Zenés színház

A mosoly országa?

2010.09.07. 08:50
Ajánlom
Ha a műfaj nevét viselő színház nem lenne, Pesten operettpremier sem lenne. Átböngészve a magyar színházak 2010/2011-es évadának bemutatóit, arra az eredményre jutunk, hogy a Budapesti Operettszínházon kívül egyetlen fővárosi színház sem készül operettel a következő szezonra. A vidéki színházaknál jobb a helyzet, ott elsősorban a nagy klasszikusok láthatóak majd új rendezésben.

A Budapesti Operettszínház menti meg Budapest becsületét, ahol a következő évadban két premierre, egy rendhagyóra és egy régóta nem látott klasszikus darabra válthatnak majd jegyet a műfaj kedvelői. Az év első bemutatója Fényes Szabolcs Szerdán tavasz lesz! című műve, amelynek műfaji meghatározása"„retroperett", családjában csecsemőkorúnak számít, mindössze 27 éve íródott. Senki se számítson egy hagyományos nagyoperettre! Az előadás premierje október 22-én lesz, rendezője Somogyi Szilárd, a főbb szerepekben pedig Mészáros Árpád Zsoltot, Janza Katát és Lehoczky Zsuzsát láthatjuk.

A másik premier a Budapesti Tavaszi Fesztivállal koprodukcióban valósul meg. Johann Strauss Egy éj Velencében című műve a zeneszerző egyetlen olyan operettje, aminek az ősbemutatója nem a Monarchia területén, hanem Berlinben volt 1883. október 2-án. Az ottani közönség érzékenyen reagált a librettó gyengeségeire, de egy héttel később a fantasztikus szereposztásnak köszönhetően a mű Bécsben sikert aratott. Kerényi Miklós Gábor rendezésének bemutatója Erfurtban volt, onnan érkeznek haza a díszletek, a főbb szerepekben Homonnay Zsoltot, Földes Tamást és Fischl Mónikát láthatjuk, egy rövid szerepben Oszvald Marika is feltűnik majd.

A vidéki bemutatók között szinte a műfaj összes neves hazai darabját megtaláljuk valahol. A Győri Nemzeti Színházban Barabás Tibor és Gádor Béla klasszikusa, az Állami Áruház kerül színpadra Nagy Viktor rendezésében.

A Szegedi Nemzeti Színház minden bizonnyal egyik idei nagy kedvence lesz a Csárdáskirálynő Tasnádi Csaba rendezésében. A leghíresebb magyar operettet a Békés Megyei Jókai Színház is műsorra tűzi majd, Cecília szerepében a leginkább a Barátok közt-ből ismert Fodor Zsókával Cecília szerepében.

A veszprémi Pannon Színház Heltai Jenő Szépek szépe című zenés mesejátéka a kisebbekkel igyekszik megszerettetni a műfajt. A rendező Egyed Brigitta.

A legnézettebb filmre ültetett operettek egyike a Mágnás Miska. Nincs olyan év, hogy fel ne bukkanjon valamelyik színház műsorán: 2010/2011-ben két helyen, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban és a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban is bemutatják.

Hasonlóan népszerű darab a János vitéz. Kacsóh Pongrác műve legközelebb a szolnoki Szigliget Színház színpadán tűnik fel új rendezésben.

A veszprémi Petőfi Színház különleges szilveszteri bemutatója ugyancsak egy igen népszerű darab, Zerkovitz és Szilágyi Csókos asszonya lesz Oberfrank Pál rendezésében. Régen hagyomány volt operettel búcsúztatni az évet, ezt azonban az Operaházon és a közszolgálati televízión kívül már kevés helyen ápolják - a Petőfi Színház feleleveníti ezt a szép szokást.

A ritkábban halható operettek közül a Kaposvári Csiky Gergely Színház Huszka Jenő Erzsébet című darabját játssza Babarczy László rendezésében.

Az operett, szemben például a musicallel, már inkább csak egy nosztalgikus életérzés, semmint egy élő műfaj. Népszerűsége viszont töretlen, amit az új évadban elsősorban a vidéki színházak műsorával lehet lemérni. A fővárosban az Operettszínház a védőbástyája, a színesebb felhozatalhoz viszont elengedhetetlen lenne, hogy egyéb teátrumok se "szégyelljék" a műfaj legjavának korszerű bemutatását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Beintett a teknős a fotósnak, díjat ért

Átadták az idei Comedy Wildlife Photography díjakat, ami immár hat éve díjazza az év legviccesebb természetfotóit. A rangos megmérettetésre ebben az évben 44 döntős kép közül választották ki a legjobbakat.
Klasszikus

Korán megkapta Kocsis áldását – Berecz Mihály a Kult50-ben

„Születésem óta a zene állandó része életemnek”, írja az 1997-es születésű Berecz Mihály rövid önéletrajzában. Valóban így van. De a zene kezdetben nem a klasszikus műfaj köntösében volt jelen az életében, hanem a népművészet révén.
Klasszikus

Egmont-nyitány tízezer tüntető előtt – interjú Juhász Bence karmesterrel

Október 23-án hatalmas tömeg állt ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett. A Független Zeneakadémisták Szimfonikus Zenekara pedig egy olyan zeneművet vitt utcára, amellyel történelmi időket idézett: Beethoven forradalmi Egmont-nyitányát. Juhász Bence karmester beszélgetésünkben felelevenítette a különleges előadást.
Klasszikus

Éneklő apácák a klasszikus zenei listák élén

Az egyik legnagyobb zenekiadónál jelent meg a Poor Clares of Arundel kóruslemeze, az apácák pedig rögtön az eladási listák élére törtek.
Jazz/World

Gyönyörű népdalok mai hangon – Megjelent a Dalinda új lemeze

Kísérletező hangzású albumot ígért a Dalinda, most megérkezett. Az a capella női énektrió lemezén természetesen népdalok szerepelnek, gyönyörű és mai feldolgozásban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A legfontosabb alapelv az élet szeretete” – interjú Földes Tamással

Bár a színházak csak most kezdenek visszatérni a megszokott munkarendre, Földes Tamás számára már a karantén-időszak is új lehetőségeket, elismerést tartogatott: neki ítélték oda a Kaszás Attila-díjat, emellett forgat, szinkronizál és az évad elindulásával új szerepek várják.
Zenés színház hír

A legkiemelkedőbb művészeket díjazták a Magyar Operett Napján

Immár hagyomány, hogy a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának évfordulóján – amit 2002 óta a Magyar Operett Napjaként tartanak számon – díjazza az évadban legjobb teljesítményt nyújtó színészeket.
Zenés színház hír

A képzelt beteg – Vajda János operájának ősbemutatójára készül az Opera

Az előadás a CAFe Budapest részeként, de annak időtartamán kívül, október 30-án látható először az Eiffel Műhelyházban, Szabó Máté rendezésében.
Zenés színház hír

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.
Zenés színház interjú

Dobri Dániel: „Szavak nélkül mesélek el egy történetet”

Dobri Dániel szemtelenül fiatal és jóképű zeneszerző, zenei vezető. A József Attila Színházban most bemutatott Amadeus zenei világa is az ő „gyermeke”. Ennek kapcsán beszélgettünk színházról, muzsikáról, egy előadás létrejöttéről.