Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

2021.12.07. 13:50
Ajánlom
Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.

Az egyenként körülbelül tízszer három méteres műalkotások restaurálására és elszállítására azért volt szükség, mert a 2007-ben bezárt újpesti uszoda épületét lebontják, a képek tulajdonosa viszont ragaszkodott hozzá, hogy Barcsay Jenő életművének kiemelkedő darabjai épségben maradjanak.

A munkálatokat felügyelő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. több mint négy éven keresztül próbált a feladatra megfelelő vállalkozót, szakrestaurátort találni, azonban a mozaikok mérete és a feladat bonyolultsága miatt a kivitelezést senki nem vállalta. Végül 2017-ben a Filó és Társa kft. képviseletében Filó Mihály kezdett hozzá a feladathoz.

262105017_4670725812949931_5548961587892293662_n-134939.jpg

A Barcsay-mozaikok eredeti helyükön, az Újpesti Gyógyfürdő és Uszodában (Fotó/Forrás: Filó és Társa Kft.)

A kivitelezést alapos felmérés, dokumentáció és fotóanyagok készítése előzte meg, ezután láthattak neki a tényleges restaurálásnak. A mozaikokat a leszedés során darabokra vágták, majd a fotók alapján a restaurátorműhelyben újra egymáshoz illesztették.

A mozaikokat a falról leválasztani önmagában és európai szinten is egyedülálló megoldás volt, újraalkotásuk pedig mintegy kilenc hónapot vett igénybe.

A restaurált képeket ezután a Csillaghegyi Strandfürdőbe szállították, a munkát pedig külföldön is elismerték: első helyezett lett a Mapei Referencia Grand Prix versenyén.

262517586_4670727169616462_2330557221145251126_n-134939.jpg

A restaurált Barcsay-mozaikok a Csillaghegyi Strandfürdőben (Fotó/Forrás: Filó és Társa Kft.)

Fejléckép: Filó Mihály a Barcsay-mozaikok restaurálásán dolgozik (forrás: Filó és Társa Kft.)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Vizuál

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

„Járt-e Cecile a Török utcában?” - film készült a Kék rókából 

A megújuló Duna televízióban látható először Herczeg Ferenc legnépszerűbb művéből, a Kék rókából készült egészestés romantikus játékfilm. Pacskovszky József filmes adaptációja a '30-as évek Budapestjén játszódó izgalmas szerelmi történet közepébe, egy „modern házassági sokszögbe" repít vissza.
Vizuál gyász

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Vizuál videó

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Vizuál hír

Még mindig kevés a nő a filmes szakemberek között

A filmrendezők kevesebb mint negyede nő az európai filmgyártásban - mutatott rá legújabb jelentésében az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont. A filmes szakemberek körében a legkevesebb nő éppen a zeneszerzők között található.
Vizuál hír

François Ozon új filmjével nyit a Berlinale

Élőben, de szigorú biztonsági megszorításokkal rendezik meg az idei Berlinalét. A nemzetközi filmfesztivál szakmai programja 6 napra rövidül, a mozikban felére csökkentik a nézőszámot, a vörös szőnyeges bevonulásokon csak a sajtó munkatársai vehetnek majd részt.