Vizuál

Múlt századi Instagram-hős - Lempicka-festmény kerül kalapács alá

2020.02.04. 10:45
Ajánlom
Tamara de Lempicka lengyel art deco művész Portrait de Marjorie Ferry (Marjorie Ferry portréja) című festménye lesz a Christie's londoni árverésének a fő attrakciója: az aukciósház szerint az alkotás leütési ára akár a 12 millió fontot (4,8 milliárd forintot) is elérheti.

Marjorie Ferry angol származású kabarésztár volt, akinek férje 1932-ben bízta meg az akkor Párizsban alkotó Lempickát, hogy készítsen egy portrét feleségéről.

GettyImages-53313250-104350.jpg

Tamara de Lempicka (Fotó/Forrás: Getty Images Hungary)

"Lempicka olyan volt a maga idejében, mint egy Instagram-hős" - mondta Keith Gill, a Christie's munkatársa. Hozzátette:

ez az első alkalom, hogy női művész szerepel az impresszionista és kortárs alkotásokat felvonultató aukciónk katalógusának címlapján, amire nagyon büszkék vagyunk".

Tamara Łempicka 1898-ban született Varsóban Tamara Rozalia Gurwik-Górska néven előkelő és vagyonos családba.  A lengyel festőnő elsősorban Franciaországban és az Egyesült Államokban dolgozott. Főleg arisztokraták és gazdagok portréit festette, de hollywoodi sztárok és a társasági élet alakjai is felbukkannak képein. 

Jellegzetes stílusa szinte az Art Deco jelképévé vált, nem véletlen, hogy a művésznő alkotásai gyakran szerepelnek a két világháború között játszódó filmekben és sorozatokban.

A David Suche főszereplésével készült Poirot-adaptációban is gyakran felbukkannak Lempicka-festmények az arisztokraták nappalijainak vagy gyártulajdonosok tárgyalóinak falán.

A festő egy befolyásos lengyel ügyvédhez ment feleségül, akivel Szentpétervárra költöztek, majd Párizsba. Łempicka a francia fővárosban festészetet tanult. Stílusa a kubizmus letisztult változata, amely a neoklasszicizmussal keveredett. Nagy hatással volt művészetére Jean-Dominique Ingres munkássága. A két háború között a párizsi társasági és művészeti élet aktív szereplője volt. 1928-ban Raoul Kuffner báró szeretője lett, aki felesége 1933-ban bekövetkezett halála után egy évvel feleségül is vette a festőnőt.

Ekkor kapta a sajtóban a "baroness ecsettel" - becenevet.

A második világháború kitörésekor, 1939-ben férjével Amerikába költöztek. Itt hírességek portéit festette, de csendéleteket is készített, sőt, a hatvanas években néhány absztrakt festménnyel is próbálkozott. A háború után a stílusa kiment a divatból, csupán az 1960-as évek második felében fedezték fel újra, amikor az Art Deco ismét divatossá vált. 1974-ben Mexikóba költözött, itt hunyt el 1980-ban. Hamvait, kérésének megfelelően a Popocatépetl felett szórták szét.

tamara_de_lempicka_portrait_de_marjorie_ferry-102007.jpg

Tamara de Lempicka lengyel art deco művész Portrait de Marjorie Ferry (Marjorie Ferry portréja) című festménye (Fotó/Forrás: közkincs)

A februári 5-i aukció tételei között szerepel Alberto Giacometti svájci születésű szobrász Trois hommes qui marchent (Grand plateau) - Három sétáló férfi (nagy talapzat) című alkotása, amelynek leütési árát ugyancsak 12 millió fontra becsülik, valamint George Grosz német képzőművész Gefährliche Strasse (Veszélyes utca) című festménye, amely várhatóan 6,5 millió fontért cserél majd gazdát.

Három Picasso-csendéletre is licitálhatnak az érdeklődők: a La cafetiere (A kávéskanna) című mű a becslések szerint 1-1,5 millió fontért, a virágcserepet ábrázoló Interieur au pot de fleurs című alkotás 7-10 millió fontért, míg a Nature morte au chien című kutyás csendélet 4-6 millió fontért találhat új gazdára.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

„Mindig is szerettem régi tárgyakat megmenteni” – interjú Horváth Lóczi Judittal

A hála, az alázat és a türelem fogalmai absztrahálódnak Horváth Lóczi Judit képzőművész Almárium című kiállításán, amely a szentendrei MANK Galériában nyílik augusztus 30-án. A műtárgyak eladásából befolyó összeg egy részét a művész a Világszépe Alapítvány javára ajánlja fel.
Vizuál hír

Megmentett neonfeliratokból nyílhat múzeum Budapesten

A neonfeliratok a hetvenes években váltak igazán népszerűvé a fővárosban: kezdetben ugyan csak hirdetésként használták a feltűnő látványelemeket, később azonban a budapesti utcák jellegzetes kulturális elemeivé váltak. Most közösségi költségvetés segítségével állítanák ki a megmentett, muzeális értékkel bíró neonfeliratokat a Neonfal Múzeumban.
Vizuál

Modiglianiról forgat filmet Johnny Depp

Johnny Depp huszonöt év kihagyás után ismét rendez: a sztár az olasz festőművész és szobrász Amedeo Modiglianiról készít játékfilmet – számolt be róla a The Hollywood Reporter.
Vizuál ajánló

Hamarosan kezdődik a XIII. Bujtor István Filmfesztivál

Veteránautós felvonulással, koncertekkel, kiállításokkal és magyar filmekkel várja az érdeklődőket a Bujtor István Filmfesztivál. A rendezvényen megemlékezést tartanak a 2009-ben elhunyt rendező-színész sírjánál is.
Vizuál hír

Kerekes Péter börtönfilmje nyerte el a Anonimul filmfesztivál nagydíját

A kassai Kerekes Péter Cenzorka (Cenzor) című börtönfilmje nyert a romániai 19. Anonimul Nemzetközi Független Filmfesztiválon, így a felvidéki filmrendező és alkotócsapata kapta meg az Anoninmul trófeát, valamint az OTP Bank által a nagydíjra felajánlott háromezer eurót.