Vizuál

Nyílt kártyák

2010.08.23. 12:42
Ajánlom
Pálfi György filmrendezővel Eszéki Erzsébet beszélgetett Otto Dix-ről, a pusztítás és az esztétikai rend világáról. JÁTÉK

Pálfi György a Hukkle című filmjével robbant be a köztudatba, majd második, Taxidermia című, filmjét már a magyarországi bemutató előtt számos jelentős nemzetközi fesztiválon vetítették. Több rangos szakmai díjban részesült, 2006-ban pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át.

Eszéki Erzsébettel azonban nem filmekről, hanem Otto Dix A kártyajátékosok című festményéről beszélgettek. Az interjúból alább olvasható egy rövid részlet, az izgalmas, teljes képes „mese" megtalálható Eszéki Erzsébet: Így látunk mi című, a Corvina Kiadó gondozásában nemrég megjelent kötetében, amelyben ismert emberek - főként írók, rendezők, színészek - mesélnek egy-egy választott festményrőlés amelyből most Önök is megnyerhetnek egy példányt.

„(...) Otto Dix világára a Taxidermia előtanulmánya során találtam. Azt kerestük, melyik művész világa áll közel ahhoz, amit szeretnénk kifejezni, s természetesen azonnal beugrott Bosch és Brueghel. Ugyanakkor a mi filmünk története mégsem a középkoré, hanem a legutóbbi hatvan évé, átszűrve egy szubjektumon, a legfiatalabb fiú történetén. Tehát eljutottam oda, hogy ehhez az expresszionizmus és a realizmus határán, a Neue Sachlichkeit, az Új tárgyiasság-csoport körül kell alkotót keresnünk. Otto Dix körül. Egyébként is németes a film, erős struktúrába ágyaztam az egészet, hiszen alkotóként én is struktúrákban gondolkodom. Így jutottam el a németekhez, ott is a húszas, harmincas évekhez. A weimari köztársaság utáni, a hitlerizmus előtti időszak izgalmas, bomló, késő manierista, izmusos világához.
Otto Dix-re Dürer, a Bosch, Brueghel hagyományain alapuló, de azt már kicsit szétbontó, őszinte, igazságszerető, kegyetlen hozzáállás jellemző. Felmutatja a világ azon részeit is, amelyek nem föltétlenül szépek, sőt! Megmutatja az iszonyatot, azt, hogy az ember mennyi pusztítást végez, mennyi mindent saját maga tesz tönkre az emberi világból. Ugyanakkor Otto Dix ezt az egészet erős esztétikai rendbe pakolja. (...)"

Kérdésünk: Melyik magyar zenekar frontembere Trócsányi Gergő, a Taxidermia szereplője?

Ha a helyes választ augusztus 30-ig megjelöli, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk egy példányt nyer Eszéki Erzsébet legújabb, Így látunk mi című könyvéből.

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a Libri webáruházában.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Klasszikus

A legtehetségesebb ifjú muzsikusokat keresi a Budapesti Fesztiválzenekar

A zenekar tehetségkutató és -ösztönző programot indított annak érdekében, hogy a jövőben is a legnagyszerűbb muzsikusok foglalhassanak helyet köreikben.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A kutya megette a telet?

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azon tűnődik, mi lett a téllel.
Vizuál hír

Kevin Spacey nélkül készül a tatárjárásról szóló film?

Lehet, hogy mégsem Kevin Spacey játssza majd az 1,26 milliárd forinttal megtámogatott, tatárjárásról szóló, új magyar film főgonoszát. Az amerikai sztár ellen ezúttal az Egyesült Királyságban emeltek vádat szexuális zaklatásért.
Vizuál gyász

Elhunyt Ray Liotta

Álmában érte utol a halál 67 évesen – olvasható a beszámolókban. A világhírű színész épp egy forgatáson tartózkodott, a Dominikai Köztársaságban.
Vizuál hír

Magyar filmterv nyert díjat Cannes-ban

Szabó Simon és Daoud Dániel filmterve, a Marad az űr nyerte el a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat, amelyet a 75. cannes-i fesztiválon adtak át.
Vizuál gyász

Elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

A magyar mozgókép mesterét türelemmel és méltósággal viselt, hosszú betegség után 90 éves korában érte a halál – tájékoztatta a család az MTI-t.