Vizuál

Yona Friedman és a nemépítészet

2011.11.08. 18:02
Ajánlom
Lebegő önfenntartó városok, vertikális terjeszkedés megalopoliszok helyett, esővizet gyűjtő városi tusolók, a környezetüket nem kihasználó települések, közösségi tervezés, több szabadidő, a kultúra virágzása - egy szép új világ. Hogyan létezik az, hogy Hollywood még nem kapott rá?

Az építész Yona Friedman 1923-ban született Budapesten. Nem éppen jó időzítés. Amikor a világ megint a feje tetejére állt, minden széthullott és házakat sem volt miből felhúzni, elkezdett gondolkodni egy szebb és újabb világ építészeti megvalósításain: ezeket a víziókat és terveket mutatja be a Lumú többek között egy tíz tonnás és tizenkét méter magas építménnyel, több helyspecifikus installációval, óriási kézzel készített falrajzokkal, digitális nyomatokkal és makettekkel. Egy olyan retrospektív kiállításról van szó, amire minimum minden Pestre látogató külföldi barátunkat illik elráncigálni - aki pedig itt él és bármilyen szinten érdeklődik az építészet iránt vagy kapó az utópiákra, januárig célozza be a múzeumot.

A Ludwig folytatja az ívet, ahol Magyarországon kezdődő, de igazán csak külföldön kiteljesedő életműveket mutat be. Többek között Martin Munkácsi, Robert Capa vagy Moholy-Nagy után most Yona Friedmanon a sor egy, a Trafóval és a KÉK-kel két éve indult közös projekt eddigi legnagyobb állomásaként. A régebbi kezdeményezés mellett a most létrejött kiállításon is fontos szerepe volt az együttműködésnek: a francia EXYZT építészcsoport tagjaival (a kiállítási installációt Yona Friedmannal együttműködve Philippe Rizzotti tervezte, a kiállítás designjáért Gonzague Lacombe felelt) és több mint negyven önkéntes segítségével három hét alatt épült föl végül a kiállítótér.

A sajtótájékoztatón Bencsik Barnabás igazgató, Erőss Nikolett és Somogyi Hajnalka kurátorok Friedman szabad gondolkodásmódjáról beszéltek - ő az úgynevezett mobil építészettel a felhasználót, az egyszeri embert helyezi középpontba. Az autoriter építész figurája és a modernista kánon helyett az emberek kezébe akarta adni az irányítást, ahol mindenki speciális tudás nélkül, aktívan alakíthatja saját otthonát. Friedman egy UNESCO-program részeként kis képregényeket is terjesztett Afrikában, Dél-Amerikában és Indiában, amin egyszerű és érhető ötleteket, instrukciókat javasolt a rászoruló embereknek környezetük kiépítéséhez. Az építész saját elmondása szerint nem tekint magára művészként, alkotásival gondolatait közvetíti: szerinte oktatással és emancipációval kell segíteni.


Philippe Rizzottival és Gonzague Lacombe-bal készült interjú

A kurátorok egy komoly problémával szembesültek a kiállítás kitalálásakor: hogyan lehet egy olyan építész életművét bemutatni, akinek valójában nem húzták fel az épületeit? Hogyan lehet átélhetővé tenni egy teret, amibe valójában nem léphetünk be? A felépítéskor így a friedmani életmű kronologikus bemutatásával ellentétben a legfontosabb kulcsfogalmakat emelték ki a tizenkét (plusz egy) terem összeállításakor: egyszemélyes univerzum, hálózatok és mobilitás, la ville spatiale - mobil építészet, Huangpu Folyó Központ (Sanghaj), esettanulmányok, komplikált rend, eredeti művek, kilátások, műhely: próba szerencse, afrikai mesék, hajlék, jobb élet városokban és karikák lánca. Ez már csak így felsorolva is jól hangzik.

Hétvégén 7 milliárdan lettünk. Barlangokból kunyhókba, kunyhókból házakba és házakból palotákba költözött az ember - na, persze nem az összes. Yona Friedman a kiállítás mellé küldött szövegében arról beszél, hogy a Földet túlépítettük, még sincs mindenki számára megfelelő hajlék. Szentpéterváron hatalmas terek közepén állnak hatalmas épületek, Tokióban tatamiszőnyegekben számolják az életteret - és nem jutnak sokáig. Lehet hogy valóban moziba való egy lebegő, önfenntartó város, de a fenntarthatóságról, a zöld alapelvekről és nem utolsó sorban az egymás segítéséről szóló gondolatokra akár oda is figyelhetnénk.

Yona Friedman. Architecture without building. A nemépítés gyakorlata
Ludwig Múzeum - 2011. október 29 - 2012. február 5.
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10:00-20:00
Kurátorok Erőss Nikolett és Somogyi Hajnalka
Kiállítás építészet: Philippe Rizzotti Architects
Kiállítás design, grafikai arculat: Gonzague Lacombe
Workshop: EXYZT + Önkéntesek
Konzulens: Szemerey Samu

Galéria:

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

A hely szelleme, avagy a Dreher DNS-e

Mi közük a boszorkányoknak a sörfőzéshez? Hogyan fejtették meg a Dreher logóban található háromszög rejtélyét? S igaz-e a legenda, hogy miért nem koccintunk sörrel? A kőbányai Dreher Antal úton található Dreher Sörmúzeumban ezekre a kérdésekre is választ kaptam.
Vizuál hír

Döntött a bizottság, Horvát Lili filmjével nevezünk az Oscar-díjra

Az elmúlt hónapokban valóságos diadalkörutat járó Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film képviseli Magyarországot a 93. Oscar-versenyben.
Vizuál magazin

Neki köszönhetjük a Monty Python animációit – Terry Gilliam 80 éves

Az egyéni látásmódú amerikai-brit filmrendező, forgatókönyvíró a Monty Python csoport tagjaként lett ismert.
Vizuál hír

Átadták a 17. Verzió Filmfesztivál díjait

Hat alkotó vehetett át díjat november 20-án a most záruló 17. Verzió Filmfesztivál keretén belül. Aki valamiért lemaradt a vetítésekről, annak sem kell csüggednie, hiszen az online megtartott seregszemle filmjeit még vasárnapig láthatják az érdeklődők.
Vizuál hír

Kiosztották a Magyar Speciális Független Filmszemle díjait

Huszonkét alkotót díjaztak a speciális filmes, parafilmes és professzionális filmes versenyszekciókban az idén online térben megrendezett Magyar Speciális Független Filmszemlén, ami november 17. és 19. között zajlott.