / fotó: Trapéz Galéria

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.
Plusz

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Klasszikus

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A kutya megette a telet?

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azon tűnődik, mi lett a téllel.
Vizuál hír

Kevin Spacey nélkül készül a tatárjárásról szóló film?

Lehet, hogy mégsem Kevin Spacey játssza majd az 1,26 milliárd forinttal megtámogatott, tatárjárásról szóló, új magyar film főgonoszát. Az amerikai sztár ellen ezúttal az Egyesült Királyságban emeltek vádat szexuális zaklatásért.
Vizuál gyász

Elhunyt Ray Liotta

Álmában érte utol a halál 67 évesen – olvasható a beszámolókban. A világhírű színész épp egy forgatáson tartózkodott, a Dominikai Köztársaságban.
Vizuál hír

Magyar filmterv nyert díjat Cannes-ban

Szabó Simon és Daoud Dániel filmterve, a Marad az űr nyerte el a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat, amelyet a 75. cannes-i fesztiválon adtak át.
Vizuál gyász

Elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

A magyar mozgókép mesterét türelemmel és méltósággal viselt, hosszú betegség után 90 éves korában érte a halál – tájékoztatta a család az MTI-t.