Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

2020.06.01. 11:20
Ajánlom
Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

Morgan Freeman a Tennessee állambeli Memphisben született 1937 június 1-én. Nyolc évesen állt először színpadon egy iskolai darab főszerepében. Tizenkét évesen megnyert egy állami drámaversenyt, a középiskola alatt pedig egy rádióműsorban dolgozott. Innen egyenes út is vezethetne a színészet felé, de Freeman 1955-ben a színi ösztöndíj helyett az Egyesült Államok Légierejét választotta. A hatvanas évek elején költözött Los Angelesbe, majd lakott New Yorkban, San Fransiscóban is. A színpadtól sem szakadt el volt táncos, több társulat tagja is volt, de sokáig egyáltalán nem volt biztos abban, hogy színész akar lenni.

Első filmszerepét 1971-ben kapta a Who Says I Can't Ride a Rainbow? című filmben, a nagy áttörést a ’80-as évek hozta meg, amikor is egyre jelentősebb mellékszerepeket kapott.

Az első Oscar jelölését ötven évesen az 1987-es Hamis riportét kapta. A világ pedig a 1989-ben készült Miss Daisy sőförje filmmel ismerte és szerette meg.

1991-ben dolgozott először együtt Clint Estwood-dal a legendás Nincs bocsánat című filmben. Ezt követte a Remény rabjai, amely a megjelenés idejében egyáltalán nem számított sikernek - sokak szerint a film eredeti címe (The Shawshank Redemption) volt túl semmit mondó. A film az első vetítések alapján megbukott, ennek ellenére 7 Oscar jelölést is kapott és újra bekerült a mozikba, de az igazi felfutást az jelentette, amikor a film megjelent – akkor még – videokazettán. A Remény rabjai kultfilm lett és mai napig az IMDB felhasználók szerint ez minden idők legjobb filmje.

A Remény Rabjai a harmadik Oscar-jelölést jelentette Freeman-nek és innentől kezdve senki sem kérdőjelezte meg sztárstátuszát. Szerepelt a szintén mára kultfilmmé vált Hetedikben és olyan siker mozikban, mint az Amistad, a Deep Impact. És már senki sem csodálkozott azon, hogy A minden6óban ő játszotta Istent.

2005-ben a negyedik Oscar-jelölését válthatta szoborra, Clint Eastwood Millió dolláros bébi című filmjében nyújtott alakításáért. 2007 végén került a mozikba Rob Reiner A bakancslista című rendezése, melyben Freeman Jack Nicholsonnal játszik együtt. 2008 nyarán két képregény alapján készült filmben is láthatják a nézők: elsőként a Wanted című akciófilmben, majd az újabb Batman-moziban.

2009. február 2-án újra Oscar-díjra jelölték a Nelson Mandela életét feldolgozó Invictus című, Clint Eastwood rendezte filmben nyújtott alakításáért. A magyar mozikban utoljára a tavaly bemutatott A diótörő és a négy birodalom című filmben láthatták a nézők.

Morgan Freemant nem afro-amerikai filmszerepei tették rangos művésszé, és mindig hangsúlyozta, hogy a rasszizmus felszámolásának egyetlen módja, ha nem tesszük állandóan beszédtémává a bőrszín kérdését. Egy interjúban azt mondta a Mike Wallace-nak: "Nem nevezem többé fehér férfinek, s arra kérem, hogy Ön se nevezzen engem többet fekete férfinek." Egyedi orgánumának köszönhetően gyakran vállal narrátori feladatokat. 2005-ben két sikerfilmben, a Világok harcában és az Oscar-díjas Pingvinek vándorlása című dokumentumfilmben is hallható volt hangja. 2016-ban mutatták be a National Geographic Channel-lel forgatott, három évados dokumentum film sorozatát az Isten nyomában-t.

A jelenleg is aktív Freeman legutoljára azzal került be a hírekbe, hogy hatalmas méhfarmmá alakította birtokát. A méheket azonban nem a mézükért, hanem ökológiai fontosságukért tartja. 26 kaptárt telepített át mississippi-i birtokára, ahol zavartalanul élhetnek.

(Fejléckép: Morgan Freeman 2016-ban, Forrás: Wikipedia)

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Kapcsolódó

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Kétszáznál is többen támogatják az SZFE-t

Már több mint kétszáz oktató és kutató írta alá az ELTE petícióját, amit azért indítottak, hogy támogassák a Színház- és Filmművészeti egyetemet és kiálljanak az egyetemi autonómia mellett.
Klasszikus

„A halál életünk igazi célja” – írta Mozart haldokló apjának

Mozart haldokló apjához írt levele került a salzburgi Mozarteum Alapítvány tulajdonába. Két másik levéllel is gazdagodott a gyűjtemény.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Színház

Szellemes és hátborzongató – interjú Pass Andreával

Pass Andrea A Jelentéktelen után újra Gogolhoz fordult inspirációért, ám ezúttal nem egy köpönyeg alá férkőzik be a Pétervári Fagy, hanem a ma színházában találjuk magunkat, ahová egy revizor, a kormánybiztos érkezik és reformokat követel. Az író-rendező a Nyakunkon a revizor munkafolyamatáról, karanténról, színházról és az emberekben lakozó frusztrációkról mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Kiviszem a lovam

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Spencer Davisszel való találkozását idézi fel.
Vizuál galéria

Táj csíkokra és kockákra törve

A mintegy száztíz Scully-művet bemutató kiállításon a monumentális festmények mellett szerepelnek papírmunkák, illetve megjelenik egy-egy plasztika és fotómű is. A művek értelmezését – a falakon és a tárlókban – a művész saját írásai, feljegyzései és vázlatai segítik.
Vizuál hír

Saját agyműtétjéről készített fotósorozatot a Capa-nagydíj nyertese

„Nem tudtam, mi történik velem. Megijedtem, tanulmányoztam, mostanra elfogadtam” – írta Neogrády-Kiss Barnabás fotós.
Vizuál 1956

Graffitivel emlékeznek az 1956-os forradalomra Londonban

Fat Heat magyar graffiti művész mintegy hatvanöt négyzetméteres falfestményével emlékeznek az 1956-os forradalomra Londonban.
Vizuál kult50

A magyar tetováló, aki Jason Momoát is kivarrta – Borbás Róbert a Kult50-ben

Borbás Róbert tervezett pólót a Metallicának, tetoválta Jason Momoát, feszített a Tattoofest – Convention & Magazine címlapján, most pedig kiadta az elmúlt 10 évéről szóló, limitált számban elérhető kötetet is, amelyben összegyűjtötte legmenőbb illusztrációit.